Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: τα 3 ιστορικά ποδοσφαιρικά γήπεδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Θεσσαλονίκη εχει πλούσιες αθλητικές υποδομές

Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ελλάδας. Η πόλη διαθέτει 3 ομάδες που κλασσικά εκπροσωπούν την πόλη στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Ηρακλής (που έχει σοβαρά προβλήματα φέτος) χρησιμοποιούν τα τρία ιστορικά γήπεδα της Θεσσαλονίκης: την Τούμπα, το Χαριλάου και το Καυτατζόγλειο.

Τα τελευταία χρόνια το Καυτατζόγλειο άλλαξε μορφή λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ενώ Τούμπα και Χαριλάου προσπαθούν να εκσυγχρονιστούν. Ας δούμε αναλυτικά ένα – ένα τα τρία μεγάλα γήπεδα της πόλης.

ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΜΠΑΣ
Ο ΠΑΟΚ πριν από το γήπεδο της Τούμπας χρησιμοποιούσε ένα στάδιο στη σημερινή περιοχή του Σιντριβανίου, στο κέντρο της πόλης. Με την αναγέννηση της πόλης την δεκαετία του 1950 ο χώρος απαλλοτριώθηκε και δόθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ως αντάλλαγμα δόθηκε έκταση στην Βόρειο- Ανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή της Τούμπας. Το γήπεδο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1958 και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά. Για την ολοκλήρωση του γηπέδου απαιτήθηκαν 6.000.000 δραχμές, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή.

Για την αποπληρωμή του συνέφεραν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το ΥΠΕΘΑ και οι φίλαθλοι της ομάδας πολλοί εκ των οποίων εργάστηκαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς! Αρχιτέκτονας του σταδίου ήταν ο Μηνάς Τρεμπέλας.

Το γήπεδο που φιλοξενεί τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΠΑΟΚ έχει συνολική χωρητικότητα 28.703 θέσεις ενώ για την εποχή του υπήρξε πρωτοπόρο καθώς είχε από την πρώτη του μέρα χόρτο όταν τα περισσότερα Ελληνικά γήπεδα ήταν χωμάτινα. Το ρεκόρ εισιτηρίων έγινε στις 16-9-1975 όταν στον αγώνα ΠΑΟΚ- Μπαρτσελόνα (1-1) κόπηκαν 45.200 εισιτήρια.

Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 106 x 71 μέτρα και είναι γήπεδο εγκεκριμένο από την ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για εκ νέου αλλαγή της έδρας σε χώρο εκτός αστικού ιστού καθώς η παλαιότητα του γηπέδου είναι πλέον εμφανής.

ΓΗΠΕΔΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ)
Η ιστορική έδρα του Άρη το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης», (από τον ιστορικό ποδοσφαιριστή της ομάδας) είναι το δεύτερο μεγάλο στάδιο της Θεσσαλονίκης. Σε μικρή απόσταση από το γήπεδο της Τούμπας είναι στην περιοχή του Χαριλάου.

Το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1951 ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του δέχτηκε πολλά «lifting». Για την ανέγερση του γηπέδου απαιτήθηκε εθελοντική εργασία από τους φίλους της ομάδας και το αποτέλεσμα ήταν η σημερινή ΘΥΡΑ 2. Το 1972 κατασκευάζετια το πρώτο σκέπαστρο ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν μεταμόρφωσαν το γήπεδο στη σημερινή του μορφή.

Η τελευταία επέμβαση που έχει διαμορφώσει την σημερινή εικόνα του γηπέδου πραγματοποιήθηκε το 2004. Τοποθετείται νέο σύγχρονο στέγαστρο και νεό τετραώροφο κτίριο, ανακατασκευάζεται ο αγωνιστικός χώρος και χάρις στους Ολυμπιακούς Αγώνες γίνεται «καινούριο». Τότε αλλάζει και η επίσημη ονομασία του σε «Κλεάνθης Βικελίδης».

Όταν κατασκευάστηκε το γήπεδο είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα που τελικά έφτασε σήμερα να είναι στις 22.574 θέσεις. Το ρεκόρ εισιτηρίων έγινε στον αγώνα ΑΡΗΣ- ΑΕΚ στις 11-3-1979.

Το γήπεδο ανήκει στον ερασιτέχνη Άρη (όπως και η Τούμπα) και η εξέλιξη του ήταν διαφορετική από αυτή του γηπέδου της Τούμπας. Ξεκίνησε ως απλό χωμάτινο γήπεδο και έπρεπε να περάσουν 18 χρόνια μέχρι να φτάσουμε στο 1969 και να τοποθετηθεί χόρτινος χλοοτάπητας.

Είναι γήπεδο εγκεκριμένο από την ΟΥΕΦΑ και χρησιμοποιείται φυσικά και στους Ευρωπαϊκούς αγώνες της ομάδας. Ωστόσο και εδώ γίνεται λόγος για μετεγκατάσταση της ομάδας σε νέο χώρο εκτός πόλης με νέες σύγχρονες εγκαταστασεις.

ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η έδρα της ομάδας του ποδοσφαιρικού Ηρακλή. Είναι χαρακτηρισμένο ως το «Εθνικό Καυτατζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης» και είναι το τρίτο ιστορικό στάδιο της πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Κατασκευάστηκε το 1960 ως δωρεά του Λυσίμαχου Καυτατζόγλου και έκτοτε έχει το όνομα του. Το κόστος της κατασκευής του ήταν 36.000.000 δραχμές ποσό τεράστιο για τα μεγέθη της εποχής. Οι διαστάσεις του είναι 105 x 68 μέτρα.

Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 28.028 θέσεων ενώ μέχρι το 1982 ήταν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο σε όλη την Ελλάδα! Λόγω της θέσης του γηπέδου (είναι στο κέντρο της πόλης) είναι το πιο χαρακτηριστικό γήπεδο σε όλη την πόλη ενώ λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έγιναν εκτεταμένες αναβαθμίσεις που κόστισαν 47.000.000 ευρώ.

Το ρεκόρ εισιτηρίων έγινε στις 15-10-1969 στον αγώνα Ελλάδα- Ελβετία (4-1). Το γήπεδο είναι εγκεκριμένο από την ΟΥΕΦΑ και είναι το ομορφότερο από τα τρία μεγάλα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά γήπεδα της πόλης υπάρχουν και τα κλειστά με σημαντικότερο το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο που χρησιμοποιεί ως έδρα ο ΠΑΟΚ ενώ δεκάδες είναι τα μικρότερα ανοικτά και κλειστά γήπεδα της πόλης

 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα