Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΟ: ξενάγηση στο Μετρό της Βαρκελώνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αφιέρωμα στα Μετρό της Ευρώπης

Τρίτη μέρα για το Αφιέρωμα στα συστήματα Μετρό μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων και σήμερα σειρά παίρνει η Μεσογειακή Βαρκελώνη. Η Βαρκελώνη είναι μία παραθαλάσσια πόλη στα βόρειο-ανατολικά της Ισπανίας. Με πληθυσμό που Μητροπολιτικά φτάνει τα 4.000.000 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην χώρα.

Οι μεταφορές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κυριαρχούν στην πόλη και ειδικά το Μετρό της Βαρκελώνης είναι ο μεγαλύτερος μεταφορικός οργανισμός της πόλης. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1924 και από τότε δεν σταμάτησε να επεκτείνεται προς όλες τις πλευρές της πόλης.

Η πόλη διαθέτει 123 χιλιόμετρα γραμμών και 165 σταθμούς όντας ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα Μετρό σε όλη την Ευρώπη. Ο Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος στην Βαρκελώνη διαθέτει 11 γραμμές σχεδόν εξολοκλήρου υπόγειες και μεταφέρει ετησίως περίπου 410.000.000 επιβάτες, κατά μέσο όρο 1.126.000 επιβάτες ημερησίως.

Advertisement

Οι Γραμμές του Μετρό της Βαρκελώνης είναι οι:
Γραμμή 1 Hospital de Bellvitge – Fondo 20.7 km, 30 σταθμοί
Γραμμή 2 Paral.lel – Badalona Pompeu Fabra 13 km, 18 σταθμοί
Γραμμή 3 Zona Universitaria – Trinitat Nova 18.4 km, 26 σταθμοί
Γραμμή 4 Trinitat Nova – La Pau 17.3 km, 22 σταθμοί
Γραμμή 5 Cornella Centre – Vall d’Hebron 18.8 km, 26 σταθμοί
Γραμμή 6 Pl. Catalunya – Reina Elisenda 7 km, 9 σταθμοί
Γραμμή 7 Pl. Catalunya – Av. Tibidabo 7 km, 7 σταθμοί
Γραμμή 8 Pl. Espanya – Moli Nou/Ciutat Cooperativa 12 km, 11 σταθμοί
Γραμμή 9/10 Can Zam / Gorg – La Sagrera 11.1 km, 11 σταθμοί
Γραμμή 11 Trinitat Nova – Can Cuia 2.1km, 5 σταθμοί
Υπάρχουν δύο εταιρείες που λειτουργούν το σύστημα Μετρό της πόλης. Οι Γραμμές 1,2,3,4,5,9,10,11 από την TMB και οι Γραμμές 6,7,8 από την FGC. Αυτές οι 3 γραμμές ουσιαστικά θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μουσειακές καθώς η γραμμή 6 ξεκίνησε να λειτουργεί το 1863 ενώ η γραμμή 8 το 1883 χωρίς όμως μα αποτελούν ένα μαζικό σύστημα μετακινήσεων. Οι Γραμμές καλύπτουν όλες τις περιοχές της πόλης. Στο βόρειο και στο νότιο τμήμα ένα νέο υπερσύγχρονο Τραμ λειτουργεί συμπληρωματικά και τροφοδοτικά στις γραμμές του Μετρό ενώ το έχουν κρατήσει μακριά από το κέντρο.

Στην Ολυμπιακή Παραλία που είναι αρκετά εντυπωσιακή μπορείς εύκολα να μετακινηθείς με το Μετρό. Στα αξιοθέατα υποδομής υπάρχει και ένα θαυμάσιο τελεφερίκ που σε μεταφέρει από το Μονζουίκ (που βρίσκεται νότια της παραλία και εκεί υπάρχουν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις) ακριβώς στην Μπαρσελονέτα που βρίσκεται στο κέντρο της παραλίας.

Αστικούς μεγάλους αυτοκινητόδρομους δεν είχε η πόλη ενώ η ρυμοτόμηση της είναι πραγματικά για διδασκαλία. Το κέντρο καθώς και πολλά από τα προάστια έχουν αυστηρή ρυμοτόμηση ενώ η αρχιτεκτονική στα κτίρια ποικίλει.

Τα ποδήλατα και οι ποδηλατόδρομοι κυριαρχούν στην πόλη ενώ υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσεις ένα ποδήλατο (που ανήκει στον Δήμο) να το χρησιμοποιήσεις όσο θες και να το αφήσει σε ένα από τα δεκάδες σημεία που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη. Σχεδόν παντού υπήρχαν ποδηλατόδρομοι. Είναι ένας παράδεισος για τους ποδηλάτες που έχουν πρόσβαση στο Μετρό στο πρώτο βαγόνι ενώ υπάρχει και ειδική θέση για την στάθμευση τους μέσα στο τρένο.

Τα λεωφορεία λόγω της μεγάλης κλίμακας μετρό στην πόλη είναι διακριτικά αλλά τα βλέπεις να υπάρχουν σε όσα σημεία δεν υπάρχει Μετρό. Στις στάσεις λειτουργεί τηλεματική και χρηστικές πληροφορίες για την γραμμή του λεωφορείου με τις στάσεις που πραγματοποιεί, ενώ μέσα στα λεωφορεία υπήρχαν οθόνες με πληροφορίες για την επόμενη στάση.

Η είσοδος των επιβατών γίνεται ΜΟΝΟ από την μπροστινή πόρτα ενώ ο οδηγός ήταν επιφορτισμένος για την πληροφόρηση των επιβατών καθώς και τον εφοδιασμό των επιβατών σε εισιτήριο (όσοι δεν είχαν). Αν και υπάρχει ταμπέλα με την ένδειξη «μην ενοχλείτε τον οδηγό κατά τη διάρκεια της οδήγησης» οι οδηγοί ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί σε κάθε ερώτηση.

Advertisement

Η Βαρκελώνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια πόλη πρότυπο για την ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς τόσο για την Αθήνα όσο και για την Θεσσαλονίκη καθώς σε διάστημα 25 ετών μεταμορφώθηκε από μια αδιάφορα βιομηχανική πόλη σε πόλη ορόσημο για τον τουρισμό και την οικιστική της ανάπτυξη.

Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα