Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: η ομορφότερη ανάπλαση της χώρας, στη Νέα Παραλία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο ανάπλασης της νέας παραλίας αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή την περίοδο μετά το Φαληρικό Δέλτα

Οι υφισταμένες εργασίες αποτελούν στην ουσία την δεύτερη φάση των εργασιών που ξεκίνησαν το 2006 και θα ολοκληρώσουν την ριζική  αναδιαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης. Η νέα παραλία πρόκειται για μια τεχνητή λωρίδα γης που πρόεκυψε μετά τις επιχωματώσεις που έλαβαν χώρα  την δεκαετία του 1960. Η επιχωμάτωση αυτή αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής και αναβάθμισης του αστικού τοπιού της πόλης.

Το έργο έχει συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης τους 28 μήνες. Οι εργασίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2011 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοέμβριου του 2013 (29/11/2013). Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι εργασίες προχωρούν  ομαλά και αρκετά γρήγορα σε σύγκριση με αλλά έργα και έτσι έκτος απροόπτου ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο όπως δήλωσε και ο επιβλέπων μηχανικός του δήμου κ. Σπηλιόπουλος Ανδρέας, δηλαδή το φθινόπωρο του 2013, σε αυτό φυσικά βοηθάει και ο καιρός. Γίνονται προσπάθειες να αποδοθεί ακόμα νωρίτερα το πρώτο κομμάτι που άφορα την αλέα μαζί με το πλακόστρωτο αλλά ακόμα αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό έργο όπως πολλοί εύλογα μπορεί να νομίζουν αλλά για ένα σύνθετο έργο με πολλές ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες κατά μήκος των πάρκων αλλά και πολλά συνοδευτικά αρδευτικά έργα, δικαιολογώντας έτσι το κόστος της ανάπλασης αλλά και το χρόνο κατασκευής.  

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τις ανάγκες της ανάπλασης έπρεπε να γίνουν μετατοπίσεις δικτύων κοινής ωφέλειας όπως στύλοι της ΔΕΗ αλλά και αποθήκες του δικτύου φυσικού αερίου. Επίσης η σύσταση του εδάφους λόγω της σαθρότητας από τις επιχωματώσεις οδήγησε την ανάγκη  να γίνει πρόβλεψη για συνοδευτικά έργα. Χαρακτηριστικά όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες υπάρχουν ανά λίγα μετρά φρεάτια  που εξυπηρετούν τις ηλεκτρολογικές ανάγκες του έργου.

Το εργοτάξιο χωρίζεται νοητά σε δυο μέρη. Στο πλακόστρωτο που περιλαμβάνει την αλέα με τα καθίσματα μαζί με τον ποδηλατοδρόμο και το ξύλινο διάζωμα που περιβάλλει το κρηπίδωμα και τα 8 θεματικά πάρκα,που στην πραγμαικότητα πρόκειται για 7.
 

1.       Κήπος του Αλέξανδρου
2.       Κήπος του Απογευματινού ηλίου
3.       Κήπος της Άμμου
4.       Κήπος του Ίσκιου ( δεν προβλέπεται κάποια παρέμβαση σε αυτό το πάρκο καθώς  ο χώρος αποτελεί το δημοτικό αναψυκτήριο το οποίο ο δήμος νοικιάζει σε ιδιώτη)
5.       Κήπος των Εποχών
6.       Κήπος του Φωκά
7.       Κήπος της Μεσογείου
8.       Κήπος των Γλυπτών

 
Κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το έργο:

  • Κατά μήκος των πάρκων υπάρχουν τρεις γεωτρήσεις οπού μέσω γραμμικών δεξαμενών μήκους 900 μέτρων που βρίσκονται ανάμεσα από την αλέα τροφοδοτούν με  νερό τα πάρκα.
  • Τα δέντρα που θα απαρτίζουν την αλέα (κουκουναριές) θα εγκιβωτιστούν μέσα σε τεράστιες μπετονένιες δενδροδώχους διαστάσεων 2,5μx2,5μx1,5μ οι όποιες έχουν ανοιχτό  το κάτω μέρος προκειμένου να βρέχονται με το θαλασσινό νερό.
  • Από τα εντυπωσιακότερα  χαρακτηριστικά των νέων πάρκων θα είναι ένας τεχνητός λόφος  στον κήπου του απογευματινού Ήλιου. Ο μελετητής με αυτή την παρέμβαση ήθελε να μειώσει την οπτική όχληση που προκύπτει από τον όγκο του  ξενοδοχείου Macedonia Palace.
  • Στον κήπο της Μεσογείου προϋπάρχει ένα αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ που χρησιμοποιείται για την συλλογή των όμβριων υδάτων από την πόλη  μεταφέροντας τα στον βιολογικό καθαρισμό. Το αντλιοστάσιο αυτό εντάχθηκε μέσα στην μελέτη με τέτοιο τρόπο ώστε μειώνεται η οπτική όχληση.
  • Λόγω των ιδιαίτερων  ιδιομορφιών του εδάφους και επειδή η θάλασσα εισχωρεί αρκετά μέτρα στην νέα παραλία   τα περιβλήματα των  αντλιοστασίων προκατασκευάστηκαν στην επιφάνεια του εδάφους και βυθίστηκαν σιγά σιγα ετσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης στεγανοποίηση.
  • Η ανακύκλωση υλικών είναι ένα από τα καινοτόμα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της δεύτερης φάσης ανάπλασης έτσι λοιπόν οι πλάκες και αλλά χωματουργικά υλικά  επαναχρησιμοποιήθηκαν.


Οι εμβληματικές ομπρέλες το κατεξοχήν τοπόσημο της νέας παραλίας έργο του γλύπτη Ζογγολόπουλου έχουν μετακινηθεί σε νέο σημείο πλησίον του αγάλματος του Μεγάλου Αλέξανδρου. Οι στύλοι του γλυπτού έχουν τοποθετήσει σε νέα βάση ενώ τα υπόλοιπα μέρη έχουν σταλθεί σε εργαστήριο για συντήρηση.

Το ypodomes.com σας παρουσιάζει αποκλειστικά ένα πλήρες φωτορεπορτάζ  από την πρόοδο των εργασιών κατά μήκος των υπό διαμόρφωση πάρκων. 

Ευχαριστούμε θερμά για την ξενάγηση στον χώρο του εργοταξίου τον κ. Σπηλιόπουλο Ανδρέα επιβλέποντα αρχιτέκτονα της διεύθυνσης τεχνικών κατασκευών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύνταξη-Επιμέλεια: Δημήτρης Θεοδωράκος

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα