Newsroom

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 πέρασε και ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του για το 2020 και την παρακαταθήκη των έργων που δρομολογούνται. Πρόκειται κυρίως για τις νησιωτικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα καθώς και την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης στην Πελοπόννησο μέσω του Δυτικού Διαδρόμου.

Το καλοκαίρι οι ανάδοχοι για τη Δ Φάση της Διασύνδεσης Κυκλάδων

Ξεκινώντας με το εν εξελίξει έργο τη διασύνδεσης των Κυκλάδων, σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε χθες στελέχη του διαχειριστή του διαχειριστή τόνισαν πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε τους αναδόχους για τα έργα.

Αναλυτικότερα πρόκειται για δύο έργα, τα οποία αφορούν την κατασκευή του καλωδίου που θα συνδέει τη Σαντορίνη με τη Νάξο, καθώς και την κατασκευή ενός υποσταθμού στη Σαντορίνη. Μάλιστα ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης, επισήμανε πως για τον διαγωνισμό για τα καλώδια, ο οποίος ανέρχεται στα 124 εκ. ευρώ, έχουν ήδη υποβληθεί οι προσφορές από τρεις εταιρίες.

Οι εν λόγω εταιρίες είναι οι Prysmian, Nexxans και Ελληνικά Καλώδια. Ο κ. Μάργαρης ανέφερε πως ο Διαχειριστής βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των τεχνικών προσφορών, το οποίο είναι και το πιο χρονοβόρο. Έπειτα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών, η οποία και είναι πιο σύντομη διαδικασία.

Όσον αφορά την κατασκευή του υποσταθμού στη Σαντορίνη, ο οποίος κοστολογείται στα 34 εκ. Ευρώ, τα στελέχη του Διαχειριστή τόνισαν πως η υποβολή προτάσεων έχει πάρει παράταση έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις εκ μέρους των εταιριών λόγω της πανδημίας. Ο ΑΔΜΗΕ φαίνεται να κατανοεί τα εμπόδια που θέτει η κρίση της πανδημίας στην υποβολή των προσφορών, αλλά πλέον επιδιώκει να μη δοθεί περαιτέρω παράταση.

Τέλη του μήνα ολοκληρώνεται η μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

Το επόμενο μεγάλο έργο του ΑΔΜΗΕ είναι οι δύο διασυνδέσεις της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Η πρώτη, η οποία αφορά τη σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, είναι σχεδόν έτοιμη καθώς έχουν ποντιστεί και τα δύο καλώδια με τη δοκιμαστική ηλέκτριση να αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα.

Αυτό σημαίνει πως από το καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ θα είναι τεχνικά έτοιμος για τη μεταφορά ρεύματος από την Πελοπόννησο στην Κρήτη και το μόνο που απομένει είναι να δοθεί το πράσινο φως από το ΔΕΔΔΗΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Από το ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Η έτερη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι αυτή της σύνδεσης με την Αττική. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 και ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη του διαχειριστή αναφέρθηκαν στη μη ένταξη του έργου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τόνισαν πως η δεν υπάρχει κίνδυνος για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Αυτό συμβαίνει καθώς έχουν ήδη εξασφαλιστεί 200 εκ. Ευρώ από τα ίδια κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ, 400 εκ. ευρώ από δάνεια της Eurobank και της ΕτΕΠ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του επόμενου ΕΣΠΑ (2021-2027) με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα ακόμα έργο-γέφυρα.

Ο Διαχειριστής τονίζει πως με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα κλείσουν σχεδόν όλες οι θερμικές μονάδες στη Μεγαλόνησο, ενώ θα προωθηθούν και έργα ΑΠΕ ισχύος 200 MW στην Κρήτη.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές ενέργειας σε όλη την Ελλάδα καθώς θα υπάρξει μία σημαντική μείωση των χρεώσεων που πληρώνουν σε κάθε λογαριασμό ρεύματος.

Δυτικός Διάδρομος: Το ιερό μπλόκο και η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ

Παρ’ολ’αυτά ένα έργο παραμένει “αγκάθι” στα πλευρά του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του έργο του Δυτικού Διαδρόμου. Το εν λόγω έργο είναι κατά 98% έτοιμο, αλλά το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων αποφάσισε να το παγώσει ύστερα από τα ασφαλιστικά μέτρα, στα οποία κατέφυγε η Μονή Καλαβρύτων.

Ο κ. Μάργαρης επισήμανε πως πρόκειται για τη θέσπιση ενός “κακού δεδικασμένου” καθώς ένα πλήρως αδειοδοτημένο και σχεδόν έτοιμο έργο “παγώνει” λόγω αντιδράσεων. Ωστόσο, επισήμανε πως το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει τα ηνία και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο της εύρεσης εναλλακτικών οδεύσεων των πυλώνων.

Ωστόσο, προσθέτει, πως αυτό το γεγονός θα οδηγήσει σε μία ακόμη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου καθώς θα χρειαστεί να γίνουν νέες μελέτες και να δοθούν νέες άδειες για τους νέους πυλώνες που θα εγκατασταθούν.

Ο κ. Μάργαρης τόνισε πως το ΥΠΕΝ έχει υποσχεθεί να επιταχύνει τη διαδικασία την έκδοση αδειών. Ωστόσο, θα χρειαστούν άδειες από το Δήμο και φορείς της περιοχής με αποτέλεσμα να γίνεται εκτίμηση για αναμονή μισού χρόνου στην καλύτερη των περιπτώσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV