Μετά τα αποτελέσματα της επιβατικής κίνησης του πρώτου τριμήνου όπου τα στατιστικά έδειξαν πως ξεπέρασε κατά 2,4% την αντίστοιχη του 2019, φαίνεται ότι είμαστε κοντά (χρονικά) στο να ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για τις “παγωμένες” επενδύσεις στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας.
Να θυμίσουμε πως το 2019 με την επιβατική κίνηση να πιάνει 25,5 εκατ. επιβάτες, η διοίκηση του αεροδρομίου είχε ξεκινήσει τα πλάνα για την επέκταση του. Αυτό καθώς είχαμε φτάσει στο trigger point, δηλαδή στο 90% της χωρητικότητας των 26 εκατ. επιβατών, σημείο στο οποίο το αεροδρόμιο της Αθήνας ξεκινά ενέργειες για να μελετήσει την επέκταση των εγκαταστάσεών του.
Πιο συγκεκριμένα, σε εκείνη την περίοδο είχε γίνει γνωστό πως εξεταζόταν σοβαρά η επέκταση του υφιστάμενου τέρμιναλ προς Βορρά και νότο μέχρι και κατά 100.000 τ.μ., ούτως ώστε να μπορέσει το αεροδρόμιο από τους 26 εκατ. επιβάτες δυναμικότητα, να φτάσει μέχρι και τους 33 εκατ. επιβάτες. Στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονταν νέες γέφυρες επιβίβασης-αποβίβασης, νέοι χώροι για εμπορικά καταστήματα, lounges κ.α.
Τότε, πέρα από την επέκταση του τέρμιναλ, είχαν κατατεθεί στην ΥΠΑ σχέδια για την βόρεια επέκταση της πίστας του αεροδρομίου, αλλά και επέκταση του βοηθητικού τέρμιναλ.
Η ανατροπή λόγω πανδημίας και η επαναφορά
Το 2020 με την έλευση της πανδημίας του covid-19 και την κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης, τα επενδυτικά σχέδια “πάγωσαν” (όπως επίσης και τα πλάνα του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 30% των μετοχών) μέχρι νεωτέρας. Το 2021 η κίνηση κυμάνθηκε σε αρκετά χαμηλά ποσοστά, όμως μετά το πρώτο τετράμηνο του 2022, η κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανέκαμψε με σημαντικούς ρυθμούς αύξησης.
Το 2023 έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα δυναμικά καθώς και στους τρεις μήνες διαπιστώθηκε μεγαλύτερη επιβατική κίνηση σε σχέση με το 2019 (4,47 εκατ. έναντι 3,73 εκατ. επιβάτες), ενώ και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες δείχνουν να κινούνται στα ίδια επίπεδα, δημιουργώντας νέες προσδοκίες.
Αυτό σημαίνει πως πιάνοντας ή ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2019, ο ΔΑΑ θα χρειαστεί δυνητικά να εξετάσει και πάλι τα πλάνα επενδύσεων που θα χρειαστούν για το αεροδρόμιο τα επόμενα χρόνια.
Να θυμίσουμε πως το 2019 εγκαινιάστηκε η πρώτη “μικρή επέκταση” του υφιστάμενου τερματικού σταθμού κατά 16.000 τμ και κόστους περίπου 25 εκατ. ευρώ που αφορούσε κυρίως την εξυπηρέτηση της πλευράς της Extra Schengen περιοχής.
Επίσης, το περασμένο καλοκαίρι, το “Ελ.Βενιζέλος” ξεκίνησε και τη διερεύνηση για την προσθήκη ενός ακόμα ξενοδοχείου για την κάλυψη των αναγκών, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση την κίνηση του διεθνούς αερολιμένα.
Mε μπάρες από τον Μάιο η αναμονή των οχημάτων
Αυτή την εποχή, ο ΔΑΑ προχωρά και το έργο για την ελεγχόμενη στάθμευση στην είσοδο του αεροδρομίου. Αυτό καθώς ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται το φαινόμενο της υπερβολικής συγκέντρωσης οχημάτων στις εισόδους του αεροδρομίου λόγω κακής χρήσης και μη τήρησης των κανόνων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κίνηση των πεζών και εν γένει των επιβατών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικές μπάρες εισόδου-εξόδου. Θα υπάρχει χρόνος 10 λεπτών δωρεάν αναμονής, καθώς και 20 λεπτά δωρεάν στα parking μικρής διάρκειας που βρίσκονται εκατέρωθεν του ξενοδοχείου.
Μετά το δεκάλεπτο θα υπάρχει χρέωση, το κόστος της οποίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Κάποια από τα ποσά θα κατευθύνονται σε προγράμματα οδικής ασφάλειας καθώς ο σκοπός της χρέωσης δεν είναι εισπρακτικός αλλά αποτρεπτικός. Στόχος του ΔΑΑ είναι η δημιουργία μιας εικόνας με πολιτισμό, ασφάλεια και καλύτερης εξυπηρέτησης προς τους χρήστες. Η ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται εντός Μαΐου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας