Νίκος
Καραγιάννης

Σε διαγωνισμό βγήκε η δεύτερη “μικρή” επέκταση του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας. Το έργο είναι κόστους 6,1 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) αφορά στην ανάγκη του αεροδρομίου για επιπλέον κτιριακούς χώρους, καθώς όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τώρα η επιβατική κίνηση αγγίζει τα ποσοστά του 2019.

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το αεροδρομίο θα κινείται σε οριακά επίπεδα σε σχέση με τη δυνατότητα του να εξυπηρετεί επαρκώς ο σύνολο της επιβατικής κίνησης. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν στην απόφαση για την δεύτερη “μικρή” επέκταση του υφιστάμενου τερματικού κτιρίου στα Σπάτα.

Το 2020 στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, ολοκληρώθηκε και λειτούργησε η πρώτη “μικρή” επέκταση του τερματικού σταθμού. Το έργο ξεκίνησε το 2018. Η επέκταση ύψους 31 εκατ. ευρώ περιελάμβανε την νότιο-δυτική επέκταση του Κεντρικού Αεροσταθμού, με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 14.950 τ.μ.

Πρελούδιο για την “μεγάλη” επέκταση;

Να θυμίσουμε πως το 2019 η επιβατική κίνηση είχε ξεπεράσει τα 25 εκατ. επιβάτες και ως αποτέλεσμα, ήδη από το 2018 να έχει ξεκινήσει σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός νέου τερματικού σταθμού στο ακίνητο που βρίσκεται σήμερα ο χώρος στάθμευσης μακράς διαρκείας. Τα σχέδια πάγωσαν με την έλευση της πανδημίας και την γεωμετρική επί δύο έτη πτώση της κίνησης.

Το ενδιαφέρον για τον τρέχον διαγωνισμό είναι πως εφόσον το αεροδρόμιο κρίνει πως απαιτούνται νέοι χώροι για να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της μελλοντικής επιβατικής κίνησης, είναι πως ίσως να είναι και το πρελούδιο για το μεγάλο -και παγωμένο προς το παρόν- έργο της κατασκευής του νέου τερματικού σταθμού.

Το μεγάλο αυτό project για το οποίο οι εκτιμήσεις το έφερναν μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ στοχεύει στην αύξηση της δυνατότητας του αεροδρομίου της Αθήνας να εξυπηρετεί πάνω από 40 εκατ. επιβάτες και να καλύψεις τι ανάγκες του ΔΑΑ για τα επόμενα 15-20 έτη.

Τι περιλαμβάνει η επέκταση

Η δεύτερη επέκταση του τερματικού σταθμού σχεδιάζεται στην ανατολική πλευρά του κτιρίου. Το νέο κτίριο θα έχει 1.400 τετραγωνικά στεγασμένων χώρων, χωρισμένο σε δυο επίπεδα, αφίξεων και αναχωρήσεων. Πιο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει:

1. Κατασκευή δύο (2) σαλονιών Σένγκεν, στο δυτικό άκρο του
επίπεδο αφίξεων·
2. Κατασκευή δύο (2) σαλονιών εκτός Σένγκεν, στην ανατολική πλευρά
του επιπέδου αφίξεων·
3. Επέκταση του χώρου αναμονής για τον έλεγχο διαβατηρίων για την άφιξη
επιβάτες·
4. Υλοποίηση ορισμένων εσωτερικών επεμβάσεων (π.χ. νέος φωτισμός,
δάπεδο με μοκέτα, ανακαίνιση των δημόσιων τουαλετών κ.λπ.).

Για τον διαγωνισμός που είναι ήδη δημοσιευμένος, η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών είναι η 15η Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται δε ότι θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης τον φετινό Νοέμβριο. Η ολοκλήρωση του εκτιμάται για τον Νοέμβριο του 2023 (δηλαδή κατασκευαστική περίοδος ενός έτους). Η περίοδος ευθύνης του αναδόχου θα ολοκληρωθεί, βάσει του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, τον Νοέμβριο του 2026.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν, με τις προτάσεις τους, Δήλωση Συμμετοχής. Ο ανάδοχος που θα κατακυρωθεί θα κληθεί να υποβάλει εγγύηση καλής εκτέλεσης, κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Σχεδιάζεται δεύτερο ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” – Πώς θα γίνει

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV