Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Το Aλσος της Νέας Σμύρνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα Νότια Προάστια της Αθήνας περιμένουν με ανυπομονησία το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό. Μέχρι σήμερα όμως ο γνωστότερος χώρος πρασίνου είναι το ¶λσος της Νέας Σμύρνης. Αυτός ο σημαντικός χώρος πρασίνου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει έκταση 50 στρεμμάτων. Ο χώρος ορίζεται από τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου, Κορδελιού και Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄.

Το ¶λσος της Νέας Σμύρνης αποτελείται από δέντρα, δασικά κυρίως (χαλέπιος Πεύκη, κουκουναριά, πεύκη τύπου Θάσου, κυπάρισσος κλπ.) σε ποσοστό περίπου 20% και δέντρα καλλωπιστικά σε ποσοστό σχεδόν 20%.

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου χώρου πρασίνου καλύπτεται από υπόροφο θάμνων (βιβούρνο, αβουτήλο, μυόπωρο, πυράκανθος). Σήμερα, τα κωνοφόρα αποτελούν το 60% περίπου του φυτικού δυναμικού.

Το φυτικό υλικό του ¶λσους χαρακτηρίζεται σχεδόν από μονοκαλλιέργεια και ξηρόφυτο πράσινο φυτεμένο σε πολύ μεγάλη πυκνότητα. Αν και τα τελευταία χρόνια ο ξηροφυτικός χαρακτήρας έχει αλλοιωθεί λόγω αρδεύσεως με αυλάκια.

Οι περιμετρικοί διάδρομοι χρησιμοποιούνται για άθληση, ασκήσεις και τζόκιν από μεμονωμένα άτομα και από αθλητές σωματείων της πόλης. Εντός του άλσους υπάρχει ένα κυλικείο καθώς και ένα ανοιχτό θέατρο με σκηνή χωρητικότητας 2.500 ατόμων περίπου, παρασκήνια, αποδυτήρια, υπαίθριο σκάκι και εγκατάσταση κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το ¶λσος είχε προβλεφθεί γι? αυτήν την χρήση ήδη από το πρώτο σχέδιο της πόλης που συντάχθηκε το 1924 από την επιτροπή Καλλιγά. Αποτέλεσε το πρώτο έργο στον οικισμό το 1924, όταν ο Υπουργός Γεωργίας ήταν ο Α.Παπαναστασίου.

Ο χώρος, πριν από την εγκατάσταση των προσφύγων, ανήκε σε Πλακιώτες κτηματίες, και σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν φυτεμένος με αμυγδαλιές και ευκαλύπτους. Τη βόρεια και τη νότια πλευρά του διέσχιζαν δύο μεγάλα ρέματα.

Ο αρχαιολόγος-γλύπτης Β.Καπάνταης αναφέρει ότι σε περιηγήσεις του στο ¶λσος της δεκαετίας του ?30 έβρισκε χάλκινα νομίσματα διαφόρων εποχών καθώς και ξεχειλίσματα χαλκού κατά την ώρα της χυτεύσεως του μετάλλου.

Το γεγονός ίσως έχει την εξήγηση του στο πέρασμα, δυτικά του σημερινού ¶λσους, της αρχαίας Φαληρικής οδού, αρχαίου δρόμου που λειτουργούσε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές του αιώνα, συνδέοντας το λιμάνι του Φαλήρου με την Αθήνα.

Το 1926, χάρη στις ενάργειες του Α.Αθηνογένη, προέδρου του Ταμείου Κοινωφελών Έργων, ο χώρος χωρίστηκε με συρματόπλεγμα και άρχισε η φύτευση του βάσει σχεδίου που είχε συνταχθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Από τότε πολλές αναπλάσεις και δενδροφυτεύσεις έχουν γίνει με τελευταία αυτή του 2007.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το ωράριο λειτουργίας του ¶λσους είναι 6:00- 21:00 το χειμώνα και 6:00- 23:00 το καλοκαίρι. Μέσα στο χώρο υπάρχει ποδηλατοδρόμιο περιμετρικά σε όλη την έκταση του ¶λσους.
Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται οι «Ιωνικές Γιορτές», πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και περιλαμβάνουν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις. Το καλοκαίρι παρουσιάζουν τη δουλειά τους πολιτιστικά τμήματα του Δήμου (θέατρο, χορός, μπαλέτο).

Επίσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις άλλων φορέων της πόλης όποτε το ζητήσουν και υπερτοπικών, κατ εκτίμηση ΑΜΕΑ, ποδηλάτες και φυσιολάτρες, σύλλογος φίλων ¶λσους και αθλητών δρόμου αντοχής.

Πηγή: attikoprasino.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα