Newsroom

Σημαντικό ορόσημο αποτελεί το φθινόπωρο και ειδικά η ΔΕΘ για τα έργα που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ στις Κυκλάδες, τα οποία θα τις διασφαλίσουν ενεργειακά ως προς την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ θα έχουν και ως αποτέλεσμα τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τους καταναλωτές σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για τα έργα που αφορούν την Δ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, δηλαδή το υποβρύχιο καλώδιο Νάξου-Σαντορίνης και τον υποσταθμό στη Σαντορίνη, ενώ αναμένεται και η προκήρυξη για το επόμενο σκέλος των διαγωνισμών, η οποία αφορά τα έργα σε Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, τόσο η υπογραφή της σύμβασης για το υποβρύχιο καλώδιο, όσο και η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για τον υποσταθμό καθώς και η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα νέα έργα αναμένονται εντός του φθινοπώρου, ενώ αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις στην 85η ΔΕΘ.

Το υποβρύχιο καλώδιο

Προσωρινός ανάδοχος για το υποβρύχιο καλώδιο έχει ανακηρυχθεί η Hellenic Cables από τα μέσα Αυγούστου, δίνοντας έκπτωση της τάξης του 20,5% με την προσφορά της που ανήλθε στα 79,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 100 εκατ. που κοστολογούσε ο ΑΔΜΗΕ το έργο.

Για το συγκεκριμένο έργο, η Hellenic Cables είχε να αντιμετωπίσει την Prysmian Powerlink, ενώ πρόταση είχε υποβάλει και η Nexans, η οποία ωστόσο “κόπηκε” στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών με αποτέλεσμα να μην ανοιχτεί η οικονομική της πρόταση.

Το έργο αφορά τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων κυκλώματος 150kV AC, για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.). Το υποβρύχιο τμήμα  του καλωδίου θα ανέρχεται στα 82,5 χιλιόμετρα, ενώ θα ποντιστεί σε βάθος 400 μέτρων.

Η διάρκεια ισχύος της σύμβασης ανέρχεται στους 20 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως, εάν οι υπογραφές πέσουν εντός του φθινοπώρου (τέλη Οκτωβρίου), τότε είναι πολύ πιθανό το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός του Α’ Εξαμήνου του 2023, τηρώντας έτσι το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ για ολοκλήρωση της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων εντός του 2024.

Υπόθεση με έναν μνηστήρα ο υποσταθμός

Το δεύτερο μέρος των δημοπρατήσεων που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ μαζί με το υποβρύχιο καλώδιο, είναι ο υποσταθμός που θα κατασκευαστεί στη Σαντορίνη. Εδώ, όπως είχε γνωστοποιηθεί στα μέσα του καλοκαιριού, έχουμε 3 μνηστήρες, με τον έναν ωστόσο να περνάει το στάδιο των τεχνικών προσφορών.

Πρόκειται για την DAMCO Energy, του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία σε συνεργασία με την Xian Electric, ήρθε αντιμέτωπη με την κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ-ΑΒΒ, καθώς και την Nari Technology.

Το έργο αφορά τη μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι») του νέου υποσταθμού Υ/Σ Θήρας GIS 150 kV/ΜΤ, και ενός συγκροτήματος αντιστάθμισης αέργου ισχύος 100 MVAr επαγωγικής/50 MVAr χωρητικής («SVC») στο γήπεδο του Υ/Σ Θήρας, στο πλαίσιο της Δ’ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Το κόστος του έχει εκτιμηθεί στα 34,3 εκατομμύρια ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (27,7 εκατ. Ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και απομένει να δούμε το ποσό της έκπτωσης που θα δώσει η κοινοπραξία DAMCO Energy-Xian Electric.

Και εδώ, πλην απροόπτων, αναμένεται το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024. Αυτό συμβαίνει καθώς η διάρκεια του έργου ορίζεται στους 22 μήνες. Εφόσον έχουμε την ανακήρυξη του αναδόχου έως τα τέλη του άλλου μήνα, από εκεί και έπειτα εκτιμάται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πως θα χρειαστεί ένας μήνας για την υπογραφή της σύμβασης, τοποθετώντας κατ’αυτό τον τρόπο την ολοκλήρωση του υποσταθμού στα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Οι επόμενοι διαγωνισμοί

Τα επόμενα έργα της Δ΄Φάσης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα προκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν τη Σέριφο, τη Φολέγανδρο και τη Μήλο με τον ΑΔΜΗΕ να είναι έτοιμος να τρέξει παράλληλα πολλούς διαγωνισμούς.

Οι διαγωνισμοί που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ από το βήμα της ΔΕΘ αφορούν την κατασκευή τεσσάρων νέων τριπολικών καλωδίων Ε.Ρ. XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 MVA μέσω των οποίων θα συνδέονται η Σαντορίνη με τη Φολέγανδρο, η Φολέγανδρος με τη Μήλο, η Μήλος με τη Σέριφο και η Σέριφος με το Λαύριο.

Ταυτόχρονα θα τρέξει και ο διαγωνισμός για την κατασκευή τεσσάρων νέων υποσταθμών 150/20 kV κλειστού τύπου GIS στη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο.

Εάν λάβουμε υπόψη πως το συνολικό κόστος των έργων για τα έργα της Δ’ Φάσης ανέρχεται στα 408 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ, τότε αναμένεται το εκτιμώμενο κόστος των νέων διαγωνισμών να κινηθεί στα 280 εκατ. Ευρώ.

Επιπλέον, η προκήρυξη των διαγωνισμών εντός του φθινοπώρου ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα του διαχειριστή για την ολοκλήρωσή τους εντός του 2024, εάν λάβουμε υπόψη την πορεία της δημοπράτησης αντίστοιχων έργων για τη Νάξο και τη Σαντορίνη.

Σημασία των έργων

Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα για τις Κυκλάδες αλλά και για την Ελλάδα στο σύνολό της, καθώς θα θωρακιστούν ενεργειακά τα νησιά και θα καλύπτουν τις ανάγκες τους ιδιαίτερα κατά την περίοδο της θερινής υψηλής τουριστικής σεζόν.

Ταυτόχρονα θα σταματήσει η χρήση πετρελαιοπαραγωγικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ, που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την επικράτεια, και οι οποίες προκύπτουν από τη μεταφορά και τη χρήση των καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, θα “ανοίξουν” τα νησιά για περισσότερα έργα ΑΠΕ και αναμένεται να δημιουργηθεί χώρος για έργα συνολικής ισχύος 300 MW.

Επίσης, σημαντικά θα είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη καθώς θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα βελτιωθεί και σε σημαντικό βαθμό το τουριστικό προϊόν των Κυκλάδων, το οποίο και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV