Connect with us

Αφιερώματα

Αφιέρωμα στα έργα Μετρό: Η Γραμμή 4 υλοποιείται με δημοπράτηση στο τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η νέα γραμμή Μετρό της πρωτεύουσας εισέρχεται επιτέλους σε φάση υλοποίησης

Η Γραμμή 4 του Μετρό σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια καινούργια Γραμμή Μετρό  εξολοκλήρου υπόγεια προκειμένου να καλύψει περιοχές του κέντρου , τα Ανατολικά και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Η Γραμμή έγινε πραγματικότητα όντας αρχικά σαν δύο ξεχωριστά παρακλάδια των Γραμμών 2 και 3. Λόγω σοβαρών τεχνικών δυσκολιών αποφασίστηκε η ένωση τους με ένα μεσαίο τμήμα στα ανατολικά προάστια της Αθήνας και έτσι μετατράπηκε μια νέα γραμμή σχήματος Υ. Το 2010 αποφασίστηκε να προστεθεί ένας ακόμα κλάδος από τον Ευαγγελισμό μέχρι την Άνω Ηλιούπολη.

Το μήκος της Γραμμής είναι περίπου 33χλμ και περιλαμβάνει 29 σταθμούς. Οι περιοχές που θα δημιουργηθούν Σταθμοί είναι στο Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη, Κολωνάκι, Ιλίσια, Ζωγράφου, Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Πεύκη και Λυκόβρυση.

Σταθμοί Ανταπόκρισης θα είναι οι Σταθμοί: Περισσός (Γραμμή 1), Πανεπιστήμιο (με Γραμμή 2), Ευαγγελισμός, Κατεχάκη (με Γραμμή 3), Παράδεισος (με Προαστιακό) και Μαρούσι (με Γραμμή 1).

Η γραμμή 4 θα είναι πανομοιότυπη με αυτή που κατασκευάζεται σήμερα το Μετρό Θεσσαλονίκης. Όλοι οι σταθμοί θα έχουν κεντρική αποβάθρα και θύρες ασφαλείας οι οποίες θα ανοίγουν μόνο όταν ο συρμός θα έχει φτάσει και θα έχει ακινητοποιηθεί. Οι σήραγγες θα είναι διπλές (μία για κάθε κατεύθυνση).

Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι μελέτες της Γραμμής και ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 3,3 δις €. Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η δημοπράτηση στο πρώτο τμήμα καθώς βρέθηκε χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Συνολικά 900εκ.ευρώ θα απαιτηθούν για την κατασκευή του πρώτου τμήματος.

Θα περιλαμβάνει 9 χιλιόμετρα διπλής σήραγγας και 9 νέους σταθμούς σε πυκνοκατοικημένες και πολυπληθείς περιοχές. Θα κατασκευαστούν οι παρακάτω σταθμοί:
•    Άλσος Βεΐκου (Βεΐκου & Τράλλεων)
•    Γαλάτσι (Βεΐκου & Γαλατσίου)
•    Κυψέλη (Πλατεία Κανάρη)
•    Δικαστήρια (Μουστοξύδη & Ευελπίδων)
•    Αλεξάνδρας (Μουστοξύδη & Αλεξάνδρας)
•    Εξάρχεια (Πλατεία Εξαρχείων)
•    Ακαδημία (ανταπόκριση με γραμμή 2, Πανεπιστήμιο)
•    Κολωνάκι (Πλατεία Φιλικής Εταιρείας)
•    Ευαγγελισμός (ανταπόκριση με γραμμή 3)

Αν η σύμβαση κατασκευής πραγματοποιηθεί μέσα στο 2015 τότε το 2021 ή το 2022 το πολύ μεγάλο αυτό συγκοινωνιακό έργο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 4
Για να ολοκληρωθεί πλήρως η γραμμή  θα πρέπει να ακολουθήσουν σειρά από δημοπρατήσεις τμημάτων.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να δημοπρατηθεί η επέκταση Ευαγγελισμός-Μαρούσι με 11χλμ και 11 σταθμούς. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔΙ, ΚΑΤΕΧΑΚΗ (ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 3), ΦΑΡΟΣ, ΦΙΛΟΘΕΗ, ΣΙΔΕΡΑ, ΟΑΚΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ (ΑΝΤΑΠ. ΜΕ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ), ΟΤΕ, ΜΑΡΟΥΣΙ (ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 1).

Για την ολοκλήρωση της γραμμής 4 θα κατασκευαστούν τα άκρα της γραμμής: Άλσος Βεϊκου-Περισσός με 2 σταθμούς(ΠΕΡΙΣΣΟΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 1-,  ΑΝΩ ΓΑΛΑΤΣΙ) και Μαρούσι-Εθνική Οδός  με 4χλμ και 3 σταθμούς ΠΕΥΚΗ, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ.
.
Θα ακολουθήσει ο κλάδος Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη με 4.5χλμ και 3 σταθμούς ΠΑΓΚΡΑΤΙ, ΒΥΡΩΝΑΣ, ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ. Σε αυτό τον κλάδο είναι πιθανότερο να τον δούμε να «σπάει» από την Γραμμή 4 και να είναι το πρώτο μικρό τμήμα της επόμενης νέας Γραμμή 5, γραμμή που μελλοντικά θα διασχίζει όλη την Λεωφόρο Αθηνών.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα