Νίκος
Καραγιάννης

Βήμα-βήμα προχωρά η ωρίμανση της υλοποίησης της πρώτης μεγάλης επέκτασης που δώσει στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος ανάσες στην καλπάζουσα επιβατική κίνηση. Όπως έγινε γνωστό η τελευταία εξέλιξη είναι η αποδοχή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) του νέου χωροταξικού σχεδίου της επέκτασης με το οποίο το αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 33 εκατ. επιβάτες.

Το αεροδρόμιο ετοιμάζεται ολοταχώς για τον διαγωνισμό με τον οποίο θα γίνει μάχη για την απόκτηση του συμβολαίου της επένδυσης που εκτιμάται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό από το Master Plan του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, είναι η πρώτη από τις 3 φάσεις που θα οδηγήσουν σε χωρητικότητα έως και 50 εκατ. επιβατών σε ετήσια βάση.

To masterplan του Αεροδρομίου της Αθήνας

Η πρώτη φάση της επέκτασης

Η πρώτη φάση της επέκτασης των υποδομών του αεροδρομίου (με κωδικό 33ΜΑΡ) είναι όχι απλά προ των πυλών αλλά σε εξέλιξη καθώς έχει ξεπεραστεί η μάξιμουμ ικανότητα του αεροδρομίου (είναι 26 εκατ. επιβάτες και το 2023 εξυπηρετήθηκαν 28 εκατ. επιβάτες). Όπως σημειώνεται στο κείμενο, τα έργα της επέκτασης θα ξεκινήσουν είτε φέτος στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του 2025. και να ολοκληρωθούν το 2028. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα δούμε την προκήρυξη του διαγωνισμού από τον ΔΑΑ. Η ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται το 2028, δηλαδή σε περίπου 4 χρόνια από σήμερα και στόχο θα έχει να καλύψει επιβατική κίνηση μέχρι και 33 εκατ. επιβατών ετησίως.

Το κόστος της πρώτης επέκτασης που αφορά το υφιστάμενο τέρμιναλ σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΔΑΑ είναι 650 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2025 θα έχει αποδοθεί το 25% της επένδυσης, άλλο ένα 30% το 2026, επιπλέον 25% το 2027 και το υπόλοιπο 20% το 2028. Θα πρόκειται για ακόμα ένα πεδίο διεκδίκησης για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας καθώς θα αφορά σε ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο και μάλιστα με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου τα τρία χρόνια.

Πιο αναλυτικά η πρώτη φάση των επεκτάσεων των υποδομών του ΔΑΑ περιλαμβάνει 4 διαφορετικές δράσεις:

1.Την επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα, που θα αποτελείται κυρίως από νέες αίθουσες επιβίβασης επιβατών με φυσούνα και λεωφορεία, επέκταση του χώρου check-in συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρόσοψης του τερματικού σταθμού, μιας νέας αίθουσας διαλογής αποσκευών που συνοδεύεται από επέκταση της περιοχής παραλαβής καθώς και νέους χώρους για εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων.
2.Την ανάπτυξη μιας νέας πίστας στάθμευσης 32 αεροσκαφών με σχετικούς τροχόδρομους, δύο νέες γέφυρες εξυπηρέτησης (φυσούνες) και ένας σταθμός εξυπηρέτησης αεροσκαφών (ramp service),
3.Ένα νέο VIP τέρμιναλ.
4.Επέκταση του οδικού δικτύου στην περιοχή του τέρμιναλ, καθώς και κατασκευή νέου πολυώροφου πάρκινγκ.

Η πρώτη φάση των επεκτάσεων είχε μπει σε τροχιά υλοποίησης από το 2018 αλλά “πάγωσε” το 2020  λόγω του covid-19. Ωστόσο η ταχεία ανάκαμψη της κίνησης του ΔΑΑ,  ειδικότερα το 2022 και το 2023 επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για την πρώτη μεγάλη επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου. Το 95% που είναι το στατιστικό που σημαίνει την ενεργοποίηση των επεκτάσεων στα αεροδρόμιο διεθνώς, “πιάστηκε” τον Απρίλιο του 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των έργων είναι η έγκριση από την ΥΠΑ.

Η κίνηση και το μέλλον 

Σύμφωνα με το Master Plan του ΔΑΑ οι δύο πρώτες φάσεις των επεκτάσεων αφορούν την μεγέθυνση του υφιστάμενου τερματικού σταθμού μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και θα έχουν κόστος 1,35 δισ. ευρώ (με τιμές 2022). Η τρίτη φάση θα είναι το αποφασιστικό βήμα ώστε το αεροδρόμιο να αποκτήσει ένα δεύτερο τέρμιναλ εκεί που σήμερα είναι ο χώρος στάθμευσης μακράς διάρκειας. Το κόστος του δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΑΑ θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2045 δίνοντας στο αεροδρόμιο τη δυνατότητα να εξυπηρετεί μέχρι και 50 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Το 2024 μέχρι τώρα έχει αποτελέσει μια ονειρεμένη χρονιά για το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς η επιβατική του κίνηση σε επίπεδο επταμήνου έχει αυξηθεί κατά 14,6%, σπάζοντας μήνα με τον μήνα όλα τα ρεκόρ. Τελευταίο επίτευγμα είναι η κίνηση Ιουλίου, όπου με 3,6 εκατ. επιβάτες έκανε ρεκόρ όλων των εποχών για την κίνηση σε ένα και μόνο μήνα.

Στο σύνολο επταμήνου διακινήθηκαν 17,61 εκατ. επιβάτες, περίπου 2,5 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου αναμένεται φέτος να κλείσει με πάνω από 31,5 εκατομμύρια επιβάτες δημιουργώντας ακόμα ένα νέο απόλυτο ρεκόρ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας