Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΡΤΟ: το νεότερο δίκτυο Μετρό στην Ευρώπη, ομοιότητες και διαφορές με τη Θεσσαλονίκη

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Πόρτο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πορτογαλία. Βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και ως πόλη-λιμάνι έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Μητροπολιτικά ο πληθυσμός της φτάνει περίπου το 1.500.000 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται και γνωστός τουριστικός προορισμός. Το Πόρτο είναι περίπου στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης και γεωγραφικά και πληθυσμιακά.

Για να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη αποφασίστηκε η δημιουργία ενός δικτύου ελαφρού Μετρό (light rail) με συρμούς από Τραμ. Η κατασκευή ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 (1999) και από τότε δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Είναι από τα πιο νέα δίκτυα Μετρό στον κόσμο και η λειτουργία του ξεκίνησε μόλις το 2002. Το όλο δίκτυο είναι περίπου 77 χλμ. και διαθέτει 70 σταθμούς σε όλη την πόλη και σε 6 Δήμους στη Μητροπολιτική περιοχή.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και για την πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το αν η πόλη έπρεπε να αναπτύξει παρόμοιο σύστημα με αυτό του Πόρτο και να έχει μεγαλύτερη έκταση. Τελικά ως γνωστό επελέγη το μοντέλο της Κοπεγχάγης με ένα ελαφρύ τύπου Μετρό εντελώς υπόγειο.

Το Metro do Porto όπως το έχουν ονομάσει έχει 6 ανεξάρτητες γραμμές. Το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου είναι επιφανειακό και μόλις 8χλμ γραμμών του δικτύου είναι υπόγειο, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Το κόστος κατασκευής για τις έξι γραμμές έχει φτάσει μέχρι σήμερα σε 3,5 δις ευρώ. Οι σταθμοί έχουν αποβάθρες με μήκος 70 μέτρα. Το ίδιο μήκος θα έχουν περίπου και οι αποβάθρες στην Θεσσαλονίκη.

Γραμμές
Η Γραμμή Α (μπλε γραμμή) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002 (7 Δεκεμβρίου) . Η Γραμμή Β (κόκκινη γραμμή) άνοιξε το 2005 (14 Απριλίου). Η Γραμμή C (πράσινη γραμμή) άνοιξε στις 30 Ιουλίου 2005. Η Γραμμή D (κίτρινη γραμμή) άνοιξε στις 17 Σεπτεμβρίου 2005. Η Γραμμή Ε (μωβ γραμμή) άνοιξε στις 27 Μαΐου 2006. Η νεότερη γραμμή του δικτύου είναι η Γραμμή F (πορτοκαλί γραμμή) και άνοιξε πριν από λίγες μέρες στις 2 Ιανουαρίου 2011.

Οι Γραμμές Α, Β C, E ακολουθούν την ίδια διαδρομή από τον σταθμό Estadio do Dragao μέχρι το σταθμό Senhora da Hora. Από εκεί διακλαδώνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο.

Τρένα- Εισιτήρια
Τα Τρένα που χρησιμοποιούνται σε όλο το δίκτυο είναι ομοιόμορφα με χαμηλό δάπεδο και είναι στην πραγματικότητα Τραμ. Είναι σύγχρονα με κλιματισμό, αρκετά ευρύχωρα και προσβάσιμα από ΑμεΑ. Είναι τετραβάγονα και η χωρητικότητα τους είναι για 80 καθήμενους και 134 όρθιους επιβάτες.

Το σύστημα των εισιτηρίων είναι με απλό εισιτήριο και κάρτα η οποία μπορεί να «επαναφορτίζεται» σαν πιστωτική κάρτα από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Η κάρτα όταν περνά από το ακυρωτικό μηχάνημα απλά «σκανάρεται».

Το Μετρό του Πόρτο με αριθμούς

Το δίκτυο αποτελείται από 6 γραμμές και 70 σταθμούς. 14 από αυτούς είναι υπόγειοι. 6 σταθμοί αποτελούν σταθμούς κόμβους για μετεπιβίβαση. 6,8χλμ και 10 σταθμοί προστέθηκαν στο δίκτυο πριν λίγες μέρες. Το Μετρό έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 9.000 επιβατών ανά ώρα. Ο μέσος όρος ταχύτητας έχει υπολογισθεί σε 28χλμ/ώρα.

Σε όλο το δίκτυο λειτουργούν 24 παρκινγκ με 2.601 θέσεις στάθμευσης. Ο μέσος όρος ικανοποίησης των επιβατών φτάνει το 75,9% και είναι σχετικά χαμηλό για ένα τόσο νέο δίκτυο. Το κοινό του Μετρό είναι κατά 62,2% μικρότερο από 35 χρονών ενώ το 30% των επιβατών είναι μαθητές. Λόγω της λειτουργίας του Μετρό κάθε χρόνο εκλύονται 55.000 λιγότεροι τόνοι ρύπων στην ατμόσφαιρα ενώ λόγω της λειτουργίας σταμάτησαν να κινούνται 12.000 αυτοκίνητα.

Η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα πολύ μικρότερο δίκτυο με την ολοκλήρωση του βασικού έργου και της επέκτασης για Καλαμαριά και το δίκτυο της θα καλύπτει ένα μόνο τμήμα της πόλης και σε ένα άξονα Ανατολής- Δύσης.

Ιστορία

Το 1993 αποφασίστηκε η ίδρυση της εταιρείας προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Στην δημοπράτηση που διεξήχθη το 1994 έλαβαν μέρος 4 τεχνικά σχήματα. Τελικά τον Ιούλιο του 1996 επελέγησαν οι εταιρείες Normetro & Metropar. Το βασικό έργο είναι 4 γραμμές με περίπου 70χλμ γραμμών. Η εταιρεία Normetro εντέλει ήταν η κατασκευάστρια εταιρεία και υπεύθυνη για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του δικτύου σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε το 1997.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 1998 ενώ στην χρηματοδότηση όπως και στο Αττικό Μετρό συνέβαλε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τελικά στις 15 Μαρτίου του 1999 ξεκίνησαν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες, 6 χρόνια μετά την αρχική απόφαση για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού συγκοινωνιακού έργου.

Τον Οκτώβριο του 2000 παραγγέλθηκαν και ξεκίνησε η κατασκευή των Τραμ. Στις 26 Μαΐου 2001 παρελήφθη ο πρώτος συρμός σε μια πανηγυρική τελετή στο Μουσείο Carro Eletrico. Οι κατασκευές των γραμμών καθώς και των σηράγγων του δικτύου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2001 ξεκίνησε το ιστορικό πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο στην πόλη μεταξύ των οδών Guifoes και Vasco da Gama Av.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται το 2002 και στις 29 Ιουλίου αρχίζουν κάποια δρομολόγια δωρεάν για τους επιβάτες οι οποίοι κατακλύζουν τους συρμούς. Τελικά στις 7 Δεκεμβρίου 2002 αρχίζει η κανονική λειτουργία του δικτύου του Μετρό του Πόρτο και οι πολίτες το υποδέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό.

Τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα το δίκτυο συνεχίζει ν αναπτύσσεται και μάλιστα για το μέλλον έχει αποφασιστεί η κατασκευή άλλων 4 γραμμών οι οποίες θα διακλαδώνονται σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχει εξυπηρέτηση από το υπάρχον δίκτυο.


Δείτε το πολύ ενδιαφέρον video για το Μετρό του Πόρτο πατώντας ΕΔΩ!

Για να διαβάσετε άλλα ενδιαφέροντα αφιερώματα σε υποδομές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό πατήστε ΕΔΩ!

image_pdfimage_print

Αφιερώματα

Τα 20 μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα στην Ελλάδα -Ποιά είδη έργων κυριαρχούν

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Έργα, Υποδομές, Κατασκευές

Σε μία περίοδο που τα νέα έργα είναι το ζητούμενο για τον κατασκευαστικό κλάδο, τα μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας είναι αυτά που δίνουν τον τόνο της επόμενης μέρας στο χώρο. Τα έργα αυτά πρόκειται να προσφέρουν απασχόληση και να κινητοποιήσουν την εξαιρετικά μεγάλη αλυσίδα γύρω από τις κατασκευές.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε να δούμε τα 20 μεγαλύτερα έργα υπό δημοπράτηση έργα που μας έχουν απασχολήσει λιγότερο ή περισσότερο.

Αυτό που έχε μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως στην παρακάτω λίστα οι αυτοκινητόδρομοι και γενικά τα οδικά έργα συνεχίζουν να κυριαρχούν.

Στην πρώτη πεντάδα έχουμε διαφορετικού τύπου έργα υποδομής. Δύο στα πέντε έργα είναι οδικά.

Κορυφαίο στη λίστα είναι το έργο κατασκευής της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και ακολουθεί ο διπλός διαγωνισμός του ΒΟΑΚ, η υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, το ενδιαφέρον οδικό έργο-ΣΔΙΤ για τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και ο διαγωνισμός για τις φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ενδιαφέρον έχει και το ποιοι τύποι διαγωνισμών είναι σε αυτό το ΤΟΡ-20. Βλέπουμε τόσο δημόσια έργα, όσο και έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ αλλά και ιδιωτικά έργα. Το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο της λίστας είναι η ολοκλήρωση του 6ου  Προβλήτα  στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τον ΟΛΘ. Μεγαλύτερο ΣΔΙΤ είναι αυτό για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα είδη των έργων. Για πρώτη φορά στην εικοσάδα των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων έχουμε πέρα από τα “κλασικά” είδη έργων (Μετρό, οδικά, σιδηροδρομικά) και άλλα. Για παράδειγμα έχουμε τρία έργα για φοιτητικές εστίες (στα Πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλίας, Κρήτης), δύο αντιπλημμυρικά (στα Ρέματα Εσχατιάς και Ερασίνου),  ενεργειακά, δύο μονάδες απορριμμάτων στην Κρήτη,  αποχευτικά δίκτυα. Αυτή η μεγάλη “ποικιλία” έργων, μας δείχνει και την τάση που επικρατεί και ειδικά στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε πρόσφατα το Υποδομών υπέγραψε σύμβαση με την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση 10 μεγάλων τέτοιων έργων.

Τέλος ενδιαφέρον έχει και η Γεωγραφία των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων. Βλέπουμε έργα στην Αττική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θράκη. Σαφώς, μεγάλη κερδισμένη στην Περιφέρεια είναι η Κρήτη με 5 μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν εκτελούνται μεγάλα έργα σε άλλες Περιφέρειες μιας και υπάρχουν αρκετά έργα με μικρότερο προϋπολογισμό που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία σε όλη τη χώρα.

Το ΤΟΡ-20 των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων της χώρας

1.Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας 1,8δισ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

2.ΒΟΑΚ 1,46δισ.ευρώ (Παραχώρηση-Έργο-ΣΔΙΤ)

3.Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος 400εκατ.ευρώ (εκτίμηση) (Έργο Παραχώρησης)

4.Αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη 200εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)

5.Φοιτητικές Εστίες με ΣΔΙΤ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 255εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)

6.Ολοκλήρωση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης 170εκατ.ευρώ (Ιδιωτικό έργο)

7.Εργολαβία Σκούπα Αμβρακίας Οδού 150εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

8.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θράκης 107 εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)

9.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 105 εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)

10.Αντιπλημμυρική θωράκιση Ρέματος Εσχατιάς, τμήμα Ευπυρίδων-Λεωφόρος Πάρνηθος 86,2εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

11.Δίκτυα-Αγωγοί Ακαθάρτων σε Σπάτα-Αρτέμιδα 86εκατ.ευρώ

12.Δίκτυα-Αγωγοί Ακαθάρτων σε Ραφήνα-Πικέρμι 79εκατ.ευρώ

13.Ηλεκτροκίνηση Σιδηροδρομικού Τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη 83εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

14.Αποχετευτικό Δίκτυο Παλλήνης 71,9εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

15.Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χερσονήσου Κρήτη 57,3εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

16.Σηματοδότηση-Ηλεκτροκίνηση Σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα 54εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

17.Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου 48,8εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

18.Διευθέτηση Ρέματος Ερασινού Ανατολικής Αττική 48,6εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

19.Πρόδρομες Εργασίες Γραμμής 4 Μετρό Αθήνας 48,2εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

20.Διπλή Σύνδεση Λευκάδας με Αμβρακία Οδό 48,1εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

*Στη λίστα δεν έχουν μπει μεγάλα ιδιωτικά τουριστικά projects καθώς τυχόν διαγωνιστική διαδικασία είναι εκτός δημοσιότητας.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις τελευταίες πληροφορίες για όλα τα μεγάλα υπό κατασκευή αλλά και υπό δημοπράτηση/προετοιμασία έργα υποδομής της χώρας, στους Νέους Καταλόγους Μεγάλων Έργων του ypodomes.com, η επικαιροποιημένη έκδοση των οποίων (έκδοση Ιουλίου) θα δημοσιευθεί σε λίγες ημέρες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

1o Infrastructure & Transport Review: Παραδόθηκε επίσημα στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Παραδόθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών το 1ο Infrastructure & Transport Review

Η επίσημη παράδοση της 1ης έκδοσης Infrastructure & Transport 2018-2019 προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε χθες, 22 Μαϊου 2020, από τους Νίκο Καραγιάννη και Φώτη Φωτεινό, συνεκδότες του εγχειρήματος.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, εκδήλωσε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα, το οποίο οφείλεται στην προσπάθεια και πολύμηνη ενασχόληση μιας ομάδας συνολικά 6 δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζουμε ότι στην έκδοση αρθρογράφησε και ο ίδιος ο κος Καραμανλής αλλά και άλλα εξέχοντα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Λούλης.

Η έκδοση καλύπτει τα γεγονότα και περιλαμβάνει αναλύσεις για τα 2 προηγούμενα έτη (2018 / 2019) στους τομείς των Υποδομών (μεγάλα έργα, ενέργεια και περιβάλλον, επενδύσεις τουρισμού και real estate) και Μεταφορών.

Εάν επιθυμείτε να προμηθευτείτε την έκδοση, παρακαλούμε στείλτε μας email στο sales@ypodomes.com για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Τα 18 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

έργα

Από το ypodomes.com έχουμε πολλές φορές παρουσιάσει τα μεγαλύτερα σε κόστος έργα σε κατασκευή. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τα έργα αλλάζουν. Κάποια προστίθενται, κάποια αφαιρούνται από τη λίστα. Με το ΕΣΠΑ 2014-2020 να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να προσθέτει ήδη νέα έργα σε αυτό τον κατάλογο, βλέπουμε ότι πολλά έργα είναι σε πολλή προχωρημένη φάση και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχων έτος. Πολλά από αυτά είναι στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων έργων της χώρας μας.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα 18 μεγαλύτερα (από άποψη κόστους) υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα. Η κατάταξη τους έχει ως παρακάτω:

198.Κάθετος Εγνατίας Ξάνθη-Σύνορα, τμήμα Δημαριό-Σύνορα: 50εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένων έργων. Πιθανή λειτουργία  το 2020.

17.Επέκταση Τραμ Φάληρο-Πειραιάς: 95εκατ.ευρώ. Σε φάση δοκιμαστικών δρομολογίων. Πιθανή λειτουργία μέχρι το Φθινόπωρο.

16.ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας: 113εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρήμενων έργων. Πιθανή λειτουργία το 2020.

15.Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο:  120εκατ.ευρώ. Η σύμβαση έχει υπογραφεί όμως τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει γιατί αναμένεται η έγκριση από την DG Comp. Έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 202-23.

14.Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων: 150εκατ.ευρώ. Πρόκειται για έργο που θα ολοκληρωθεί μετά το 2023.

13.Έργα Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου: 150εκατ.ευρώ. Θα ολοκληρωθεί το 2020 (απαιτείται και νέα εργολαβία για τη δημιουργία παράκτιου πάρκου).

12.Σιδηροδρομικό έργο υποδομής τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο: 215εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένων έργων.

11.Σιδηροδρομικό έργο ολοκλήρωσης τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη: 275εκατ.ευρώ: Εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο.

 

Tα 10 μεγαλύτερα έργα υποδομής που κατασκευάζονται αυτή την εποχή στην Ελλάδα είναι τα παρακάτω:

10.Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: 300εκατ.ευρώ: Εδώ υπάρχει αναμονή. Έχουν υπογραφεί 5 εργολαβίες.  Χρονικός ορίζοντας  ολοκλήρωσης άγνωστος προς το παρόν.

9.Νότιο Τμήμα Αυτοκινητόδρομου Ε65- Λαμία-Ξυνιάδα: 300εκατ.ευρώ: Τα έργα εκκίνησαν στις αρχές του 2019 και σύμφωνα με τη σύμβαση θα διαρκέσουν 36 μήνες, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2022.

8.Σιδηροδρομικό έργο αναβάθμισης τμήματος Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος: 315εκατ.ευρώ: Σε φάση ολοκλήρωσης.

7.Έργα αναβάθμισης στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια: 340εκατ.ευρώ. Κάποια αεροδρόμια έχουν ήδη ολοκληρωθεί (όπως αυτό της Ζακύνθου ή του Ακτίου, της Ρόδου, της Κεφαλονιάς κ.α.). Στο σύνολο τους θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2021.

6.Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου: 500εκατ.ευρώ: Σε φάση εκκίνησης του κυρίως έργου. Χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν καθυστερήσεις από αρχαιολογικά-απαλλοτριώσεις θα ολοκληρωθεί το 2025.

5.Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλάδος Πατρίκιος-Μίκρα: 500εκατ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2023.

4. Μετρό Αθήνας: Επέκταση Γραμμής 3 Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο: 660εκατ.ευρώ: Θα λειτουργήσει σταδιακά από το 2020 μέχρι το 2022.

3.Βασική Γραμμή Μετρό Θεσσαλονίκης: 1,1 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2023.

2.Νέα Λιγνιτική Μονάδα Πτολεμαϊδα: 5 1,4 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2020.

1.Αγωγός ΤΑΡ: 1,5δισ.ευρώ. Η ολοκλήρωση αναμένεται το 2020, η λειτουργία το 2022.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε αυτή τη χρονική στιγμή τα κυρίαρχα μεγάλα έργα στη χώρα είναι σταθερής τροχιάς (σιδηροδρομικά και έργα Μετρό) ενώ τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν έργα ενέργειας.

Στο επόμενο διάστημα, που αφορά τους επόμενους 6-12 μήνες αυτή η λίστα πρόκειται να αλλάξει καθώς κάποια έργα ολοκληρώνονται αλλά κάποια άλλα έργα θα τα δούμε να εισέρχονται. Νέα και πολυαναμενόμενα έργα είναι η Υποθαλάσσια Ζέυξη Σαλαμίνας-Περάματος, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, τα έργα ηλεκτροκίνησης Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και η εργολαβία-σκούπα της Αμβρακίας Οδού.

Γενικά φέτος είναι μία χρονιά στην οποία βλέπουμε σημαντικές ανακατατάξεις στην διαβάθμιση των μεγάλων έργων με κυρίαρχο στοιχείο πλέον την απουσία πολλών μεγάλων οδικών έργων, καθώς αυτά σε σημαντικό βαθμό έχουν υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα