Connect with us

Αφιερώματα

Αφιέρωμα στα έργα Μετρό: Το βασικό έργο στη Θεσσαλονίκη βελτιώνεται και στοχεύει το 2018

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι από τα πλέον ταλαιπωρημένα έργα Μετρό που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη

Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι σήμερα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο σε όλη τη χώρα με κόστος 1,1 δις ευρώ που με τα αρχαιολογικά και τις αυξήσεις θα ξεπεράσει τα 1,5 δις ευρώ. Η ιστορία του χάνεται στο 1993 όταν έγινε μια πρώτη προσπάθεια να δημοπρατηθεί  χωρίς καμία επιτυχία. Το 2004 το έργο του Μετρό βγαίνει στην επιφάνεια και μετά το σχετικό διαγωνισμό το έργο καταλήγει στην κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA και υπογράφηκε στις 7 Απριλίου 2006.

Στα τέλη Ιουνίου του ίδιου έτους ξεκίνησε η κατασκευή του έργου. Από τότε και μέχρι σήμερα τα προβλήματα είναι πανταχού παρόντα. Ο λανθασμένος τρόπος δημοπράτησης του έργου με την μέθοδο της μελέτης-κατασκευής έχει φέρει τραγικές καθυστερήσεις στην ωρίμανση της κατασκευής του.

Χαρακτηριστικό είναι πως η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης ήταν για τον Οκτώβριο του 2012, όμως σήμερα Ιούλιο του 2014 το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου φτάνει περίπου στο 50%. Ο νέος στόχος είναι το έργο να λειτουργήσει (πιθανότατα μαζί με την επέκταση προς Καλαμαριά) μέσα στο 2018 και μάλλον χωρίς το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Το πρόβλημα σε αυτό το σταθμό παραμένουν και η τελική του τύχη ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Οι Μετροπόντικες αυτή την εποχή μεταφέρονται προς τον τερματικό σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ και θα ακολουθήσουν πορεία προς δυτικά μέχρι το σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ. Να θυμίσουμε πως έχουν διανοιχθεί 6 από τα συνολικά 9,6 χιλιόμετρα δίδυμης σήραγγας.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Οι 13 σταθμοί που κατασκευάζονται βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ο καθένας. Ωστόσο αν προσπαθήσουμε να τους κατηγοριοποιήσουμε θα έχουμε τα κάτωθι αποτελέσματα:

Σε τελικό στάδιο διαμόρφωσης του σταθμού και έργων πολιτικού μηχανικού είναι οι: ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ.

Σε προχωρημένο στάδιο διαμόρφωσης του σταθμού και έργων πολιτικού μηχανικού είναι οι: ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σε προχωρημένο στάδιο έργων πολιτικού μηχανικού είναι οι : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ,ΠΑΠΑΦΗ,ΑΝΑΛΗΨΗ και το Αμαξοστάσιο

Στους σταθμούς ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ κατασκευάζεται το περίβλημα του σταθμού και είναι σε εξέλιξη τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Δύο είναι οι προβληματικοί σταθμοί: Στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ τα έργα έχουν κολλήσει στο γνωστό θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων και προς το παρόν δεν διεξάγονται εργασίες. Στο σταθμό ΒΟΥΛΓΑΡΗ δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία μέχρι σήμερα.

Το έργο της κατασκευής της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελείται από διπλή υπόγεια σήραγγα μονής τροχιάς 9,6χλμ και 13 σταθμούς από το κέντρο μέχρι τα ανατολικά στις παρυφές της πόλης. Με τη λειτουργία του 250.000 επιβάτες θα το χρησιμοποιούν καθημερινά.

Η κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα υπερέχει τεχνολογικά από εκείνη των γραμμών 2 και 3 της Αθήνας ενώ έχει ως πρότυπο το Μετρό της Κοπεγχάγης ακολουθώντας το  ίδιο μοντέλο. Οι ταχύτητες που θα αναπτύσουν οι συρμοί είναι 80χλμ/ώρα αλλά πρόβλημα θα είναι η μικρή απόσταση μεταξύ των σταθμών που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανά 500 μέτρα.

Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν είναι οι : ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΠΑΠΑΦΕΙΟ, ΑΝΑΛΗΨΗ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

Όλοι οι σταθμοί κατασκευάζονται με κεντρική αποβάθρα μήκους 60 μέτρων ενώ θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση του Συρμού. Συνολικά 18 υπεραυτόματοι συρμοί θα κυκλοφορούν στην βασική γραμμή του Μετρό. Όλοι οι σταθμοί θα διαθέτουν ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες και θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα ΑμΕΑ.  

Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα