Connect with us

Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Η ιστορία του Ευγενίδειου Ιδρύματος

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το 2011 συμπληρώνονται 55 χρόνια από τη σύσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου, σύμφωνα με την επιθυμία του ιδρυτή του, αείμνηστου Ευγένιου Ευγενίδη. Από το 1956, έτος έναρξης λειτουργίας του, το Ίδρυμα Ευγενίδου εργάζεται αδιάλειπτα για την προώθηση της τεχνικής εκπαίδευσης των νέων της χώρας.

Για την υλοποίηση του σκοπού του, το ΄Ιδρυμα Ευγενίδου πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών: υποτροφίες, μια πλούσια σειρά τεχνικών εκδόσεων, προβολές Πλανηταρίου, υπηρεσίες Βιβλιοθήκης, επιστημονικές εκθέσεις, καθώς και σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων που απευθύνονται στο γενικό κοινό.

Το τέλος του 20ού αιώνα σηματοδότησε για το Ίδρυμα Ευγενίδου τη σύλληψη ενός νέου οράματος: να μπορέσει να συμβάλλει στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, με τον ίδιο δυναμισμό και πρωτοποριακό πνεύμα που επέδειξε από το ξεκίνημά του.

Από το 1997, με απόφαση του Νίκου Βερνίκου – Ευγενίδη, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την ανέγερση ενός καινούργιου, υπερσύγχρονου Πλανηταρίου. Σύντομα, ο σχεδιασμός επεκτάθηκε για να περιλάβει την ανέγερση μιας νέας πτέρυγας για μόνιμα εκθέματα, αφιερωμένα σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Για την υλοποίηση του νέου αυτού στόχου, ξεκίνησε το μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού και επέκτασης του Ιδρύματος σε συνεργασία με ομάδες ειδικών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.


Σήμερα, σχεδόν πενήντα πέντε χρόνια μετά τη σύσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου, το νέο όραμα έχει ήδη πάρει χειροπιαστή μορφή. Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια του κόσμου, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Νοέμβριο του 2003. Έκτοτε, δέχεται σε ετήσια βάση περισσότερους από 500.000 επισκέπτες.

Από το Νοέμβριο του 2006, ξεκίνησε η λειτουργία της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που δημιουργήθηκε με τις υψηλότερες προδιαγραφές, επισφραγίζοντας με πανηγυρικό τρόπο τις επετειακές εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για μια μόνιμη έκθεση με αφιερώματα σε επίκαιρες θεματικές ενότητες από το χώρο της επιστήμης και τεχνολογίας.

Η Έκθεση δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην εκπαίδευση των Ελλήνων με μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης στο επιστημονικό και στο τεχνολογικό πεδίο. Προσφέροντας εκπαιδευτικά ερεθίσματα με τρόπο ενδιαφέροντα, ελκυστικό και ευχάριστο, ευελπιστεί να εμπνεύσει την αγάπη για την επιστημονική και τεχνολογική αναζήτηση.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου σήμερα αποτελεί ένα διεθνούς εμβέλειας τεχνολογικό και εκπαιδευτικό πολυκέντρο. 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Έτος Ίδρυσης 1956
Επιφάνεια στεγασμένων χώρων: 14.000 m2
Απασχολούμενο προσωπικό: 110 άτομα

Υποτροφίες
20 υποτροφίες ετησίως
250.000 συνολικά

Εκδοτικό Τμήμα
400 τίτλοι διδακτικών εγχειριδίων μέχρι σήμερα
45.000.000 αντίτυπα έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα

Βιβλιοθήκη
1.100 m2 έκταση
32.000 επισκέπτες το χρόνο
47.000 βιβλία
400 τρέχοντες τίτλοι έντυπων και ηλεκτρονικών περιοδικών
270 CD-ROMs και DVDs
260 βιντεοκασέτες
10 τερματικά για πρόσβαση στο Internet μέσω ασύρματου δικτύου
3 υπολογιστές για χρήση CD-ROMs
2 υπολογιστές για χρήση επεξεργαστή κειμένου, λογιστικών φύλλων, κ.τ.λ.
3 OPAC τερματικά (On Line Public Access Catalogue)


Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
1.420 m2 έκταση
Επιφάνεια θόλου 950 m2
280 άτομα ανά προβολή
3.000 παραστάσεις ετησίως
350.000 επισκέπτες ετησίως

Διαδραστική ΄Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
3 μόνιμες θεματικές εκθέσεις
Συνολική επιφάνεια χώρων 1.200 m2

Συνεδριακοί Χώροι
1 αμφιθέατρο χωρητικότητας 400 ατόμων
1 αίθουσα διαλέξεων χωρητικότητας 120 ατόμων
4 χώροι εργαστηρίων συνολικής χωρητικότητας 150 ατόμων

Tο Ίδρυμα Ευγενίδου
Το κοινωφελές εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ευγενίδου, δημιουργήθηκε το 1956 σε υλοποίηση της διαθήκης του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη. Λειτουργεί με έδρα την Αθήνα, υπό τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Διοικείται από τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο εκάστοτε Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Η δραστηριότητα του Ιδρύματος σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη, έχει στόχο να συμβάλλει στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας.

Για την πολυδιάστατη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία, το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμήθηκε το Δεκέμβριο του 1965 με το Χρυσούν Μετάλλιον της Ακαδημίας Αθηνών.

Η ίδρυση
Από νωρίς, ο εφοπλιστής Ευγένιος Ευγενίδης με τη μεγάλη διορατικότητά του, είχε διαβλέψει ότι η ανόρθωση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ελλάδας δεν θα μπορούσε να προχωρήσει παρά μόνον μέσα από την έγκαιρη δημιουργία ενός επαρκώς καταρτισμένου τεχνικού δυναμικού διαφόρων ειδικοτήτων.

Αφοσιωμένος στον εθνικό αυτό στόχο, ο μεγάλος ευεργέτης αφιέρωσε σημαντικό μέρος της περιουσίας του στην προαγωγή της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης των νέων της Ελλάδας. Το αντίστοιχο εδάφιο της διαθήκης του 21/08/1952 αναφέρει:

«Συνιστώ εν Αθήναις κατά τους ορισμούς του ελληνικού δικαίου Ίδρυμα, υπό το όνομα ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, του οποίου σκοπός είναι να συμβάλη εις την εκπαίδευσιν νέων ελληνικής ιθαγένειας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».
Μετά το θάνατο του Ευγένιου Ευγενίδη, την προεδρία και διαχείριση του Ιδρύματος ανέλαβε η αδελφή του, αείμνηστη Μαριάνθη Σίμου.

Υπό την εποπτεία της Μαριάνθης Σίμου, ολοκληρώθηκε το 1966 η κατασκευή των κτιριακών υποδομών, επί της Λεωφόρου Συγγρού στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, όπου έκτοτε στεγάζεται το Ίδρυμα. Τη Μ. Σίμου διαδέχθηκε ως Πρόεδρος του Ιδρύματος ο στενός συνεργάτης και διάδοχος του Ευγένιου Ευγενίδη στον επιχειρηματικό χώρο, Νικόλαος Βερνίκος  Ευγενίδης.
Από το 2000, την ευθύνη για την ανάπτυξη της νέας στρατηγικής του Ιδρύματος έχει ο Λεωνίδας Δημητριάδης  Ευγενίδης, νέος Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και συνεχιστής του έργου του αρχικού διαθέτη, τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον κοινωνικό στίβο.

Μια πλούσια δραστηριότητα

Σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του Ιδρύματος Ευγενίδου από τη σύστασή του το 1956, αφιερώθηκε στην παραγωγή μιας πλούσιας σειράς εξειδικευμένων τεχνικών εγχειριδίων. Από το 1956, με το υπ αριθμόν 3971/56 Νομοθετικό Διάταγμα και σε συνεχή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία (Υπουργεία Παιδείας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μεταφορών), το Ίδρυμα Ευγενίδου εκδίδει εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τις διδακτικές ανάγκες Τεχνικών & Επαγγελματικών Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, Σχολών του Εμπορικού Ναυτικού, και εγχειρίδια εκπαιδευτικών προγραμμάτων οδήγησης.

Η θεματολογία καλύπτει μεγάλο εύρος και εκτείνεται από την τεχνολογία των μηχανών εσωτερικής καύσης, μέχρι την κατασκευή υδραυλικών και ηλεκτρικών δικτύων, και από τη βιολογία μέχρι τη δόμηση κατοικιών. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 45 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το 1966 εγκαινιάστηκε η λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ενός χώρου μοναδικού στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα Πλανητάρια της εποχής του. Το Πλανητάριο του Ιδρύματος ξεκίνησε να λειτουργεί το 1966. Η αίθουσα περιλάμβανε θέσεις για 243 άτομα, κάτω από έναν ημισφαιρικό θόλο διαμέτρου 15 μέτρων και ύψους 10,5 μέτρων. Το κύριο προβολικό σύστημα ήταν ο «Παγκόσμιος Προβολέας» της εταιρείας Zeiss, ένα όργανο που αποτελείτο από 29.000 εξαρτήματα, και έφερε επάνω του 150 μικρότερα προβολικά συστήματα.

Ο Προβολέας, με ύψος 6 μέτρα και βάρος 2,5 τόνους, είχε τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να προβάλλει 8.900 αστέρες, να παρακολουθεί τις κινήσεις των πλανητών και την αλλαγή του ουράνιου θόλου από οποιοδήποτε σημείο της γης, καθώς και διάφορες ουράνιες συντεταγμένες. Όλη η παραγωγή των προγραμμάτων γινόταν εσωτερικά στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Στον Προβολέα είχαν προστεθεί ηχητικά συστήματα, προβολείς ειδικών εφέ, βίντεο-προβολείς καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης όλων των μηχανημάτων με ηλεκτρονικό υπολογιστή, το SPICE.

Το κοινό του Πλανηταρίου έφτασε τη μέγιστη δυνατή πληρότητά του το 1978 (116.000 επισκέπτες το χρόνο) διατηρώντας έκτοτε τα ίδια υψηλά επίπεδα. Μέσα από τις δωρεάν προβολές του Πλανηταρίου με θέμα τους πλανήτες και τα άστρα, χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών ένιωσαν τη γοητεία ενός ταξιδιού στο σύμπαν και το χρόνο, ενώ κάποιες από τις παραστάσεις σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία («¶στρο των Χριστουγέννεων», «Κόκκινοι Γίγαντες & ¶σπροι Νάνοι»).

Μέσα από ένα συνδυασμό ευχάριστων και ταυτόχρονα ενημερωτικών προβολών, αλλά και μέσα από παράλληλες δραστηριότητες, όπως ομιλίες για αστρονομικά θέματα, παρακολούθηση εγκατάστασης ενός τηλεσκοπίου, δημιουργία τράπεζας πληροφοριών σχετικών με την Αστρονομία, το νεαρό κοινό συχνά παρακινήθηκε να αφοσιωθεί στο χώρο των φυσικών επιστημών.
Η λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου σταμάτησε το 1999 λόγω των εργασιών για την ανακατασκευή ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος.

Παράλληλα με το Πλανητάριο, το Ίδρυμα Ευγενίδου διατήρησε μια έντονη δραστηριότητα στο χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών. Μια σύγχρονη και ενημερωμένη επιστημονική και τεχνική βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 1966 στο δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Μια μοναδική υποδομή για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής λειτουργούσε από το 1966: η συλλογή πειραμάτων Φυσικής και οι αίθουσες τεχνικών εκθεμάτων και πειραμάτων Φυσικής, λειτουργούσαν σε μόνιμη βάση. Η συλλογή πειραμάτων Φυσικής αποτελούσε πιστό αντίγραφο σε μικρογραφία της αντίστοιχης συλλογής του Deutsches Museum, κατόπιν ειδικής άδειας που παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Εξίσου σημαντική προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου υπήρξε η χορήγηση σε αριστούχους νέους, υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, αλλά και ένα σύνολο δωρεών με στόχο να αυξήσει τις ευκαιρίες για μόρφωση και επιτυχία στον επαγγελματικό στίβο, νέων από όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Οι δραστηριότητες
Το Ίδρυμα Ευγενίδου εφέτος, το 2006, ολοκληρώνει ένα φιλόδοξο έργο: τη μετεξέλιξή του σε έναν υπερσύγχρονο, δυναμικό εκπαιδευτικό πολυχώρο όπου το κοινό θα μπορεί να μαθαίνει, να εξερευνά και να ανακαλύπτει τη γνώση, μέσα από τη χρήση διαδραστικών μεθόδων, με τρόπο εποπτικό και ψυχαγωγικό.

Παράλληλα, ο χώρος του ανακαινισμένου Ιδρύματος αποτελεί πλέον ένα πεδίο προσέγγισης και διαλόγου της κοινωνίας, της επιστημονικής κοινότητας, του επιχειρηματικού χώρου και της Πολιτείας, με στόχο η τεχνολογία να εκφράζει τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες, να συμβαδίζει με τις ανησυχίες αλλά και τις προσδοκίες του πολίτη.

Η δραστηριότητα του ανακαινισμένου Ιδρύματος Ευγενίδου κινείται γύρω από έξι βασικούς άξονες:

  • Υποτροφίες που επιβραβεύουν την επιστημονική αριστεία.
  • Πλούσιο συγγραφικό και εκδοτικό έργο στο χώρο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις.
  • Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, το καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο στον κόσμο, με προβολή ταινιών μεγάλης οθόνης.
  • Πρωτοποριακές διαδραστικές εκθέσεις, αφιερωμένες στην επιστήμη και στις τεχνολογίες αιχμής.
  • Ενημερωμένη και φιλική επιστημονική και τεχνική βιβλιοθήκη, με πολυμεσικές εφαρμογές και δυνατότητα εξυπηρέτησης από απόσταση.
  • Διευρυμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνεργασίες με αναγνωρισμένους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Σύγχρονους συνεδριακούς χώρους, κατάλληλους για ευέλικτη φιλοξενία εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας.

image_print

Αφιερώματα

Τα 18 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

έργα

Από το ypodomes.com έχουμε πολλές φορές παρουσιάσει τα μεγαλύτερα σε κόστος έργα σε κατασκευή. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τα έργα αλλάζουν. Κάποια προστίθενται, κάποια αφαιρούνται από τη λίστα. Με το ΕΣΠΑ 2014-2020 να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να προσθέτει ήδη νέα έργα σε αυτό τον κατάλογο, βλέπουμε ότι πολλά έργα είναι σε πολλή προχωρημένη φάση και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχων έτος. Πολλά από αυτά είναι στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων έργων της χώρας μας.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα 18 μεγαλύτερα (από άποψη κόστους) υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα. Η κατάταξη τους έχει ως παρακάτω:

198.Κάθετος Εγνατίας Ξάνθη-Σύνορα, τμήμα Δημαριό-Σύνορα: 50εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένων έργων. Πιθανή λειτουργία  το 2020.

17.Επέκταση Τραμ Φάληρο-Πειραιάς: 95εκατ.ευρώ. Σε φάση δοκιμαστικών δρομολογίων. Πιθανή λειτουργία μέχρι το Φθινόπωρο.

16.ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας: 113εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρήμενων έργων. Πιθανή λειτουργία το 2020.

15.Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο:  120εκατ.ευρώ. Η σύμβαση έχει υπογραφεί όμως τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει γιατί αναμένεται η έγκριση από την DG Comp. Έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 202-23.

14.Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων: 150εκατ.ευρώ. Πρόκειται για έργο που θα ολοκληρωθεί μετά το 2023.

13.Έργα Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου: 150εκατ.ευρώ. Θα ολοκληρωθεί το 2020 (απαιτείται και νέα εργολαβία για τη δημιουργία παράκτιου πάρκου).

12.Σιδηροδρομικό έργο υποδομής τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο: 215εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένων έργων.

11.Σιδηροδρομικό έργο ολοκλήρωσης τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη: 275εκατ.ευρώ: Εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο.

 

Tα 10 μεγαλύτερα έργα υποδομής που κατασκευάζονται αυτή την εποχή στην Ελλάδα είναι τα παρακάτω:

10.Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: 300εκατ.ευρώ: Εδώ υπάρχει αναμονή. Έχουν υπογραφεί 5 εργολαβίες.  Χρονικός ορίζοντας  ολοκλήρωσης άγνωστος προς το παρόν.

9.Νότιο Τμήμα Αυτοκινητόδρομου Ε65- Λαμία-Ξυνιάδα: 300εκατ.ευρώ: Τα έργα εκκίνησαν στις αρχές του 2019 και σύμφωνα με τη σύμβαση θα διαρκέσουν 36 μήνες, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2022.

8.Σιδηροδρομικό έργο αναβάθμισης τμήματος Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος: 315εκατ.ευρώ: Σε φάση ολοκλήρωσης.

7.Έργα αναβάθμισης στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια: 340εκατ.ευρώ. Κάποια αεροδρόμια έχουν ήδη ολοκληρωθεί (όπως αυτό της Ζακύνθου ή του Ακτίου, της Ρόδου, της Κεφαλονιάς κ.α.). Στο σύνολο τους θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2021.

6.Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου: 500εκατ.ευρώ: Σε φάση εκκίνησης του κυρίως έργου. Χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν καθυστερήσεις από αρχαιολογικά-απαλλοτριώσεις θα ολοκληρωθεί το 2025.

5.Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλάδος Πατρίκιος-Μίκρα: 500εκατ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2023.

4. Μετρό Αθήνας: Επέκταση Γραμμής 3 Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο: 660εκατ.ευρώ: Θα λειτουργήσει σταδιακά από το 2020 μέχρι το 2022.

3.Βασική Γραμμή Μετρό Θεσσαλονίκης: 1,1 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2023.

2.Νέα Λιγνιτική Μονάδα Πτολεμαϊδα: 5 1,4 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2020.

1.Αγωγός ΤΑΡ: 1,5δισ.ευρώ. Η ολοκλήρωση αναμένεται το 2020, η λειτουργία το 2022.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε αυτή τη χρονική στιγμή τα κυρίαρχα μεγάλα έργα στη χώρα είναι σταθερής τροχιάς (σιδηροδρομικά και έργα Μετρό) ενώ τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν έργα ενέργειας.

Στο επόμενο διάστημα, που αφορά τους επόμενους 6-12 μήνες αυτή η λίστα πρόκειται να αλλάξει καθώς κάποια έργα ολοκληρώνονται αλλά κάποια άλλα έργα θα τα δούμε να εισέρχονται. Νέα και πολυαναμενόμενα έργα είναι η Υποθαλάσσια Ζέυξη Σαλαμίνας-Περάματος, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, τα έργα ηλεκτροκίνησης Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και η εργολαβία-σκούπα της Αμβρακίας Οδού.

Γενικά φέτος είναι μία χρονιά στην οποία βλέπουμε σημαντικές ανακατατάξεις στην διαβάθμιση των μεγάλων έργων με κυρίαρχο στοιχείο πλέον την απουσία πολλών μεγάλων οδικών έργων, καθώς αυτά σε σημαντικό βαθμό έχουν υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Αναβάθμιση αεροδρομίου “Μακεδονία”, ποιο είναι το έργο της χρονιάς, τι λένε οι πρωταγωνιστές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μακέτα Αεροδρομίου Μακεδονία

Σε μεγάλο νικητή αναδείχθηκαν τα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, “Μακεδονία”. Μετά από τη διαδικτυακή ψηφοφορία που πραγματοποίησε το ypodomes.com για όλο τον Δεκέμβριο προκειμένου να αναδειχθεί το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019 για το ypodomes.com, αναδείχθηκε πρώτο στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Ποιο είναι όμως αυτό το έργο; Ποια η συμβολή του στην καθημερινότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

O νέος αεροσταθμός του “Μακεδονία”, εκσυγχρονίζει και διπλασιάζει τους διαθέσιμους χώρους του αεροδρομίου, αυξάνοντας γεωμετρικά τις δυνατότητες του στην διακίνηση επιβατών. Επιπρόσθετα, με την ανακαίνιση και του υφιστάμενου αεροσταθμού, θα επιτευχθεί η συνολική αναβάθμιση του τερματικού σταθμού και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα αντάξιο της ιστορίας της, διεθνές αεροδρόμιο.

Πως φτάσαμε εδώ; Μέσω διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης για 40 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ, που συμπεριέλαβε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονικής μαζί με άλλα 14. Από αυτή τη διαδικασία παραχωρησιούχος και υπεύθυνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης, αναδείχθηκε η Fraport Greece.

ALEXANDER ZINELL

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα δήλωσε: “Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους αναγνώστες του ypodomes.com για την αναγνώριση και βράβευση του υπό κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ως το σημαντικότερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα.

Είμαστε περήφανοι που το σχέδιο μας για την αναβάθμιση του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη απολαμβάνει τόσο μεγάλη αποδοχή. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου έτσι ώστε μόλις αυτό τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών. Η νέα δεκαετία ξημέρωσε για την Ελλάδα με 9 νέα αεροδρόμια ενώ τα υπόλοιπα 5 αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Έχω την πεποίθηση ότι με τις νέες μας υποδομές αλλά και την επιχειρησιακή μας ικανότητα ότι θα αποτελέσουμε και εμείς κομμάτι της εθνικής προσπάθειας για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για τη χώρα»

ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΥΡΕΤΗΣ

Τα έργα ανέλαβε η ελληνική εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που ως μέλος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ομίλους της χώρας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Πέτρος Σουρέτης μιλώντας στο ypodomes.com σημείωσε πως “Η ανάδειξη του νέου αεροσταθμού της Fraport Greece του ιστορικού αεροδρομίου Μακεδονία σε έργο της χρονιάς για το 2019 είναι αποτέλεσμα της ομαδικής προσπάθειας της υψηλής τεχνογνωσίας, δυναμικότητας και επαγγελματισμού της Intrakat. Ενός έργου που αποτελεί από κατασκευαστικής πλευράς ένα τεράστιο εγχείρημα καθώς περιλαμβάνει την
κατασκευή τριάντα τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σε διάστημα 30 περίπου μηνών χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου. Ευχαριστούμε θερμά τους αναγνώστες του ypodomes.com για την επιλογή τους”.

ΑΡΗΣ ΞΕΝΟΦΟΣ

Η αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, “Μακεδονία”, αποτέλεσε στρατηγικό στόχο από την αρχή της σφοδρής κρίσης της χώρας. Έχοντας ήδη την επιτυχημένη εμπειρία από το αεροδρόμιο της Αθήνας, το “Μακεδονία” θεωρήθηκε εξ αρχής η κορωνίδα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εισήλθαν σε διαγωνισμό παραχώρησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκίνησε το διαγωνισμό μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα αλλά πάρα ταύτα, συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον. Το ποσό δε που συγκέντρωσε από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση (1,4δισ.ευρώ), παραμένει μέχρι σήμερα, το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί.

Ο Άρης Ξενόφος, εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε στο ypodomes.com για αυτή τη μεγάλη διάκριση. “Η παραχώρηση της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο για το οικονομικό της όφελος
(1,2 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και εκτιμώμενη συνολική αξία της παραχώρησης που προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ), αλλά και για την νέα προοπτική που δημιούργησε για τις υποδομές της χώρας μας και για τον τουρισμό.

Η εικόνα των αεροδρομίων αλλάζει και οι υπηρεσίες αναβαθμίζονται. Οι επιβάτες το διαπιστώνουν αυτό μέρα με τη μέρα και οι αναγνώστες του ypodomes.com το επικροτούν, βραβεύοντας τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Μακεδονία ως «Έργο της Χρονιάς 2019».

Είναι χαρά και τιμή για όλους εμάς στο ΤΑΙΠΕΔ να γνωρίζουμε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που υλοποιούμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των πολιτών τυγχάνει της αποδοχής της κοινής γνώμης. Είναι σημαντικό να επενδύουν στη χώρα μας μεγάλοι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές, να ενεργοποιούνται σημαντικά κεφάλαια, όπως στην περίπτωση της Fraport Greece και αυτές οι επενδύσεις να έχουν θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία. Σε αυτή την προοπτική οι επενδυτές θα βρουν στο ΤΑΙΠΕΔ την αναγκαία υποστήριξη, ώστε να ξεδιπλώσουν τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα, με το Ταμείο να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών και του δημοσίου.

Όσον αφορά τους πολίτες, να γνωρίζουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρακολουθεί και ελέγχει την εξέλιξη όλων των συμβάσεων, όπως και στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ώστε οι επενδυτές να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, θα απονεμηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ITC 2020-4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών. Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών 10-11 Ιουνίου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι της Fraport Greece, της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, του υπουργείου ΥΠΟΜΕ και του ΤΑΙΠΕΔ να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, τα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

Ολοκληρώθηκε προχθές 31 Δεκεμβρίου 2019 η μεγάλη online ψηφοφορία του ypodomes.com για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Σχεδόν 6.500 ψήφοι και πάνω από 45.000 views πιστοποιούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας, σε ένα διαγωνισμό που τείνει να γίνει θεσμός.

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, ανακηρύσσεται το έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 43,5% των ψήφων επικρατώντας έναντι των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων έργων.

Από την αρχή της ψηφοφορίας το έργο του αεροδρομίου Μακεδονία έδειξε πως θα πρωταγωνιστεί στην ψηφοφορία. Ξεκίνησε ως ένα ντέρμπι με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, την τελευταία εβδομάδα, πήρε κεφάλι και βγήκε πρώτο με 800 ψήφους διαφορά από το δεύτερο, συγκεντρώνοντας 2.827 ψήφους.

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΟ

Τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Μακεδονία, ξεκίνησαν το 2018 και αφορούν στην κατασκευή ενός νέου αεροσταθμού 30.988 m2 και δημιουργία της πρόσβασης, την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού, ένα νέο πυροσβεστικό σταθμό, την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ή σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, την ανακαίνιση του οδοστρώματος της χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών, την εγκατάσταση συστήματος «HBS inline screening» για τον έλεγχο των αποσκευών, την κατά 47% αύξηση των σταθμών Check-in (από 30 σε 44), την κατά 75% αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 7), την κατά 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 16 σε 24) και τον διπλασιασμό των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου από 6 σε 12.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσα στο 2020, το αεροδρόμιο Μακεδονία αυξάνει τη χωρητικότητα του κατά 100%, διαθέτοντας πλέον τις υποδομές για περισσότερες προσεγγίσεις πολλών  τύπων αεροσκαφών και μετατρέπεται σε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης αναδεικνύοντας τον μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στις μεταφορές.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Οι φετινοί νικητές του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, για το έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Μακεδονία,   είναι η Fraport Greece ως η παραχωρησιούχος εταιρεία και αναθέτουσα αρχή και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ως η εταιρεία που ανέλαβε την εργολαβία αυτή. Βραβείο επίσης θα παραλάβουν το Υπουργείο Υποδομών, ως ο ιδιοκτήτης της υποδομής κα το ΤΑΙΠΕΔ ως η υπεύθυνη αρχή ιδιωτικοποίησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, θα απονεμηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ITC 2020-4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών. Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών 10-11 Ιουνίου.  Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι της Fraport Greece, της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, του υπουργείου ΥΠΟΜΕ και του ΤΑΙΠΕΔ να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Σε θεσμό μετατρέπεται η διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και οι χιλιάδες ψήφοι, αναδεικνύουν την μεγάλη δυναμική του γεγονότος. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου. Τα 5 κορυφαία έργα που τέθηκαν στη διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό προήλθαν σαν αποτέλεσμα προηγούμενης επιλογής μέσα από μία δεξαμενή 20 υποψήφιων έργων  από δημοσιογράφους του ρεπορτάζ των υποδομών.  Άξιος διεκδικητής υπήρξε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Εξαιρετική παροουσία είχαν και τα έργα ολοκλήρωσης του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και ολοκλήρωσης του Προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.

Δείτε παρακάτω την τελική κατάταξη:

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

 

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα