Πλώρη για να ξεπεράσει το φράγμα των 30 εκατ. επιβατών έχει βάλει για το 2024 το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας. Αυτό έγινε γνωστό στην πρώτη τακτική γενική συνέλευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.
Ο Διευθύων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Παράσχης είπε από την πλευτά του πως το πρώτο τρίμηνο ήταν αρκούντως θετικό καθώς η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου αυξήθηκε κατά 16,5% σε σχέση με το 2023.
Όπως σημείωσε πλέον μπαίνουν στο στόχαστρο οι μεγάλες παγκόσμιες αφοράς από Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Καναδά. “Επενδύσουμε στην ανάπτυξη των προορισμών μεσαίων και μεγάλων επενδύσεων” είπε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στις επενδύσεις της Aegean που έχουν την δυνατότητα ταξιδιών μέχρι και 7,5 ώρεε πράγμα που της δίνει την δυνατότητα να φτ΄σεις στις μεγάλες αγορες της Ασίας.
Αναφορικά με τις επεκτάσεις του αεροδρομίου, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο που επιτάσσει το Master Plan προβλέπεται και αύξηση των εμπορικών χώρων πάνω από 60%. Σε αυτή τη χρονική στιγμή ξεκινά η Α` φάση της επέκτασης, επιλέγονται μελετητές και αρχιτεκτονικά γραφεία για τον σχεδιασμό των νέων χώρων. Παράλληλα γίνονται κινήσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από πιστωτικά ιδρύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Προκειμένου να διατηρήσει τα έσοδα σε υψηλά επίπεδα, ο ΔΑΑ θα διατηρήσει σταθερές τις αεροπορικές χρεώσεις. Εφόσον, δε, μειωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίου από 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη σε 3 ευρώ, η απώλεια θα ισοφαριστεί με χρεώσεις σε επιβάτες και εταιρείες. Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές χρεώσεις αντιστοιχούν στο 5% της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Παράσχης, στοχεύει ακόμη να εξαντλεί τη μέγιστη σωρευτική απόδοση 15% επί του αρχικώς κατατεθειμένου κεφαλαίου, βάσει του κανονιστικού πλαισίου. Παράλληλα, οι υψηλότερες αποδόσεις στις αεροπορικές δραστηριότητες μέχρι σήμερα επιτυγχάνονται με την ανάκτηση μη υλοποιηθέντων κερδών από προηγούμενες χρήσεις, με τη διοίκηση να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί και το 2024.
Τρίτος άξονας είναι η ανάκτηση του λειτουργικού κόστους και των επενδύσεων, βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου «dual till» του αεροδρομίου. Σήμερα, η εταιρεία έχει υγιή χρηματοοικονομική θέση με καθαρό χρέος 649,7 εκατ. ευρώ και δείκτη καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA στο 1,8. «Δεν υπάρχει κίνδυνος υπερέκθεσης σε χρηματοοικονομικό κόστος», εκτίμησε ο κ. Παράσχης, εκφράζοντας την πρόθεση να μην αυξηθεί ο δείκτης πάνω από 2,5 με 3.
Στις προοπτικές του 2024 για το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, περιλαμβάνεται η διατήρηση υψηλής λειτουργικής παραγωγικότητας και υγειών περιθωρίων κερδοφορίας με τον δείκτη προσαρμοσμένου EBITDA να ξεπερνά το 60%. Για το 2023, το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 367,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 16,7% σε σύγκριση με το 2022, ενώ το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 62,9%. Επίσης, με τις εν εξελίξει επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, το αεροδρόμιο της Αθήνας αναμένεται να πιάσει τον στόχο του net zero το 2025.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV