Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης σήμερα και αύριο…

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στο εξής ένα: λεωφορεία – αστικά και υπεραστικά. Δυστυχώς η πόλη έχει μείνει σημαντικά πίσω από άποψη αστικών συγκοινωνιακών υποδομών κάνοντας τη λειτουργία της πόλης δύσκολη.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κάτι έχει αλλάξει στην πόλη καθώς εδώ και 5,5 χρόνια κατασκευάζεται η πρώτη γραμμή Μετρό της πόλης. Επίσης έχει ξεκινήσει μελέτη για θαλάσσια αστική συγκοινωνία, για γραμμή Τραμ και επεκτάσεις του Μετρό.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Η πόλη κυριαρχείται από τα λεωφορεία καθώς είναι το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς εντός της πόλης. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα αστικά και τα υπεραστικά (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα ΚΤΕΛ πατώντας εδώ).

Τα αστικά λεωφορεία καλύπτουν την ολοένα και αυξανόμενη έκταση της πόλης και περιλαμβάνουν 219 γραμμές (οι κύριες είναι 75) προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάθε χρόνο εξυπηρετεί 180.000.000 επιβάτες (περίπου 495.000 επιβάτες ημερησίως).

Ο Ο.Α.Σ.Θ. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ιδρύθηκε το 1957 και λειτουργεί, με συμβάσεις παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο. Απασχολεί 2.700 εργαζόμενους. Στην κατοχή του έχει 604 λεωφορεία που χωρίζονται ως εξής:

  • 329 κανονικά
  • 249 αρθρωτά
  • 22 μικρού τύπου
  • 4 ειδικά λεωφορεία για ΑμεΑ

Ο ΟΑΣΘ πρώτος σε όλη την Ελλάδα εγκατάστησε και εφαρμόζει σύστημα τηλεματικής για την πληροφόρηση των επιβατών μέσω οπτικής και ηχητικής αναγγελίας των στάσεων εντός όλων των λεωφορείων και σε 200 τηλεματικές έξυπνες στάσεις δια της αναγγελίας της ώρας διέλευσης των επόμενων λεωφορείων.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ (ΜΕΤΡΟ)
Στην Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια το σύντομο ανέκδοτο ήταν το «Μετρό» και η «τρύπα του Κούβελα» αναφερόμενοι σε μια αποτυχημένη προσπάθεια της δεκαετίας του 1980. Τελικά μετά από συζητήσεις δεκαετιών, ένα αποτυχημένο διαγωνισμό 13 ετών ήρθε η στιγμή που το 2006 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή της βασικής γραμμής του Μετρό.

Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν κατά σειρά από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά είναι οι ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΑΠΑΦΗ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ με τους δύο τελευταίους να μην είναι σίγουρη η τύχη τους.

Η γραμμή αρχικά ήταν να παραδοθεί σε χρήση το 2012 αλλά λόγω πολλών προβλημάτων με την αρχαιολογία, τις απαλλοτριώσεις, προβλήματα του αναδόχου, κακή χάραξη, ελλειπή χρηματοδότηση και άλλα σήμερα στοχεύει να λειτουργήσει το 2015.

Υπό δημοπράτηση είναι η πρώτη επέκταση του μέσου στην Νότιο- Ανατολική πλευρά της πόλης στην Καλαμαριά ξεκινώντας από το σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ με τους σταθμούς ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ. Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής το καλοκαίρι του 2012 και να ολοκληρωθούν το 2016. Μελλοντικά η γραμμή θα φτάσει στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Επόμενες επεκτάσεις θα είναι προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία, προς Εύοσμο και προς Τούμπα και Χαριλάου.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εδώ και 20 χρόνια σχεδόν γίνεται λόγος για αστική θαλάσσια συγκοινωνία. Τελικά φέτος ο κύβος ερρίφθη και βρίσκεται υπό μελέτη η πρώτη φάση εξυπηρέτησης σε πλοιάρια που θα ξεκινούν από το κέντρο της πόλης και θα φτάνουν στα όρια της πόλης. Από τα αρχικά 14 σημεία ορίστηκαν τελικά τέσσερα μόνο σημεία-κλειδιά: στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Μέγαρο Μουσικής, στη μαρίνα Καλαμαριάς και στην Περαία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες από σήμερα και στα τέλη του 2012 να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια με επιβάτες.

ΤΡΑΜ
Μία ιδέα της νέας Δημοτικής Αρχής. Η Θεσσαλονίκη ήταν κάποτε μία από τις Ελληνικές πόλεις με Τραμ έχοντας μάλιστα εκτεταμένο δίκτυο. Το 1956 ξηλώθηκαν όλες οι γραμμές ακολουθώντας το παράδειγμα της Αθήνας, κατηγορώντας το Τραμ  ως «ξεπερασμένο μέσο».

Σήμερα μελετάται το ενδεχόμενο επανένταξης του Τραμ στην πόλη στην διαδρομή από το ΙΚΕΑ και μέσω Βασιλίσσης Όλγας – Τσιμισκή να φτάσει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα πολλές από τις σημερινές λεωφορειακές γραμμές θα καταργηθούν.

Η πραγματοποίηση φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη ειδικά αυτή την περίοδο και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα κονδύλια που ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και λίγα χρόνια. Ουσιαστικά εκμεταλευόμενος τις υπάρχουσες γραμμές μετέτρεψε δύο δρομολόγια σε “Προαστιακά”. Περιλαμβάνει 2 γραμμές.  Η πρώτη γραμμή Θεσσαλονίκη- Λάρισα έχει 12 σταθμούς και εξυπηρετείται από ηλεκτροκινούμενα τρένα τύπου desiro. Η δεύτερη γραμμή Θεσσαλονίκη- Έδεσσα λειτουργεί με πετρελαιοκίνητα τρένα στη μονή ανακαινισμένη γραμμή και έχει 17 σταθμούς.

Υπάρχει σχεδιασμός για εκτεταμένο δίκτυο Προαστιακού αλλά προς το παρόν λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν δρομολογείται καμία νέα επέκταση. Οι γραμμές που συζητούνται είναι προς Χαλκιδική, Σέρρες και γραμμές εντός του Νομού Θεσσαλονίκης.

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα