Connect with us

Αφιερώματα

Αφιέρωμα στα έργα Μετρό: Η Επέκταση προς Πειραιά, αυξάνει κατά 10% το δίκτυο το 2018

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

‘Ενα μεγάλο έργο προχωρά

Το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το Χαϊδάρι στον Πειραιά είναι ένα από τα πιο πολύκροτα σήριαλ στον κατασκευαστικό κόσμο της Ελλάδας. Η πρώτη δημοπράτηση έγινε το 2006 αλλά λόγω ενστάσεων από την Μητρόπολη Πειραια το έργο ακυρώθηκε συνολικά στα τέλη του ..2008.

Στις αρχές του 2009 επαναδημοπρατήθηκε έχοντας χάσει ένα σταθμό (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ). Μετά ήρθε η κρίση ο διαγωνισμός πάγωσε και μετά από πολλές δυσκολίες ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2012 σχεδόν 5,5 χρόνια μετά την πρώτη του δημοπράτηση.

Ανάδοχος εταιρεία είναι η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM  με ποσό 343,9 εκ.ευρώ και η σύμβαση υπογράφηκε την 1η Μαρτίου 2012. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 515εκ.ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η επέκταση με μήκος 7,6χλμ και 6 σταθμούς θα ολοκληρωθεί σε 5,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης δηλαδή στα τέλη του 2017. Μετά το απαραίτητο διάστημα για τις δοκιμές η επέκταση αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο 2018. Με την λειτουργία της θα αυξήσει κατά 10% τους σταθμούς του δικτύου των  3 γραμμών. Η γραμμή 3 θα μεγαλώσει κατά 30% . Αν λάβουμε υπόψη μας το συνολικό μήκος τότε το δίκτυο θα αυξηθεί κατά 15%.

Οι εργοταξιακοί χώροι για την κατασκευή των σταθμών έχουν ξεκινήσει σε όλους του σταθμούς πλήν ΠΕΙΡΑΙΑ. Στους 3 πρώτους σταθμούς (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ) έχουν ολοκληρωθεί τα έργα  εκσκαφής και πλέον οι εργασίες έχουν να κάνουν με το αρχικό ντύσιμο των σταθμών (υδατοστεγάνωση κλπ). Στα ΜΑΝΙΑΤΙΑΚΑ και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ οι εκσκαφές έχουν μείνει λίγους μήνες πίσω λόγω διαφόρων θεμάτων που προέκυψαν, ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία. Στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυρίως εκσκαφές για την κατασκευή του σταθμού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Μετροπόντικας ήλθε μέσα στο καλοκαίρι του 2013, ξεκίνησε το ταξίδι του τον Σεπτέμβριο του 2013  και έχει φτάσει στον πρώτο σταθμό (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ) καλύπτωντας  τα πρώτα 600 μετρά της επέκτασης. Στις αρχές του 2015 αναμένεται να φτάσει στον 2ο σταθμό της επέκτασης (ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ). Στο Δημοτικό Θέατρο αναμένεται να φτάσει στα μέσα του 2016.

 Πρόκειται για το μοναδικό έργο Μετρό στην Αθήνα μετά το 2006 και θα προσφέρει 2.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του, θα αλλάξει τις περιοχές από όπου περνά και θα δημιουργήσει ένα μεγάλο νέο δίκτυο Μετρό στις περιοχές του Πειραιά.

Το μήκος της επέκτασης είναι 7,6χλμ και περιλαμβάνονται 6 νέοι σταθμοί στις ακόλουθες θέσεις:

  • ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Ελ.Βενιζέλου (δίπλα στην εκκλησία Αγία Ελεούσα)
  • ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ (πλατεία Ελευθερίας)
  • ΝΙΚΑΙΑ (πλατεία Αγίου Νικολάου)
  • ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ (Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη)
  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ (Ακτή Ποσειδώνος)
  • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασιλέως Γεωργίου


Όταν ξεκινήσει η λειτουργία του αναμένεται να εξυπηρετεί 130.000 νέους επιβάτες καθημερινά, θα μειώσει την κίνηση των ι.χ κατά 23.000 περίπου, η έκκληση ρύπων θα μειωθεί σημαντικά (115 τόνοι ημερησίως) ενώ η διαδρομή από το Δημοτικό Θέατρο μέχρι τον Κορυδαλλό θα διαρκεί περίπου 7 λεπτά ενώ μέχρι το Σύνταγμα περίπου 16 λεπτά. Με την ολοκλήρωση του η γραμμή 3 του Μετρό θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με μήκος σχεδόν 50χλμ και η απόσταση θα διανύεται σε περίπου 45 λεπτά.

Ο σταθμός Πειραιάς θα συνδέεται με την Γραμμή 1 του Μετρό ενώ μία είσοδος του θα βγάζει απευθείας στο λιμάνι του Πειραιά (στην Ακτή Ποσειδώνος). Ο συγκεκριμένος σταθμός θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους στην Αθήνα καθώς εκτός από το σταθμό της Γραμμής 1 σε ακτίνα 50 μέτρων θα υπάρχει σταθμός Τραμ, Προαστιακού, ενώ θα περνούν δεκάδες γραμμές λεωφορείων και Τρόλεϊ.
 

ypodomes.com

 

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα