Αφιέρωμα στο Μετρό της Αθήνας
Το υπέδαφος στην Αθήνα δεν είναι από τα καλύτερα για την κατασκευή συστήματος υπόγειου αστικού σιδηρόδρομου και μάλιστα όταν αυτή η κατασκευή γίνεται σε βάθη που κυμαίνονται από 18 έως 30 μέτρα. Τo γεωλoγικό υπόβαθρo της Αθήνας απoτελείται από σειρά γεωλoγικώv σχηματισμώv, γvωστoί ως «Aθηvαϊκός Σχιστόλιθoς», κυρίως στηv περιoχή και στα βάθη όπoυ γίvovται oι εργασίες τoυ Μετρό.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΣΗΡΑΓΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ
Για την διάνοιξη των σηράγγων και των σταθμών που είναι στο σύνολο τους υπόγειοι χρησιμοποιήθηκαν όλες οι γνωστές μέθοδοι κατασκευή που υπάρχουν παγκοσμίως:
Εκσκαφή με χρήση μηχανήματος Ολομέτωπης Κοπής (Tunnel Boring Machine TBM)
Εκσκαφή με χρήση μηχανήματος Σημειακής Κοπής με Ανοικτή Ασπίδα (Open face Shield)
Εκσκαφή με χρήση μηχανήματος Εξισορρόπησης Εδαφικής Πίεσης (Earth Pressure Balance)
Συμβατική μέθοδος εκσκαφής σηράγγων (ΝΑΤΜ)
Χρήση μεθόδου Ανοικτού Ορύγματος (Cut and Cover). Είναι και ο πιο συνηθισμένος τρόπος εκσκαφής για το Μετρό της Αθήνας.
Χρήση Μεθόδου Επικάλυψης ? Εκσκαφής (Cover and Cut)
ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ
Τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη των σηράγγων ονομάστηκαν Μετροπόντικας. Η επίσημη ονομασία τους είναι Μηχάνημα Διάτρησης Σηράγγων (Tunnel Boring Machine TBM). To συνηθισμένο βάρος είναι 1.650 τόνοι και το μήκος 150 μέτρα. Είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος τους που η σύνηθες πρακτική είναι το θάψιμο τους μετά την ολοκλήρωση του έργου μιας και το κόστος αποσυναρμολόγησης θεωρείται υπέρμετρα υψηλό. Ο μέσος ρυθμός διάνοιξης είναι 10 μέτρα έτοιμης σήραγγας την ημέρα.
ΣΤΑΘΜΟΙ
Οι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας διαιρούνται σε μόλις δύο τύπους. Ο κυρίαρχος τύπος είναι η αυτός με την πλάγια αποβάθρα και την γραμμή των συρμών κεντρικά. Σε πολύ λίγους σταθμούς απαντάται η κεντρική αποβάθρα (ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ) και πλάγιες γραμμές των συρμών. Όλοι οι σταθμοί είναι εντυπωσιακοί αισθητικά, θεωρούνται από τους ομορφότερους παγκοσμίως αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια.
Καθαροί και πολύ καλά συντηρημένοι μέχρι σήμερα. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ωστόσο μια πτώση στην εμφάνιση ειδικά σε πιο κεντρικούς σταθμούς (όπως στο σταθμό ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ) ενώ και η φύλαξη είναι ελλιπής με αποτέλεσμα να παρατηρούνται όλο και περισσότερα κρούσματα επαιτείας και κλοπών. Σε όλες τις αποβάθρες λειτουργεί τηλεματική για την αναγγελία των συρμών.
ΣΥΡΜΟΙ
Για τη λειτουργία των Γραμμών 2 και 3 λειτουργούν 28 συρμοί με 6 βαγόνια ο καθένας. Η ταχύτητα που φτάνουν είναι τα 80χλμ την ώρα. Πολύ καθαροί και εξαιρετικά συντηρημένοι μέχρι σήμερα. Για ένα «μυημένο» επιβάτη χωρίζονται σε 2 τύπους. Οι πρώτοι συρμοί που λειτουργούν από το 2000 και έχουν το γνωστό ροζ χρώμα εσωτερικά. Αυτός ο τύπος συρμών δεν διαθέτει κλιματισμό και μοιάζει εξωτερικά με τους συρμούς του ΗΣΑΠ.
Ο δεύτερος τύπος συρμών ήρθαν το 2004 κατασκευασμένοι στην Νότιο Κορέα και είναι πιο εξελιγμένοι τεχνολογικά. Είναι 6βάγονοι συρμοί με 4 πόρτες ανά βαγόνι και με σύστημα κλιματισμού. Οι συρμοί είναι συνεχόμενοι με φυσούνα ανάμεσα στα βαγόνια για την ελεύθερη κίνηση των επιβατών. Το λευκό και το μπλε χρώμα κυριαρχεί ενώ και τα παράθυρα είναι αρκετά μεγαλύτερα.