Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΡΟ ΠΟΡΤΟ: το νεότερο δίκτυο Μετρό στην Ευρώπη, ομοιότητες και διαφορές με τη Θεσσαλονίκη

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Πόρτο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πορτογαλία. Βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και ως πόλη-λιμάνι έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Μητροπολιτικά ο πληθυσμός της φτάνει περίπου το 1.500.000 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται και γνωστός τουριστικός προορισμός. Το Πόρτο είναι περίπου στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης και γεωγραφικά και πληθυσμιακά.

Για να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη αποφασίστηκε η δημιουργία ενός δικτύου ελαφρού Μετρό (light rail) με συρμούς από Τραμ. Η κατασκευή ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 (1999) και από τότε δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Είναι από τα πιο νέα δίκτυα Μετρό στον κόσμο και η λειτουργία του ξεκίνησε μόλις το 2002. Το όλο δίκτυο είναι περίπου 77 χλμ. και διαθέτει 70 σταθμούς σε όλη την πόλη και σε 6 Δήμους στη Μητροπολιτική περιοχή.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και για την πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το αν η πόλη έπρεπε να αναπτύξει παρόμοιο σύστημα με αυτό του Πόρτο και να έχει μεγαλύτερη έκταση. Τελικά ως γνωστό επελέγη το μοντέλο της Κοπεγχάγης με ένα ελαφρύ τύπου Μετρό εντελώς υπόγειο.

Το Metro do Porto όπως το έχουν ονομάσει έχει 6 ανεξάρτητες γραμμές. Το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου είναι επιφανειακό και μόλις 8χλμ γραμμών του δικτύου είναι υπόγειο, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Το κόστος κατασκευής για τις έξι γραμμές έχει φτάσει μέχρι σήμερα σε 3,5 δις ευρώ. Οι σταθμοί έχουν αποβάθρες με μήκος 70 μέτρα. Το ίδιο μήκος θα έχουν περίπου και οι αποβάθρες στην Θεσσαλονίκη.

Γραμμές
Η Γραμμή Α (μπλε γραμμή) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002 (7 Δεκεμβρίου) . Η Γραμμή Β (κόκκινη γραμμή) άνοιξε το 2005 (14 Απριλίου). Η Γραμμή C (πράσινη γραμμή) άνοιξε στις 30 Ιουλίου 2005. Η Γραμμή D (κίτρινη γραμμή) άνοιξε στις 17 Σεπτεμβρίου 2005. Η Γραμμή Ε (μωβ γραμμή) άνοιξε στις 27 Μαΐου 2006. Η νεότερη γραμμή του δικτύου είναι η Γραμμή F (πορτοκαλί γραμμή) και άνοιξε πριν από λίγες μέρες στις 2 Ιανουαρίου 2011.

Οι Γραμμές Α, Β C, E ακολουθούν την ίδια διαδρομή από τον σταθμό Estadio do Dragao μέχρι το σταθμό Senhora da Hora. Από εκεί διακλαδώνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο.

Τρένα- Εισιτήρια
Τα Τρένα που χρησιμοποιούνται σε όλο το δίκτυο είναι ομοιόμορφα με χαμηλό δάπεδο και είναι στην πραγματικότητα Τραμ. Είναι σύγχρονα με κλιματισμό, αρκετά ευρύχωρα και προσβάσιμα από ΑμεΑ. Είναι τετραβάγονα και η χωρητικότητα τους είναι για 80 καθήμενους και 134 όρθιους επιβάτες.

Το σύστημα των εισιτηρίων είναι με απλό εισιτήριο και κάρτα η οποία μπορεί να «επαναφορτίζεται» σαν πιστωτική κάρτα από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Η κάρτα όταν περνά από το ακυρωτικό μηχάνημα απλά «σκανάρεται».

Το Μετρό του Πόρτο με αριθμούς

Το δίκτυο αποτελείται από 6 γραμμές και 70 σταθμούς. 14 από αυτούς είναι υπόγειοι. 6 σταθμοί αποτελούν σταθμούς κόμβους για μετεπιβίβαση. 6,8χλμ και 10 σταθμοί προστέθηκαν στο δίκτυο πριν λίγες μέρες. Το Μετρό έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 9.000 επιβατών ανά ώρα. Ο μέσος όρος ταχύτητας έχει υπολογισθεί σε 28χλμ/ώρα.

Σε όλο το δίκτυο λειτουργούν 24 παρκινγκ με 2.601 θέσεις στάθμευσης. Ο μέσος όρος ικανοποίησης των επιβατών φτάνει το 75,9% και είναι σχετικά χαμηλό για ένα τόσο νέο δίκτυο. Το κοινό του Μετρό είναι κατά 62,2% μικρότερο από 35 χρονών ενώ το 30% των επιβατών είναι μαθητές. Λόγω της λειτουργίας του Μετρό κάθε χρόνο εκλύονται 55.000 λιγότεροι τόνοι ρύπων στην ατμόσφαιρα ενώ λόγω της λειτουργίας σταμάτησαν να κινούνται 12.000 αυτοκίνητα.

Η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα πολύ μικρότερο δίκτυο με την ολοκλήρωση του βασικού έργου και της επέκτασης για Καλαμαριά και το δίκτυο της θα καλύπτει ένα μόνο τμήμα της πόλης και σε ένα άξονα Ανατολής- Δύσης.

Ιστορία

Το 1993 αποφασίστηκε η ίδρυση της εταιρείας προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Στην δημοπράτηση που διεξήχθη το 1994 έλαβαν μέρος 4 τεχνικά σχήματα. Τελικά τον Ιούλιο του 1996 επελέγησαν οι εταιρείες Normetro & Metropar. Το βασικό έργο είναι 4 γραμμές με περίπου 70χλμ γραμμών. Η εταιρεία Normetro εντέλει ήταν η κατασκευάστρια εταιρεία και υπεύθυνη για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του δικτύου σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε το 1997.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 1998 ενώ στην χρηματοδότηση όπως και στο Αττικό Μετρό συνέβαλε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τελικά στις 15 Μαρτίου του 1999 ξεκίνησαν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες, 6 χρόνια μετά την αρχική απόφαση για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού συγκοινωνιακού έργου.

Τον Οκτώβριο του 2000 παραγγέλθηκαν και ξεκίνησε η κατασκευή των Τραμ. Στις 26 Μαΐου 2001 παρελήφθη ο πρώτος συρμός σε μια πανηγυρική τελετή στο Μουσείο Carro Eletrico. Οι κατασκευές των γραμμών καθώς και των σηράγγων του δικτύου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2001 ξεκίνησε το ιστορικό πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο στην πόλη μεταξύ των οδών Guifoes και Vasco da Gama Av.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται το 2002 και στις 29 Ιουλίου αρχίζουν κάποια δρομολόγια δωρεάν για τους επιβάτες οι οποίοι κατακλύζουν τους συρμούς. Τελικά στις 7 Δεκεμβρίου 2002 αρχίζει η κανονική λειτουργία του δικτύου του Μετρό του Πόρτο και οι πολίτες το υποδέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό.

Τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα το δίκτυο συνεχίζει ν αναπτύσσεται και μάλιστα για το μέλλον έχει αποφασιστεί η κατασκευή άλλων 4 γραμμών οι οποίες θα διακλαδώνονται σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχει εξυπηρέτηση από το υπάρχον δίκτυο.


Δείτε το πολύ ενδιαφέρον video για το Μετρό του Πόρτο πατώντας ΕΔΩ!

Για να διαβάσετε άλλα ενδιαφέροντα αφιερώματα σε υποδομές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό πατήστε ΕΔΩ!

image_pdfimage_print

Αφιερώματα

Ψηφίστε για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατασκευή, εργοτάξιο

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία της online ψηφοφορίας για την αναδείξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, για το ypodomes.com.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου στις 23:59. Μπορείτε τώρα να ψηφίσετε το δικό σας έργο της χρονιάς. Τα πέντε έργα που προέκυψαν ως υποψήφια έργα της χρονιάς είναι τα παρακάτω: (χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι έχουν μπει με σειρά σπουδαιότητας):

Ψηφίστε το έργο της χρονιάς

Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Ολοκλήρωση Ν.Δ.Σ.Γ.Υ.Τ Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τμήμα Τιθορέα-Δομοκός
Ολοκλήρωση Προβλήτα ΙΙΙ, Λιμένας Πειραιά
Αναβάθμιση-Νέος Τερματικός Σταθμός Αεροδρομίου «Μακεδονία»
Created with Quiz Maker

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η ανακοίνωση του νικητήριου έργου θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2020. Ακολούθως θα ενημερώσουμε την Αναθέτουσα Αρχή, την ανάδοχο εταιρεία, το μελετητικό γραφείο και το αρμόδιο Υπουργείο (εάν εμπλέκεται).

Η βράβευση του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ITC 2020-4o Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αναφορικά με τα έργα έχει ενδιαφέρον πως φέτος έχουμε ένα μεγαλο εύρος στα αντικείμενα των υποψήφιων έργων. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ένα έργο συνδυασμένου αντικειμένου, που είναι η Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου, ένα ενεργειακό με την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, ένα σιδηροδρομικό με την εργολαβία-σκούπα στο Τιθορέα-Δομοκός, ένα λιμενικό με την ολοκλήρωση του Προβλήτα ΙΙΙ στο Λιμάνι του Πειραιά και ένα έργο σε αεροδρόμιο με την αναβάθμιση και τον νέο αεροσταθμό στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΕΣ ΑΡΧΕΣ

1.Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου:
Ανάδοχος: ΑΚΤΩΡ, Αναθέτουσα Αρχή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

2.Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Αττικής:
Ανάδοχοι: FULGOR, PRYSMIAN, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ-NARI, Αναθέτουσα Αρχή: ΑΔΜΗΕ

3.Εργολαβία-σκούπα σιδηροδρομικού τμήματος Τιθορέα-Δομοκός
Ανάδοχη Κοινοπραξία: ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-ΑΒΑΞ, Αναθέτουσα Αρχή: ΕΡΓΟΣΕ

4.Ολοκλήρωση Προβλήτα ΙΙΙ Λιμάνι Πειραιά
Ανάδοχος: ΤΕΚΑΛ, Αναθέτουσα Αρχή: COSCO

5.Αναβάθμιση – νέος αεροσταθμός Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης Μακεδονία:
Ανάδοχος: ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Αναθέτουσα Αρχή: FRAPORT GREECE

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ypodomes.com θέλοντας να αναδείξει τον κατασκευαστικό κλάδο, αποφάσισε να διεξάγει σε ετήσια βάση την διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Βασικά κριτήρια είναι το κατά πόσο μέσα στη χρονιά αναφοράς, το έργο προόδευσε ή ολοκληρώθηκε, η τοπική ή υπερτοπική του σημασία, η περιβαλλοντική του ευαισθησία αλλά και η διαχείριση της κατασκευής του εν γένει.

Έργα για το ypodomes.com νοούνται αυτά που κατασκευάζονται και δεν αφορούν μόνο αυστηρά μεγάλα έργα υποδομής, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κατασκευής. Άρα μιλάμε για έργα που μπορεί να αφορούν μία γραμμή Μετρό, ένα ξενοδοχείο, μία μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ένα αιολικό πάρκο, ένα σχολείο, ένα λιμάνι κ.ο.κ.

Για να φτάσουμε στα 5 υποψήφια έργα το ypodomes.com έδωσε μία λίστα 20 έργων από τον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα και ζήτησε από δημοσιογράφους να ψηφίσουν κατά τη δική τους κρίση τα τρία σημαντικότερα. Από αυτή την ψηφοφορία προέκυψαν τα πέντε πιο ψηφισμένα έργα, τα οποία βρίσκονται στην κρίση των αναγνωστών του ypodomes.com.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Infra & Trans REVIEW 2018 – 2019: Τα μεγάλα ονόματα που αρθρογραφούν στην πρώτη Επιχειρηματική Έκδοση της χρονιάς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Infra-Trans Review 2019

Οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν ότι προχωρούν στην έκδοση της 1ης Επιχειρηματικής Έκδοσης  της Ανασκόπησης (Infra & Trans Review) στον κλάδο των Υποδομών και Μεταφορών.

Η έκδοση – που θα είναι σε έντυπη μορφή – θα περιλαμβάνει, για κάθε επιμέρους υποκλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών, την ανασκόπηση της προηγούμενης και τρέχουσας χρονιάς, σε συνδυασμό με την αποτύπωση των βασικών εξελίξεων και προοπτικών, σε θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Οι θεματικοί άξονες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

Α. Τομέας Υποδομών

-Μεγάλα Έργα Υποδομών

-Ενεργειακές και περιβαλλοντικές υποδομές

-Τουριστικές υποδομές

-Real estate Υποδομές και Επενδύσεις

Β. Τομέας Μεταφορών

-Αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές αυτοκινήτου

-Logistics / εμπορευματικές μεταφορές / ταχυμεταφορές

-Αστικές συγκοινωνίες και ευφυή συστήματα μεταφορών.

Η Επιχειρηματική Ανασκόπηση θα διανεμηθεί σε υπουργεία, οργανισμούς, φορείς, επιμελητήρια, εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Μέχρι τώρα έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους με άρθρα οι τέσσερις Υπουργοί: Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστας Καραμανλής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελος και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Αρθρογραφούν επίσης οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας: Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), Φίλιππος Τσαλίδης (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), Alexander Zinell (FRAPORT) κ.α.

Αρθρογραφούν Γενικοί Γραμματείς: Νίκος Μαντζούφας, Γιώργος Καραγιάννης, Ευθύμης Μπακογιάννης.

Αρθρογραφούν και υποστηρίζουν επικεφαλείς μεγάλων ΔΕΚΟ της χώρας: Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ),   Νίκος Κουρέτας (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ), Κώστας Σπηλιόπουλος (ΟΣΕ), IMET-EKETA, ΓΑΙΑΟΣΕ κ.α.

Επίσης την έκδοση υποστηρίζουν μέσω χορηγίας και άρθρων μεγάλες εταιρείες όπως: ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, AECOM, OMEK, HILL INTERNATIONAL, SALFO, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, DHL κ.α.

Αν θέλετε και εσείς να συμμετάσχετε στην 1η Έκδοση για την Ανασκόπηση Υποδομών-Μεταφορών, μπορείτε να απευθυνθείτε στους κ.κ. Νίκο Καραγιάννη, ιδρυτή του ypodomes.com,  (n.karagiannis@ypodomes.com, τηλ. 6936 855974) και Φώτη Φωτεινό, ιδρυτή του metaforespress.gr (ffotinos@metaforespress.gr, τηλ. 6945 393285).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Επιτυχημένο το σεμινάριο για την τεχνολογία σκυροδέματος, ελέγχων και αξιολόγησης γεφυρών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΓΕΩΤΕΣΤ

Στις 20-22 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου στην Αθήνα σχετικά με την τεχνολογία σκυροδέματος και τις αναπτυγμένες μεθόδους μη-καταστροφικών ελέγχων με κεντρικό ομιλητή τον διεθνούς φήμης και ειδικευμένο σε θέματα τεχνολογίας σκυροδέματος και των σύγχρονων μεθόδων μη-καταστροφικών ελέγχων Dr. Nicholas Carino ο οποίος έχει υπάρξει μέλος σε διάφορες επιτροπές των ACI και ASTM σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη προτύπων.

Επίσης, σχετικά με την επιθεώρηση των γεφυρών, την αξιολόγηση της δομικής κατάστασης των καταστρωμάτων και των τενόντων των γεφυρών με χρήση μη-καταστροφικών μεθόδων, ομιλητής ήταν ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Guy Rapaport που δραστηριοποιείται στην Φινλανδία (Ramboll Finland Oy).

Άλλος εισηγητής ήταν ο κ. Claus Germann Petersen, ιδρυτής της Germann Instruments που δραστηριοποιείται παγκοσμίως με την ανάπτυξη και την διάθεση εξοπλισμού μη-καταστροφικών ελέγχων.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την εταιρεία Germann Instruments και την ΓΕΩΤΕΣΤ ΑΕ, εταιρεία ποιοτικού ελέγχου υλικών με έδρα στα Ιωάννινα.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στο ypodomes.com o Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΩΤΕΣΤ Α.Ε., κ.Ζωίδης Νικόλαος, είπε πως «ευχαριστούμε ξεχωριστά όλους τους συμμετέχοντες που έδειξαν ότι το ενδιαφέρον των μηχανικών για τις μη-καταστροφικές μεθόδους και δοκιμές και την τεχνολογία σκυροδέματος είναι τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο.

Τα σχόλια των συμμετεχόντων ήταν πολύ θετικά και υπήρχαν συμμετοχές από τις εταιρείες Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, ΙΝΤΕΡΒΕΤΟΝ, τις εταιρείες διαχείρισης υποδομών (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ΝΕΑ ΟΔΟΣ και η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ) και άλλες εταιρείες από την Ελλάδα (CERS, DOMOS+LYSISLAB, HiSCS, LOUTSETIS BROS). Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή εταιρειών από το εξωτερικό (DEKRA Sweden, MATCON TEST Romania, IRIS-INSTRUMENTS France) και καθηγητών από Πανεπιστήμια (Τσεχία, Νορβηγία).

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την ομάδα του catering από το Δειπνοσοφιστήριον για την υπέροχη γευστική εμπειρία που μας προσέφερε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την Συντονίστρια του Εμπορικού τμήματος κα Τσεσιόνα Μπότσε καθώς και το τμήμα Εμπορικής Λειτουργίας (Commercial Management) του Κέντρου Πολιτισμού Σ. Νιάρχος με υπεύθυνη την κα. Καλαντώνη και τους κ. Μανώλη Παπαδάκη, κα Κωνσταντίνα Ζούλα και κα Λίλιαν Σαρίδη για τον άψογο επαγγελματισμό και την αμέριστη συνεχή υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στον αγώνα τους για την προώθηση του Πολιτισμού και των Επιστημών σε αυτόν τον αξιόλογο χώρο».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα