Newsroom

Σε τρία σημαντικά ενεργειακά ζητήματα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά τη διάρκεια press call. Αυτά είναι η διασφάλιση του συστήματος, ηλεκτροδότησης, οι νέες τεχνολογίες για έργα ΑΠΕ, το  “πάγωμα” του Δυτικού Διαδρόμου και η αντιμετώπισή του Διαχειριστή από τη ΡΑΕ καθώς χάνει έσοδα αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι νέες ΑΠΕ

Ο Διαχειριστής παρατηρώντας τις εξελίξεις τόσο σε επίπεδο θέσπισης των σχετικών masterplan όσο και των αδειοδοτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ επιδιώκει την είσοδό του στις νέες αρένες που θα διαμορφωθούν στο μέλλον. Αυτές έχουν να κάνουν με τα παράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας.

Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ επισήμανε πως ο Διαχειριστής μελετά τον ενδεχόμενο της επέκταση των δραστηριοτήτων του στην αποθήκευση και τη δημιουργία δικτύων για τη διασύνδεση των παράκτιων αιολικών πάρκων.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για δύο νέες μορφές ΑΠΕ, οι οποίες ωστόσο συζητούνται σε πολιτικό επίπεδο και γίνεται ήδη λόγος για τη θέσπιση των σχετικών masterplan. Σε πιο ώριμο στάδιο εκτιμάται πως βρίσκεται το εθνικό σχέδιο για την αποθήκευση ενέργειας, το οποίο εκτιμάται έχει τεθεί σε διαβούλευση εντός του καλοκαιριού, ώστε να περάσει από τη Βουλή μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ το masterplan για τα αιολικά φαίνεται πως θα βγει σε διαβούλευση έως τα τέλη του έτους.

Η διασφάλιση της ηλεκτροδότησης

Ο ΑΔΜΗΕ όντας επιφορτισμένος με τη συντήρηση του δικτύου υψηλής τάσης καλείται να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα προκληθούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού. Ο κ. Μανουσάκης  αναφέρθηκε στη ζημιά που προκλήθηκε στο ΚΥΤ Κομουνδούρου  που καταστράφηκε λόγω πυρκαγιάς το Φεβρουάριο και στάθηκε στην άμεση απόκριση του Διαχειριστή καθώς εντός 3,5 μηνών τοποθετήθηκε νέος αυτομετασχηματιστής.

Ο ισχυρός άνδρας του ΑΔΜΗΕ επισήμανε πως το δίκτυο Υπερυψηλής Τάσης κινδυνεύει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και για αυτό το λόγο ο Διαχειριστής παραμένει σε επαγρύπνηση καθώς ο εξοπλισμός είναι παλαιωμένος και υπάρχει ανάγκη για ανανέωσή του. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των βαρδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε αύξηση του προϋπολογισμού από τα 80 στα 200 εκατομμύρια ευρώ για  την ανανέωση των εξοπλισμών και τη μείωση των επερχόμενων βλαβών.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως η περίπτωση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου επίσπευσε τις διαδικασίες για την εγκατάσταση ενός ακόμα νεόυυ αυτομετασχηματιστή με αποτέλεσμα οι εργασίες να ξεκινούν νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

Το “ιερό μπλόκο”

Ένα έργο το οποίο αποτελεί αγκάθι για τον ΑΔΜΗΕ αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Δυτικής Ελλάδας, είναι αυτό του Δυτικού Διαδρόμου. Όπως έχετε διαβάσει πρόσφατα στο ypodomes.com, το έργο έχει μπει στον πάγο από τον Μάρτιο του 2021 καθώς το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων αποφάσισε την εφαρμογή των ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησαν οι μοναχές της Μονής Αγίων Θεοδώρων.

Στο ερώτημα της απόκρισης του Διαχειριστή σε αυτή την κατάσταση, ο κ. Μανουσάκης απάντησε πως ο ΑΔΜΗΕ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, δηλαδή θα προσβάλλει την απόφαση του Πρωτοδικείου, αλλά ταυτόχρονα ψάχνει και εναλλακτικές λύσεις.

Η κύρια λύση, η οποία είναι ήδη υπό ανάπτυξη, είναι αυτή της αλλαγής της όδευσης των πυλώνων. Ο ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει στη σχετική μελέτη, η οποία προβλέπει και προσθήκη νέων πυλώνων, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει και τη νομική του απάντηση.

Εν ολίγοις ο ΑΔΜΗΕ αν κερδίσει στα δικαστήρια συνεχίζει με το έργο, που βρίσκεται στο 98% της ολοκλήρωσής του, ως έχει, ενώ στο αντίθετο σενάριο θα συνεχίσει με την αλλαγή της όδευσης.

Βέβαια, εάν συμβεί το δεύτερο το έργο να αναμένεται να καθυστερήσει να ολοκληρωθεί γεγονός και το οποίο συμπαρασύρει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Πελοπόννησο, αλλά και την ενεργειακή ευστάθεια της περιοχής.

Τα πρόστιμα και οι νομικές κινήσεις κατά της ΡΑΕ

Όμως η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου δε θα επηρεάσει μόνο τα παραπάνω, αλλά και το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ. Αυτό έχει επιβληθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Διαχειριστή, οδηγώντας τον μάλιστα στην απόφαση να κινηθεί νομικά με στόχο την παραγραφή.

Επίσης, η καθυστέρηση για την έγκριση των τιμολογίων εκ μέρους της ΡΑΕ μαζί με το παραπάνω πρόστιμο εκτιμάται πως προκαλούν απώλειες εσόδων της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ για Διαχειριστή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ επισήμανε πως η ΡΑΕ δρώντας ως “δημόσια υπηρεσία” συμπεριφέρεται στον ΑΔΜΗΕ ως άλλη μία δημόσια υπηρεσία χωρίς να λαμβάνει υπόψη το γεγονός πως ο Διαχειριστής αποτελεί εταιρία με μετόχους και επενδυτές.

Επιπλέον, στάθηκε στην καθυστέρηση της έγκρισης των Δεκαετών Πλάνων Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας πως η ΡΑΕ έχει εγκρίνει το ΔΠΑ 2019-2028, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως ” ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στη δημοσίευση νέων ΔΠΑ, έργων και δανείων καλή τη πίστη”.

Σχετικά με τον υπολογισμό του εσόδου του Διαχειριστή για την επόμενη χρονιά από τη ΡΑΕ, εφίστησε την προσοχή και ανέφερε πως θα  κινηθεί νομικά το 2022 σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV