Connect with us

Αφιερώματα

Αφιέρωμα στα έργα Μετρό: Οι επεκτάσεις προς Ίλιον, Γλυφάδα, Νέα Ερυθραία και υπογειοποίηση Φάληρο-Πειραιάς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μία από τις μεγάλες δημοπρατήσεις που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια είναι η επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ίλιον. Θα έχει μήκος 4,5 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστούν 3 νέοι σταθμοί. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 300εκ.ευρώ.

Η αρχική χάραξη που περιλάμβανε πορεία προς την Πετρούπολη άλλαξε καθώς διαπιστώθηκε η παρουσία παλιών λιγνιτορυχείων. Η τελική χάραξη μετά τον επίσταθμο του σταθμού ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ θα κινείται με πορεία Βόρεια-Βόρειο-Ανατολικά (αντί για Βόρειο-Δυτικά προς τον Άγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι) αποκλειστικά πάνω στη Λεωφόρο Θηβών ενώ ο τελευταίος σταθμός θα βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ίλιου και Καματερού.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
ΣΤΑΘΜΟΣ 1:θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας (εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου)
ΣΤΑΘΜΟΣ 2: θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών (εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου)
ΣΤΑΘΜΟΣ 3:θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς (εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου)

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί ονόματα στους 3 σταθμούς. Η δημοπράτηση της συγκεκριμένης επέκτασης ίσως επιτευχθεί μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς οι μελέτες είναι αρκετά προχωρημένες. Υπολογίζεται πως από την λειτουργία των 3 νέων σταθμών της γραμμής 2 θα εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 46.500 κάτοικοι και 5.500 θέσεις εργασίας, συνολικά 51.000 επιβάτες. Ειδικά τις ώρες αιχμής υπολογίζεται ότι και στους 3 σταθμούς θα κινούνται (ανά ώρα) 4.440 επιβάτες.

Θα έχουν καλυφθεί σχεδόν πλήρως τα Δυτικά Προάστια και θα απαιτούνται λιγότερα από 20 λεπτά για να φτάσει κανείς από τον τερματικό σταθμό στο Ίλιον στο Σύνταγμα.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΠΡΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑ
Πρόκειται για μία επέκταση που υπάρχει στα σχέδια της Αττικό Μετρό, ήδη από την δεκαετία του 1990, όταν κατασκευάζονταν οι πρώτες γραμμές 2 και 3.

Σήμερα η επέκταση και οι πρώτες μελέτες αναμένεται να αρχίσουν σύντομα. Με την αξιοποίηση του Ελληνικού είναι πολύ πιθανό να δούμε γρήγορα την υλοποίηση της επέκτασης αυτής που στόχο έχει να φτάσει στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας, μία ανάσα από την Λ.Ποσειδώνος

Η επέκταση θα έχει μήκος περίπου 3χλμ και θα διαθέτει 2 σταθμούς. Ο πρώτος θα είναι και πάλι πάνω στον οδικό άξονα της Λ.Βουλιαγμένης.

Η ακριβής χωροθέτηση δεν είναι ακόμα γνωστή αλλά το σίγουρο είναι ότι εγκαταλήφθηκε η σκέψη για σταθμό πάνω από την Βουλιαγμένης καθώς θα εκτίνασε το κόστος κατασκευής κατακόρυφα. Ο δεύτερο σταθμός και τερματικός θα είναι κοντά στο Δημαρχείο Γλυφάδας και σίγουρα μέσα στο εμπορικό κέντρο.

Η όδευση της σήραγγας χαρακτηρίζεται εύκολη καθώς θα είναι κατά μήκος της Λ.Βουλιαγμένης και ενός από τους κάθετους που φτάνουν στο εμπορικό κέντρο τη πόλης. Οι ονομασίες των σταθμών είναι (προς το παρόν) ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ, ΓΛΥΦΑΔΑ.

Το κόστος της επέκτασης υπολογίζεται περίπου σε 200εκ.ευρώ και επιδίωξη είναι αυτά τα χρήματα να αναζητηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 1 ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Η Γραμμή 1 θα επεκταθεί για πρώτη φορά μετά το 1957 (όταν έφτασε στο σημερινό τερματικό σταθμό) προς τα Βόρεια και στο τμήμα Κηφισια-Νέα Ερυθραία. Η επέκταση θα έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστούν 3 νέοι σταθμοί.

Η επέκταση αυτή είναι η «μικρή» εκδοχή της μεγάλης επέκτασης προς τον Άγιο Στέφανο που ενώ εξαγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες τελικά μπήκε στις καλένδες. Είναι πολύ πιθανό όμως η επέκταση αυτή να βασιστεί στην χάραξη που είχε γίνει.

Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες ακόμα εκτιμήσεις η επέκταση θα φτάσει μέχρι τα βόρεια όρια του Δήμου Νέας Ερυθραίας και οι σταθμοί που θα εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν είναι οι:
1.ΑΟΧ
2.ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
3.ΚΑΣΤΡΙ

Στην επέκταση αυτή έχει προβλεφθεί και η υπογειοποίηση του σταθμού ΚΗΦΙΣΙΑ προκειμένου να είναι δυνατή η βύθιση των γραμμών για τους επόμενους σταθμούς. Η επέκταση αυτή υπάρχει στο Νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας αλλά θεωρείται δύσκολο να βρεθεί χρηματοδότηση τουλάχιστον σε αυτή την χρονική περίοδο.

 

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 1 ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΑΛΗΡΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το έργο αφορά την κατασκευή σήραγγας με ανοικτή εκσκαφή για την υπογειοποίηση των γραμμών. Το μήκος της σήραγγας θα είναι 1.320 μέτρα και θα ξεκινά από το ύψος της οδού Ρετσίνα και θα τερματίζει στο ύψος της οδού Γ.Λαμπράκη.  Το υπόλοιπο  τμήμα προς τους δύο σταθμούς ΠΕΙΡΑΙΑ και ΦΑΛΗΡΟ θα είναι απαραίτητο για την ανάδυση και κατάδυση των συρμών.

Στο ύψος της περιοχής του εργοστασίου Κεράνη θα κατασκευαστεί νέος υπόγειος σταθμός με την ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ συνολικού μήκους 180 μέτρων σε μικρό βάθος. Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή αντιστηρίξεων σε όλο το μήκος του έργου για την εξασφάλιση της στατικής τους επάρκειας και λειτουργικότητας.

Η δυσκολία που συναντά αυτό το έργο είναι η εύρεση χρηματοδότησης παρα το σχετικά μικρό κόστος της που κυμαίνεται στα 100εκ.ευρώ. Κλειδί για την κατασκευή του έργου θεωρείται ένα απαραίτητο κλείσιμο της γραμμής για περίπου 1 χρόνο.

Η υπογειοποίηση θεωρείται βατή καθώς η υπάρχουσα γραμμή είναι ημί-υπόγεια και θα χρειαστεί μικρότερος χρόνος σε σχέση με μία εντελώς νέα χάραξη.,

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα