Connect with us

Editorial

Αξιοποίηση Ελληνικού: Σαν να πήρε η Αθήνα και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόλις μπουν μπουλντόζες αρχίζει ανεπιστρεπτί η νέα εποχή για την Αθήνα

Όταν την Παρασκευή το απόγευμα είδα το δελτίο τύπου από το ΤΑΙΠΕΔ για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης του Ελληνικού στην Lamda, ξαφνιάστηκα. Στην αρχή προσπάθησα να σκεφτώ τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την Αθήνα, τι σημαίνει για την Ελλάδα.

Όταν κάποιος σου λέει, «δώσε μου αυτό το χώρο και εγώ θα δαπανήσω 8 δις ευρώ στα επόμενα 15 χρόνια» τότε είναι σαν να έχεις πιάσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Από τις πρώτες μου σκέψεις είναι πως η Αθήνα μετά από αυτή την υπογραφή ενός συνόλου χαρτιών είναι σαν να πήρε και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για να μην παρεξηγηθώ μιλώ με άξονα τους αριθμούς: 8 δις ευρώ σε επενδύσεις, 70.000 νέες θέσεις εργασίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δαπανήσαμε 10 δις ευρώ περίπου σε διάστημα 6 ετών αλλά δεν ήρθε ποτέ το feedback που περιμέναμε πίσω.  

Εδώ τα μεγέθη είναι τόσο μεγάλα που ξεπερνούν τη φαντασία. Το μεγαλύτερο μεμονωμένο κατασκευαστικό project στην Ελλάδα δεν θυμάμαι να έχει ξεπεράσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Άρα εδώ μιλάμε για επένδυση μαμούθ.

Αυτό που τώρα έχει σημασία είναι η επίδραση αυτής της σύμβασης στην πραγματική οικονομία της χώρας. Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει στους επόμενους 24 μήνες να έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες  άδειες, εγκρίσεις για να ξεκινήσουν τα έργα το 2016. Σας φαίνεται μακρινό το 2016; Σε 44 μέρες εισερχόμαστε στο 2015, ένα χρόνο πριν.

Ο όμιλος Λάτση έχει ήδη κάνει τις συμμαχίες του, αλλά το ενδιαφέρον για τη χώρα είναι τι θα κερδίσει η χώρα. Πρώτον, νέες θέσεις εργασίας, δεύτερον, θετική επίδραση στο ΑΕΠ, τρίτον, χρόνια ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας με θετική επίδραση σε εκατοντάδες επαγγέλματα που συνδέονται με τις κατασκευές. Από τις εταιρείες χάλυβα και μπετόν μέχρι τις εταιρείες χρωμάτων και συντήρησης πρασίνου.

Εφόσον λοιπόν το δημόσιο συμφέρον είναι  παράλληλο με την ανάπτυξη του χώρου από ένα διεθνές κονσόρτιουμ εταιρειών με ηγέτη τον όμιλο Λάτση θα είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.

Πολλοί,  σίγουρα θα βγουν και θα πουν: γιατί δεν κάνουμε όλο το Ελληνικό πάρκο, γιατί το πήρε μισοτιμής, γιατί τόσο πολύ κατασκευή και τόσο λίγο πάρκο, γιατί δεν κάνουμε διαφορετική ανάπτυξη, γιατί, γιατί, γιατί. Είναι κατάκτηση της δημοκρατίας να υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Όμως πλέον ο κύβος ερρίφθη και τώρα πρέπει να δούμε πως το γενικό συμφέρον της χώρας μπορεί να συμβαδίσει κερδίζοντας από αυτό το μνημειώδες εγχείρημα.

Η άποψη μου είναι πως η Αθήνα, ναι, είναι σαν να ξαναπήρε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η περιοχή του Ελληνικού θα φέρει νέες υποδομές στην περιοχή, θα δημιουργήσει ένα μεγάλο τουριστικό προφίλ, προσελκύοντας 1 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες για την Αθήνα, θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης σε όλο το Μητροπολιτικό συγκρότημα με το Πάρκο των 2.500 στρεμμάτων, θα φέρει εταιρείες έρευνας και καινοτομίας, εκπαίδευσης, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό εμπορικό πόλο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Λόγω  του Ελληνικού θα αναγκαστεί το Κράτος να διορθώσει ή και να δημιουργήσει νέες υποδομές σε μέσα σταθερής τροχιάς, δρόμους, υπηρεσίες.  

Αυτό κάνει το όλο έργο πολλά υποσχόμενο.  Από εδώ και μπρος περνάμε λοιπόν στην φάση που θα έχουμε να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι υποσχέσεις και να δούμε το συντομότερο δυνατόν μπουλντόζες, εργάτες και μηχανήματα. Γιατί τότε θα έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή για την Αθήνα ανεπιστρεπτί.

Καλή Εβδομάδα σε όλους

17.11.2014
Νίκος Καραγιάννης
n.karagiannis@ypodomes.com

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα