Νίκος
Καραγιάννης

Συνεχίζει και τον Ιούνιο τα άλματα στην επιβατική κίνηση το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας καθώς έπιασε ήδη 14 εκατομμύρια επιβάτες για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μόνο για τον μήνα Ιούνιο έπιασε 3,3 εκατ. επιβάτες δημιουργώντας νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης σε έναν μήνα. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2023 με 2,29 εκατ. επιβάτες.

Το γεγονός ότι το ρεκόρ αυτό καταγράφεται στην αρχή του καλοκαιριού και είναι σε εξέλιξη οι δύο σταθερά κορυφαίοι μήνες στην κίνηση του ΔΑΑ, Ιούλιος και Αύγουστος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δούμε ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις και νέα ρεκόρ. Για τον Ιούνιο ειδικά είναι και η πρώτη φορά που σπάει το φράγμα των 3 εκατομμυρίων επιβατών.

Στον μήνα που ολοκληρώθηκε η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 12,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 όπου είχαμε 2,93 εκατ. επιβάτες. Οι επιβάτες εξωτερικού είχαν την μερίδα του λέοντος με 2,3 εκατ. επιβάτες και αύξηση 15,4% ενώ οι επιβάτες εσωτερικού ήταν κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο (994 χιλιάδες) αυξανόμενοι κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι.

Σε επίπεδο εξαμήνου τώρα η συνολική επίδοση του αεροδρομίου όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι 14,01 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας μια αύξηση 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Για να είμαστε πιο σαφείς, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 το αεροδρόμιο της Αθήνας το χρησιμοποίησαν 2 εκατομμύρια περισσότεροι επιβάτες από πέρυσι (12,07 εκατ.).

Οι επιβάτες εξωτερικού κατέχουν περίπου το 70,36% της επιβατικής κίνησης με 9,86 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19,5%. Αντίστοιχα οι επιβάτες εσωτερικού κινήθηκαν σε 4,15 εκατομμύρια επιβάτες έχοντας επίσης σημαντική αύξηση κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο (3,82 εκατ.). Στην συνολική επιβατική κίνηση του “Ελ.Βενιζέλος” οι επιβάτες εσωτερικού καταλαμβάνουν ποσοστό 29,64%.

Πάνω από 31 εκατομμύρια οι επιβάτες το 2024

Έχοντας πλέον διαθέσιμα τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης για το πρώτο εξάμηνο, μπορούμε να πούμε σχεδόν με σιγουριά πως το αεροδρόμιο της Αθήνας πως μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα μεταξύ 31-32 εκατομμυρίων επιβατών. Αν υποθέσουμε ότι θα συνεχιστεί κατά ένα ποσοστό του 15% η αύξηση της επιβατικής κίνησης, όσο περίπου δηλαδή και η αύξηση του πρώτου εξαμήνου, το αεροδρόμιο θα σπάσει το φράγμα των 32 εκατομμυρίων επιβατών.

Αν η κίνηση στο Β` εξάμηνο (που πρακτικά έχει και τους πιο δυνατούς μήνες) αυξηθεί μετριοπαθώς με ένα ποσοστό γύρω στο 12% τότε το αεροδρόμιο θα φτάσει περίπου τους 31,5 εκατ. επιβάτες. Όπως φαίνεται η δυναμική που έχει φέτος το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας είναι τέτοια που άνευ απροόπτου θα δούμε να κινείται πάνω από τα 31 εκατομμύρια και με τάσεις για ψηλότερα.

Τώρα, στο θέμα της προετοιμασίας της επέκτασης του ΔΑΑ, είναι αρκετά πιθανό να θα δούμε να τρέχουν παράλληλα τόσο η Α` φάση όσο και η Β` φάση των επεκτάσεων που προβλεπόταν για κάποια χρόνια αργότερα.

Μελετητικά, όπως είχε αναφερθεί σε φετινή δημοσιογραφική εκδήλωση οι δύο πρώτες φάσεις για το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος τρέχουν παράλληλα και τα στατιστικά με επιβάτες ρεκόρ είναι τέτοια που μάλλον δημιουργούν τις επιπλέον ανάγκες πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο.

Αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την ανάδειξη του ανεξάρτητου μηχανικού και του Τεχνικού Συμβούλου για να τρέξει ο διαγωνισμός για την πρώτη φάση των επεκτάσεων που έχει κόστος 650 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με φετινές εκτιμήσεις, μπορεί να έχουμε ανάδοχο ακόμα και μέσα στο 2024, ωστόσο θα πρέπει να δούμε πως επακεκτιμά την κατάσταση το αεροδρόμιο σε σχέση και με τις επιδόσεις τους για να δούμε πως θα τρέξουν τελικά τα έργα των επεκτάσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV