Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΟ: ξενάγηση στο Μετρό των Βρυξελλών

Δημοσιεύθηκε

στις

Αφιέρωμα στα Μετρό της Ευρώπης

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή το ypodomes.com σας παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στα συστήματα Μετρό μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων που μπορούν να συγκριθούν με αυτό της Αθήνας: Βρυξέλλες, Μιλάνο, Στοκχόλμη, Μόναχο, Βαρκελώνη, Βιέννη.

Θα εξετάσουμε πως το Μετρό σε αυτές τις πόλεις κατάφερε να είναι λειτουργικό και προσβάσιμο από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ποια είναι η ιστορία τους και ποιο είναι το μέλλον τους. Σήμερα θα δούμε το σύστημα Μετρό των Βρυξελλών. Η πόλη κατοικείται από 1.100.000 στην πόλη και 1.900.000 Μητροπολιτικά.

Το Μετρό στις Βρυξέλλες, το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι το μόνο κυρίαρχο μέσο στην πόλη. Το Τραμ της πόλης είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο με 17 διαδρομής και 133,4 χλμ δικτύου με κάποιες διαδρομές να είναι υπόγειες και σε κάποια τμήματα του αποκαλείται premetro. Επίσης έχουν εκτεταμένο δίκτυο Προαστιακού που καλύπτει πολλές περιοχές της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Advertisement

Το Μετρό στις Βρυξέλλες διαθέτει 7 γραμμές 51,9χλμ γραμμών και 68 σταθμούς. Η κατασκευή του δικτύου ξεκίνησε το 1954 και φτάνει μέχρι και σήμερα. Είναι και το μοναδικό σύστημα Μετρό από αυτά που θα εξετάσουμε που είναι «στα μέτρα» του δικτύου της Αθήνας. Καλύπτει μέρος μόνο της πόλης κυρίως στο κέντρο ενώ έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον.

Το πρώτο πλάνο που ήδη υλοποιείται είναι η μετατροπή των γραμμών 1 και 5 σε πλήρως αυτοματοποιημένες μέχρι το 2016. Φέτος όμως ξεκινά μία σημαντική χρονιά για το Μετρό της πόλης καθώς θα ξεκινήσει η γραμμή 8 με αρχή από το Brussels-North railway station μέχρι το Schaerbeek. Η ολοκλήρωση της α` φάσης του έργου τοποθετείται στο 2018.

Η κατασκευή του Μετρό στις Βρυξέλλες έγινε στα Γερμανικά πρότυπα με γραμμές που είναι διπλές χρησιμοποιώντας τον κύριο κορμό της σήραγγας στο κέντρο της πόλης και χωρίζονται στα προάστια. Με αυτό τον τρόπο είναι κατασκευασμένες η γραμμές 1 και 5 που έχουν αρκετούς κοινούς σταθμούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γραμμές 2 και 6.

Αυτό δημιουργεί μία προοπτική για μία γραμμή η οποία μπορεί στα προάστια να «σπάσει» δημιουργώντας αρκετά «branch», κλάδους οι οποίοι δίνουν μία μεγαλύτερη δυναμική στην μελλοντική επέκταση και εκμετάλλευση των γραμμών.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στην Θεσσαλονίκη όπου η βασική γραμμή θα χρησιμοποιηθεί τελικά για περισσότερες από μία γραμμές και θα διαθέτει 4 διαφορετικές απολήξεις. Αντίθετα στην Αθήνα η κάθε γραμμή έχει μία αρχή και ένα τέλος καθώς ο προσανατολισμός είναι η δημιουργία πολλαπλών γραμμών που θα έχουν την δική τους αποκλειστική διαδρομή με σκοπό την αποφυγή του «μποτιλιαρίσματος» στο κέντρο της πόλης.

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα