Connect with us

Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Οι 3 Σταθμοί: Γιατί είναι τόσο σημαντικοί;

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιατί να γίνεται κουβέντα για 3 σταθμούς συγκοινωνιακού χαρακτήρα στην Αθήνα; Δεν είναι πολιτιστικά μνημεία ούτε χώροι ξεκούρασης και ανανέωσης. Είναι όμως 3 σταθμοί σε μια ταλαιπωρημένη πόλη η οποία έχει ανάγκη από πολλούς τέτοιους σταθμούς. Σε άλλες πόλεις της Ευρώπης οι σταθμοί έχουν τα απολύτως απαραίτητα σε εμφάνιση και έχει δοθεί το βάρος στην επέκταση και την ποσότητα.

Στη δική μας πόλη, την Αθήνα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε τους πιο όμορφους σταθμούς Μετρό στην Ευρώπη μαζί με την Στοκχόλμη και τη Μόσχα. Σταθμοί με αρχιτεκτονική ευαισθησία, καλαίσθητοι, καθαροί, πρακτικοί, με όλες τις χρηστικές πληροφορίες που έχουν ανάγκη οι επιβάτες. Ευγενικοί είναι και οι υπάλληλοι των σταθμών και εδώ να σημειώσουμε ότι η Αττικό Μετρό είναι μια δημόσια εταιρεία. Παρόλα αυτά είναι μια εταιρία που δουλεύει υποδειγματικά και με ρυθμούς ιδιωτικής φίρμας. Μακάρι να είναι έτσι πάντα. Ο Προαστιακός τώρα είναι μια άλλη υπόθεση που αποτελεί θέμα συζήτησης για άλλη ώρα.

Οι 3 νέοι σταθμοί δημιουργούν μια νέα τάση στην πόλη. Αυτή της χρήσης των μέσων σταθερής τροχιάς. Γιατί; Γιατί με 38 ευρώ τον μήνα μπορείς να γυρίζεις την πόλη όσο θες, να πας στη δουλειά σου, να πας για καφέ, να δεις φίλους, συγγενείς, για ψώνια, να δεις την Ακρόπολη? χρησιμοποιώντας αυτούς τους σταθμούς που είναι μέρος ενός συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου ξέρεις πότε να ξεκινήσεις και το κυριότερο ΠΟΤΕ θα φτάσεις. Και βεβαίως οικονομικά. Είναι το μότο της εποχής. Με την οικονομική κρίση στο απόγειο της όλοι ψάχνουν τρόπους εξοικονόμησης. Η βενζίνη συνεχίζει να παίρνει την ανηφόρα και κάθε επίσκεψη στα βενζινάδικα είναι σοκαριστική για το πορτοφόλι..

Οι 3 σταθμοί βάζουν στο χάρτη των μέσων σταθερής τροχιάς 3 περιοχές γεωγραφικά ξεχωριστές. Ο Χολαργός είναι πυκνοκατοικημένος και χώρος εργασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας. Η Μεταμόρφωση είναι σε κομβική θέση πάνω στην Αττική Οδό και την Εθνική Αθηνών Λαμίας. Έχει δεκάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες και μια δυναμική αύξηση στον πληθυσμό του. Για τους Αγίους Αναργύρους ισχύει το ίδιο. Είναι και μια τεράστια περιοχή που αναπτύσσεται συνεχώς. Εκεί ο σταθμός είναι ο μοναδικός σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και πάνω στον οδικό άξονα της Λεωφόρου Δημοκρατίας.

Οι 3 νέοι σταθμοί (δύο στον Προαστιακό ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ και ένας στο Μετρό (ΧΟΛΑΡΓΟΣ) έρχονται να δώσουν ακόμα περισσότερες επιλογές στη μετακίνηση με τη δημόσια συγκοινωνία. Η αξία των κατοικιών και των εμπορικών χώρων σε ακτίνα 200 μέτρων από τον κάθε σταθμό θα εκτοξευθεί και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μητροπολιτικά κέντρα όπως έγιναν και άλλοι σταθμοί του Μετρό και του Προαστιακού.

Με άλλα λόγια είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Αθήνα. Και άλλους, πολλούς νέους σταθμούς. Μετρό, Προαστιακός και Τραμ μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης αυτής και να την κάνουν Μητρόπολη που θες να ζεις. Όχι να ξεφύγεις..

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα