Τις διασυνδέσεις της Ελλάδας με Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία αλλά και την αναβάθμιση της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, προβλέπει μεταξύ άλλων το εγκεκριμένο από την ΡΑΑΕΥ Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 του ΑΔΜΗΕ.
Το έργο της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, που προωθείται από τον ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τον ιταλικό διαχειριστή TERNA, αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2031. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΔΠΑ, το κόστος θα το μοιραστούν 50-50 οι δύο διαχειριστές. Με βάση τον επιμερισμό του εκτιμώμενου κόστους 50-50 στις δύο πλευρές, όσο και τα μερίδιά τους στη νέα γραμμή, το προϋπολογιστικό κόστος του ΑΔΜΗΕ, που αφορά στο «ελληνικό» τμήμα, υπολογίζεται στα 606 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας είναι project που ξεκίνησε να συζητείται μεταξύ των δύο διαχειριστών από τον Νοέμβριο του 2020.
Συγκροτήθηκε κοινή ομάδα εργασίας, η οποία προέκρινε ως την προσφορότερη λύση την κατασκευή ενός νέου διπολικού συνδέσμου συνεχούς ρεύματος 400kV ονομαστικής ισχύος 1000 MW, με τεχνολογία μετατροπέων τάσης και επιστροφή μέσω θαλάσσης ή εναλλακτικά μέσω μεταλλικού αγωγού επιστροφής, συνολικού μήκους όδευσης 275km μέσω υποβρυχίων (220km) και υπογείων (55km) καλωδίων.
Όσον αφορά την διασύνδεση με τη Τουρκία 400 kV, το ΔΠΑ του ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2029 και αναμένεται να αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά 600 MW και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ θα επιτρέψει τη διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα και θα ενισχύσει την σύγκλιση των αγορών με τις γειτονικές χώρες.
Η ονομαστική ικανότητα μεταφοράς της νέας γραμμής ανέρχεται σε 2.000 MVA και ο προϋπολογισμός, για το ελληνικό τμήμα του έργου, ανέρχεται στα 32,55 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τη νέα γραμμή 400 kV ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας με Αλβανίας – στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ με τον Αλβανό Διαχειριστή OST – προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2030.
Η νέα διασυνδετική γραμμή 400kV απλού κυκλώματος μεταξύ του (νέου) ΚΥΤ Θεσπρωτίας και του Υ/Σ Fier (στην Αλβανία), συνολικού μήκους 170km, εκ των οποίων τα 45km θα κατασκευαστούν εντός της ελληνικής επικράτειας, θα διαθέτει ονομαστική ικανότητα μεταφοράς 2000MVA και προβλέπεται ότι θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά τουλάχιστον 200MW και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Το κόστος κατασκευής του ελληνικού τμήματος της διασύνδεσης εκτιμάται στα 15,3 εκατ. ευρώ.
Τέλος, αναφορικά με την αναβάθμιση της διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ προβλέπει την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας της υφιστάμενης εναέριας Γραμμής Μεταφοράς, των 400 kV, Μελίτη-Bitola.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV