Connect with us

Προαστιακός Αθήνας

Αφιέρωμα: 6 χρόνια Προαστιακός: Ένα τρένο στην καθημερινότητα μας

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Παγκοσμίως ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος είναι η διαδρομή μεταξύ του κέντρου της πόλης και τα εξωτερικά προάστια και τις κοντινές πόλεις. Λειτουργεί με βάση την ηλεκτροκίνηση και είναι μέσο συμπληρωματικό στα δίκτυα Μετρό ή Τραμ. Στην Ευρώπη λειτουργούν αυτόνομα και στη Γερμανία το αποκαλούν S-Bahn, στην Ισπανία Cercanias ενώ το όνομα Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Ελλάδα είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό ακόμα και στην Αθήνα.

Σήμερα ο Προαστιακός στην Αθήνα μεταφέρει λιγότερους επιβάτες ακόμα και από το Τραμ. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν καν συγκρίσιμα στοιχεία που να αποτυπώνουν την εξέλιξη του μέσου. Οι μελέτες που είχαν γίνει μιλούσαν για 250.000 επιβάτες καθημερινά με την πλήρη ανάπτυξη του μέσου. Σήμερα αυτά τα νούμερα θεωρητικά είναι αδύνατον να επιτευχθούν λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των έργων και της ηλεκτροκίνησης.

Το μόνο τμήμα που λειτουργεί με ηλεκτροκίνηση είναι το Αεροδρόμιο- ¶νω Λιόσια το οποίο υπάρχει και σαν δρομολόγιο . Η συχνότητα του ανά 15 λεπτά το κάνει αρκετά δημοφιλή ενώ η σύνδεση στους σταθμούς Πλακεντίας και Νερατζιώτισσα με το Μετρό θεωρείται επιτυχής. Το άλλο δρομολόγιο είναι το Πειραιάς-Κιάτο που γνωρίζει και σημαντική εμπορική επιτυχία αν κρίνουμε από τα γεμάτα τρένα που έρχονται και πάνε καθημερινά σε ωριαία βάση ανά κατεύθυνση. Ας δούμε αναλυτικά τις 2 γραμμές:

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ- ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Σταθμοί: Αεροδρόμιο, Κορωπί, Παιανία/Κάντζα, Παλλήνη, Πλακεντίας(ανταπόκριση με τη Γραμμή 3 του Μετρό), Πεντέλης, Κηφισίας, Νερατζιώτισσα(ανταπόκριση με τη Γραμμή 1 του Μετρό), Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, ¶νω Λιόσια(ανταπόκριση με το δρομολόγιο Πειραιάς -Κιάτο)

Τα δρομολόγια διεξάγονται κάθε 15 λεπτά και στις δύο κατευθύνσεις. Στις 05:31 ξεκινά το πρώτο δρομολόγιο από Αεροδρόμιο, 23:31 το τελευταίο. Αντίστοιχα από ¶νω Λιόσια το πρώτο δρομολόγιο είναι στις 06:06 και το τελευταίο στις 23:50. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 1 ευρώ . Το μειωμένο εισιτήριο είναι 0.50 ευρώ. Είναι εισιτήρια που ανήκουν στα αστικά και είναι τα ίδια που χρησιμοποιούμε στο Μετρό το Τραμ, τα Λεωφορεία και τα Τρόλευ με διάρκεια 90 λεπτά.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΚΙΑΤΟ
Σταθμοί: Πειραιάς (σύνδεση με Γραμμή 1 Μετρό), Λεύκα, Ρέντης, Ρουφ, Αθήνα (ανταπόκριση με Γραμμή 2 του Μετρό) , ¶γιοι Ανάργυροι, ¶νω Λιόσια(ανταπόκριση με το δρομολόγιο Αεροδρόμιο- ¶νω Λιόσια) , Ασπρόπυργος, Μαγούλα, Νέα Πέραμος, Μέγαρα, Κινέττα, Αγιοι Θεόδωροι, Κόρινθος, Κιάτο

Τα δρομολόγια διεξάγονται ανά ώρα και 05:44 ξεκινά το πρώτο δρομολόγιο από Πειραιά, 22:44 το τελευταίο. Αντίστοιχα από Κιάτο το πρώτο δρομολόγιο είναι στις 05:36 και το τελευταίο στις 22:36. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4 ευρώ ενώ μετ` επιστροφής είναι 7 ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο είναι 2 ευρώ.

ΤΑ ΤΡΕΝΑ
Δύο τύποι τρένων έχουν δρομολογηθεί αυτή την στιγμή (από το 2004 μέχρι σήμερα). Το rail bus είναι τα τρένα που λειτουργούν με πετρέλαιο και θα υπάρχουν μέχρι να ηλεκτροκινηθούν όλες οι γραμμές. Αυτός ο τύπος τρένου μετακινείται στο δρομολόγιο Πειραιάς-Κιάτο. Τα desiro είναι τα τρένα που λειτουργούν με ηλεκτροκίνηση και έχουν δρομολογηθεί στο Αεροδρόμιο-¶νω Λιόσια. Προσφέρουν ταχύτητες μέχρι 160χ.α.ω. Αυτά τα τρένα θα δρομολογηθούν σε όλες τις γραμμές του Προαστιακού μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ουσιαστικά ο Προαστιακός στην Αθήνα είναι ακόμα υπό κατασκευή. Όταν τελειώσουν τα έργα στον βασικό άξονα ΠΕΙΡΑΙΑ-ΑΘΗΝΑ-ΣΚΑ τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρως λειτουργικό δίκτυο το οποίο θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες επιβατών καθημερινά. Ο κεντρικός σταθμός στην Αθήνα είναι προς το παρόν εργοτάξιο και δεν προσφέρει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε (σε σύγκριση πάντα με αντίστοιχους κεντρικούς σταθμούς άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων).

Το ίδιο ισχύει και με το σταθμό του Πειραιά αλλά και με τον μελλοντικό υπερ-σταθμό ΣΚΑ (Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών). Η Ηλεκτροκίνηση ακόμα αργεί και για τον επόμενο χρόνο περιμένουμε να δούμε αν εντέλει ο Προαστιακός θα καταφέρει να γίνει το επίγειο Μετρό της πόλη που θα σε μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον καθημερινό σου προορισμό.

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα