Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: πλατεία Ομονοίας, ιστορική και διαχρονική!

Δημοσιεύθηκε

στις

H σημερινή άσχημη και πολυεθνική πλατεία Ομονοίας που κατακλύζεται από τον υπόκοσμο πλέον κάποτε ήταν το καμάρι της Αθήνας και αντίβαρο στην Πλατεία Συντάγματος. Σήμερα η πλατεία Ομόνοιας είναι χώρος παρεκτροπής, επικίνδυνος ακόμα και μεσημέρι.

Όλοι την γνωρίζουμε, σχεδόν όλη την έχουμε περπατήσει. Την γνωρίζουμε όμως; Ξέρουμε την ιστορία της πλατείας Ομονοίας; Όλα ξεκίνησαν το 1833 όταν οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ την είχαν σχεδιάσει ορθογώνια και η επίσημη ονομασία της ήταν πλατεία Ανακτόρων. Γύρω της θα χτίζονταν τα ανάκτορα με θέα την Ακρόπολη και όλα τα δημόσια κτήρια. Το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Το 1834 ανετέθη στον βαυαρό αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε η αναθεώρηση του προηγούμενου σχεδίου. Το νέο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία μιας μικρής κυκλικής πλατείας, η οποία πήρε το όνομα του βασιλιά Όθωνα  “πλατεία Όθωνος”. Και αυτό, όμως, δεν εφαρμόστηκε. Το 1849 με βασιλικό διάταγμα η πλατεία παίρνει σχήμα ορθογώνιο.

Το 1863, μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, γίνεται σύμβολο ενότητας των αντιμαχόμενων για το ζήτημα της βασιλείας πολιτικών πλευρών και μετονομάζεται πλατεία Ομονοίας. Το απομεσήμερο της 14ης Οκτωβρίου πλήθος Αθηναίων συγκεντρώθηκε στην πλατεία για να πανηγυρίσει την έξωση του Όθωνα.

Μετά τη δοξολογία, ο πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης Δημήτριος Βούλγαρης απευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους. Ανάμεσα σε άλλα ακούστηκαν και τα εξής: «Ας ορκισθώμεν επί της πλατείας ταύτης, της λαβούσης ήδη το ωραίον της “oμονοίας” όνομα, και ας είπη έκαστος εξ ημών: ορκίζομαι πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας εθνικάς αποφάσεις».

Κατά την περίοδο της βασιλείας του Γεωργίου A΄ (τέλη του 19ου αιώνα) η πλατεία ευπρεπίστηκε και δεντροφυτεύτηκε ενώ το 1877 φωτίζεται με λάμπες φωταερίου.

* Το 1880 γίνεται αφετηρία του ιπποσιδηροδρόμου και το 1895 δημιουργείται ο σταθμός του τρένου Αθηνών – Πειραιώς. Από τότε θεωρείται και το κέντρο της πρωτεύουσας.

Το 1930 γίνεται τελικά κυκλική. Κατασκευάστηκαν τότε στο κέντρο της περίπτερα για τους ανθοπώλες και λειτούργησε ο νέος σταθμός του ηλεκτρικού τρένου. Έκτοτε άρχισε να αποκτά περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα και να αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Αθήνας για τους κατοίκους της επαρχίας που έρχονταν στην πρωτεύουσα.

Στις 15 Οκτωβρίου 1954 άρχισε η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου, με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και ταχυδρομείο, αλλά και με τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες. Τότε απέκτησε και τις Μούσες, εννέα αγάλματα πάνω σε κίονες ιωνικού ρυθμού, προκειμένου να καλυφθούν οι αεραγωγοί του τρένου.

Η μεγάλη αναδιάταξη της πλατείας έγινε το 1960, όταν ξηλώθηκαν τα τραμ και άλλαξε η φυσιογνωμία της. Ο χώρος της περιορίστηκε αισθητά και στο κέντρο της κατασκευάστηκε ένα σιντριβάνι.

Μεταγενέστερα άλλαξε πολλές φορές. Η τελευταία αλλαγή της ήταν με την εγκατάσταση του γυάλινου «Δρομέα», έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, που πήρε τη θέση του σιντριβανιού το 1988, ώσπου μετεγκαταστάθηκε μπροστά από το Χίλτον, λόγω της έναρξης εργασιών του μετρό στην πλατεία.

Με την πάροδο των χρόνων η πλατεία γνώρισε πολλές μετατροπές, αλλά πάντα διατηρούσε το κυκλικό της σχήμα. Η τελευταίας της ανακαίνιση,  έγινε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004). Μια αλλαγή που άλλαξε τις συνήθειες μιας ζωής για τους Αθηναίους, καθώς οι κυκλοφοριακές μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο τετραγωνισμός της πλατείας ήταν τεράστιες. Eίναι η πιο αποτυχημένη εκδοχή της πλατείας.

Η πλατεία Ομονοίας έχει συνδεθεί με την νέα Αθήνα και γενιές και γενιές Ελλήνων και ξένων την έχουν γυρίσει. Σήμερα έχει ξεπέσει δυστυχώς και οι πιθανότητες για να αντιστραφεί η κατάσταση της είναι πολύ μικρές. Μακάρι όμως κάποτε η Ομόνοια να αποκτήσει και πάλι το όμορφο χρώμα της και να είναι σημείο αναφοράς και όχι σημείο αποφυγής.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα