Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : η διαχρονική ΔΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

To μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός στην Θεσσαλονίκη είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, γνωστή ως ΔΕΘ. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα και προσελκύει τον ενδιαφέρον από όλη την επικράτεια. Η έκθεση λαμβάνει χώρα τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και αποτελεί το πολιτικό γεγονός της περιόδου που διαδέχεται τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η ΔΕΘ δεν είναι μία απλή έκθεση. Είναι ένα επιχειρηματικό, πολιτιστικό, και πολιτικό γεγονός. Δυστυχώς εδώ και χρόνια έχει εν μέρει μετατραπεί σε ένα πολιτικόπανηγύρι” που εμφανίζεται η εκάστοτε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση δημιουργώντας μια άτυπη Βουλή με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης και ειδική αναφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι μία συνήθης πρακτική που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο… φολκλόρ. Η πρακτική της εξαγγελίας ξεκίνησε από την δεκαετία του 1960 και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά θέματα της έκθεσης.

Η ΔΕΘ προσφέρει σημαντικό έργο τόσο στη Θεσσαλονίκη καθώςγεμίζει” την πόλη με επισκέπτες ευεργετώντας την τοπική οικονομία για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο. Η κίνηση στο αεροδρόμιο, το σιδηρόδρομο και τους δρόμους της πόλης αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Η ΔΕΘ σήμερα είναι μέρος της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα ετήσιο πανελλήνιο κοινωνικό, πολιτιστικό, επιχειρηματικό και πολιτικό γεγονός.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
Η ίδρυση της ΔΕΘ τοποθετείται το 1925 και η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1926. Οι πρώτες διοργανώσεις ήταν σχεδόν πειραματικές ενώ η αυξανόμενη δύναμη της ΔΕΘ πήρε μεγάλες διαστάσεις την δεκαετία του 1960.

Μέσα από το χώρο της ΔΕΘ έχει γραφτεί μέρος της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας και κουλτούρας. Από εκεί ξεκίνησε το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1959 ενώ δύο χρόνια νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ «επινοήθηκε» το γνωστότερο Ελληνικό παγωμένο ρόφημα, ο γνωστός Φραπέ από τον υπάλληλο Δημήτριο Βακόνδιο. Το 1961 μέσα από την ΔΕΘ εξέπεμψε για πρώτη φορά πειραματικός σταθμός τηλεόρασης.

Το 1999 η ΔΕΘ διασπάστηκε σε δύο εταιρείες με την δεύτερη να είναι η γνωστή σε όλους μας HELEXPO που όμως δεν έχει την αίγλη της ΔΕΘ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΕΘ
Το εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται σε χώρο 180.000 τμ στην ανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης, μεταξύ των οδών Αγγελάκη, Λεωφ. Στρατού (Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου και Εγνατίας. Περικλείει τα Διεθνή Συνεδριακά ΚέντραΙωάννης Βελλίδης” και “Νικόλαος Γερμανός“, τμήμα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης, εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης και άλλων φορέων καθώς και το Παλαί ντε Σπορ και τον Πύργο του ΟΤΕ.

ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ
Εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια συζητείται το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Οι προτάσεις που έχουν γίνει είναι πολλές με την Σίνδο να έχει τις περισσότερες «υποψηφιότητες». Ωστόσο μια τέτοια κίνηση δεν έχει φτάσει ποτέ σε επίπεδο ωριμότητας για να ξεκινήσει η υλοποίηση της.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι ο τρόπος μετεγκατάστασης και οι επιπτώσεις του στον επιχειρηματικό  κλάδο της πόλης, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις, καταστήματα εμπορικά και ξενοδοχεία έχουν σημαντικό μέρος των ετήσιων εσόδων τους από την λειτουργία της ΔΕΘ.

Επίσης μια πιθανή αλλαγή έδρας θα επιφέρει σημαντική επίπτωση στην ίδια την εικόνα της πόλης καθώς ΔΕΘ και Θεσσαλονίκη είναι δύο συνυφασμένες έννοιες. Αν και η απόφαση μετεγκατάστασης έχει παρθεί πολλές φορές στο παρελθόν ωστόσο το πολιτικό κόστος και η αντίσταση φορέων της πόλης αναγκάζει σε συνεχείς αναβολές ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα