Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική ευθεία περνά το πρόγραμμα επέκτασης του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας. Στην χθεσινή Γενική Συνέλευση ο Γιάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Πιο συγκεκριμένα στην επιτάχυνση των έργων επέκτασης ούτως ώστε το αεροδρόμιο της Αθήνας να μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι το 2032, 40 εκατομμύρια επιβάτες ενοποιώντας τις πρώτες δύο φάσεις που είχαν παρουσιαστεί πριν από ένα έτος.

Το σύνολο των έργων ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη διασφαλίσει 800 εκατ. ευρώ τραπεζική χρηματοδότηση, με πολύ ευνοϊκούς όρους, για το συνολικό πρόγραμμα επέκτασης. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το 2027 με το πάρκινγκ και το 2028 σταδιακά με νέα τμήματα του τέρμιναλ.

“Το περσινό πλάνο είχε εκπονηθεί βάσει των στοιχείων που είχαμε έως τότε για την επιβατική κίνηση, κυρίως εξετάζοντας τα συγκριτικά στοιχεία με την ΕΕ. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης, σε συνδυασμό με τα οφέλη της ενοποίησης των δύο φάσεων επέκτασης, μας οδήγησαν στη στρατηγική αναθεώρηση του προγράμματος για 40 εκατ. επιβάτες ως το 2032” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παράσχης.

Αυτή η αναθεώρηση θα δώσει σταδιακή αύξηση χωρητικότητας, νωρίτερα από ότι είχε προηγουμένως σχεδιαστεί. Επιτρέπει συνέργειες μεταξύ της εμπορικής ανάπτυξης και του κόστους κατασκευής, θα έχουμε έτσι τελικά έναν χώρο 34.000 τ.μ., +150% των σημερινών χώρων που είναι περίπου 13.500 τ.μ., δίνοντας μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική στο κομμάτι των μη αεροπορικών εσόδων, που είναι και το δικό μας μη ρυθμισμένο κομμάτι.

Ο κ.Παράσχης απέκλεισε παρεμβάσεις στους διαδρόμους καθώς όπως είπε δεν χρειάζεται επέκταση διαδρόμων ή τροχοδρόμων, το παράλληλο σύστημα καλύπτει κίνηση πολύ πάνω από τα 50 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Το πρώτο συμβόλαιο για το πολυώροφο πάρκινγκ και την νέα πίστα αεροσκαφών ύψους 220 εκατ. ευρώ θα υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ – REDEX.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζει εκρηκτική άνοδο, μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Το 2024, είχαμε +13,1% στην επιβατική κίνηση, διπλάσιο περίπου από το 7,6% των ευρωπαϊκών αεροδρομίων,

Αυτό που καθιστά θετική εξαίρεση ως προς την αύξηση της κίνησης, είναι η σύγκριση με το 2019. Η Ευρώπη ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα για πρώτη φορά το 2024, κατά 1,8%, ενώ στην Αθήνα είχαμε 24,5% βελτίωση από το 2019. Άρα μια μεγάλη θετική απόκλιση από το πώς κινείται ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης στον ΔΑΑ προέρχεται από τα Q1, Q2, Q4, άρα όχι στο τρίμηνο αιχμής του έτους. Αυτό στηρίζει την προσπάθεια όλων μας για την αύξηση του τουρισμού σε ετήσια βάση. Σχεδόν 25% υψηλότερη επιβατική κίνηση συγκριτικά με το 2019, που καθοδηγείται κυρίως από τη διεθνή επιβατική κίνηση με 15,7% αύξηση.

Το 2025, έχει ξεκινήσει καλά με θετικές ενδείξεις, παρά τα πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΑΑ η απόκλιση των επιδόσεων του στην επιβατική κίνηση, σε σχέση με την Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει. Αναμένεται μονοψήφιο ποσοστό αύξησης για το σύνολο του έτους και ένα αντίστοιχο χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό αύξησης για τα επόμενα χρόνια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης από φέτος για πρώτη χρονιά το “Ελ.Βενιζέλος” θα γίνει ένα αεροδρόμιο με ευκολίες προγραμματισμού, ως τώρα υπήρχε κάτι τέτοιο καθώς ήταν ένα μη συντονισμένο αεροδρόμιο. Αυξανόμενης της κίνησης και με την έναρξη των κατασκευαστικών έργων χρειάζεται μεγαλύτερη προβλεψιμότητα για την αεροπορική κίνηση, ώστε να αμβλύνουμε τις αιχμές.

Τα οικονομικά μεγέθη

Το 2024, η αύξηση του EBITDA σε προσαρμοσμένη βάση (δηλαδή χωρίς να υπολογίζει η επίδραση του έκτακτου εσόδου των 20 εκατ. ευρώ που αφορούσε για το 2023 τη δεύτερη δόση αποζημίωσης λόγω πανδημίας) της τάξης του 15,7%, στα 425 εκατ. Σημαντική αύξηση στην κερδοφορία τόσο των αεροπορικών όσο και των μη αεροπορικών δραστηριοτήτων

Ο κ.Παράσχης ανακοίνωσε πως αυτό οδηγεί σε μία πρόταση για διανομή μερίσματος 0,7862/μετοχή, το καθαρό κέρδος χρήσης ανήλθε σε 235,86 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, ο δανεισμός παραμένει μεν κατά προτεραιότητα ο τρόπος χρηματοδότησης αυτών των επεκτάσεων, η επιτάχυνση του προγράμματος μας δίνει με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο τη δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί τα ίδια κεφάλαια στο κομμάτι των αεροπορικών δραστηριοτήτων είναι επιλέξιμα για απόδοση της τάξης του 15%.

Έτσι αποφασίστηκε να πάμε σε ΑΜΚ μέσω του Scrip Dividend, για συνολικό ποσό 240 εκατ. ευρώ, για τη φετινή χρονιά 100 εκατ. από τα κέρδη του 2025 και τα 140 εκατ. τα επόμενα χρόνια.

Για φέτος έχουμε 135,9 εκατ. ευρώ κατά ελάχιστον σε μετρικά και για τα υπόλοιπα οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα επιλογής μεταξύ μετρητών ή μετοχών, τόσο η AviAlliance όσο και το Υπερταμείο δήλωσαν τον περασμένο τη θετική τους πρόθεση συμμετοχής

Οι μέτοχοι θα συμμετέχουν λοιπόν και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ΔΑΑ, ενισχύοντας την υγιή χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας που με δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA που δεν θα ξεπεράσει τις 3,5 φορές παρά το πολύ μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων

Η ανάπτυξη

Ο επικεφαλής του αεροδρομίου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το πρόγραμμα για το Net Zero “θα μας καταστήσει το πρώτο αεροδρόμιο στην Ευρώπη ως το τέλος του 2025. Είμαστε carbon neutral από το 2016” είπε αναφερόμενος στο θέμα.

Σημαντική όμως είναι και η ανάπτυξη και στο εμπορικό κομμάτι, ανανέωση της σύμβασης με ΚΑΕ ως το 2034, με αμοιβαία επωφελείς όρους, είχαμε και πλήρη ανακαίνιση των χώρων αυτών με πολλά νέα concepts. Συν αύξηση των χώρων στάθμευσης.

Παράλληλα επεκτείνονται οι συμβάσεις μας στο Retail Park, ξεκινώνατς από το IKEA που έχει μια σειρά από καινούργια concepts μετά την ανακαίνιση των χώρων του.

Επίσης, ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις ΦΠΑ συνολικά περίπου 155 εκατ. φέτος κρίθηκαν οριστικά και αμετάκλητα τα 150,3 εκατ. Έγιναν δεκτές θετικά οι προσφυγές για την πλευρά του ΧΑΑ, μένουν ακόμα εκκρεμείς λίγες υποθέσεις.

Ακόμη, ως προς τη δια νόμου μείωση του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίου από τα 12 στα 3 ευρώ, που συνέβη τον Νοέμβριο, αυτό υποκαταστάθηκε από χρεώσεις αεροδρομίου, συγκεκριμένα τη χρέωση επιβατών για τη χρήση των τέρμιναλς, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση για επιβάτες ή αεροπορικές εταιρείες, αλλά διασφαλίζοντας το έσοδο από τις σχετικές χρεώσεις.

Σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο, επιτρέπει να υλοποιούμε κερδοφορία 15% επί του κεφαλαίου το οποίο πληθωρίζεται και ανέρχεται σε 541,7 εκατ. ευρώ και εφόσον εγκριθεί το scrip dividend θα αυξηθεί σταδιακά αντίστοιχα. Όταν όμως δεν ανακτούμε το κόστος το ποσό αυτό συσσωρεύεται και μεταφέρεται ως «μεταφερόμενο ποσό» σε επόμενες χρήσεις.

Από το 2021 και μετά, υλοποιήθηκε στο κομμάτι της συνολικής απόδοσης αεροπορικών δραστηριοτήτων κάτι πάνω από 20%, έχοντας ένα σημαντικό μεταφερόμενο ποσό που αποσβαίνεται με τον χρόνο και στο τέλος του 2024 ήταν 22,4 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά θα εκλείψει για τα επόμενα χρόνια και θα ισχύσει το 15% της αρχικής πρόβλεψης.

[VIDEO] Το αεροδρόμιο της Αθήνας μεγαλώνει και γίνεται σύγχρονο και φουτουριστικό – Δείτε εικόνες από τα σχέδια επέκτασης του τέρμιναλ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας