Newsroom

Σε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης προχώρησε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας στην εκπομπή Market Watch του Action 24 για την επίδραση της πανδημίας στα έργα του διαχειριστή, την πορεία του Δυτικού Διαδρόμου, τα σενάρια για τη διασύνδεση της Ιταλίας με τη χώρα μας και τις εξελίξεις στη διασύνδεση των Κυκλάδων και αυτή της Κρήτης με την Αττική.

Η επίδραση της πανδημίας στα έργα του ΑΔΜΗΕ

Ο κ. Μάργαρης επισήμανε πως ο διαχειριστής ήταν έτοιμος και έλαβε τα κατάλληλα μέτρα πάντα σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, ώστε να προχωρήσουν τα έργα χωρίς εμπόδια, ενώ τόνισε πως αυτά δεν επηρεάστηκαν, ούτε και πρόκειται να επηρεαστούν στο μέλλον.

Ωστόσο, επισήμανε πως ήταν μία μεγάλη πρόκληση με το διαχειριστή καθώς χρειάστηκε να υιοθετηθεί ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος όχι μόνο στα γραφεία, αλλά και στα εργοτάξια των έργων. Επίσης ήταν απαραίτητη η συνεννόηση με τις ανάδοχες εταιρίες και παρατηρήθηκαν προκλήσεις στις μεταφορές, καθώς είναι απαραίτητη η εισαγωγή εξοπλισμού για την ολοκλήρωση των έργων.

Οι εξελίξεις και το «ιερό» μπλόκο στο Δυτικό Διάδρομο

Αναφερόμενος σε ένα μεγάλο έργο για τη Δυτική Ελλάδα ο κ. Μάργαρης στάθηκε στις αρνητικές εξελίξεις για τον επονομαζόμενο Δυτικό Διάδρομο, ο οποίος για μία ακόμα φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με το «ιερό» μπλόκο των μοναχών της Μονής των Αγίων Θεοδώρων.

Πρόκειται για ένα έργο, του οποίου οι μελέτες είχαν ξεκινήσει το 2005, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Τον Ιούνιο του 2018, όπου και ο ΑΔΜΗΕ είχε «αποκοπεί» από τη ΔΕΗ, η κατασκευή του έργου είχε ξεκινήσει και μάλιστα σε διάστημα ενός έτους (έως το φθινόπωρο του 2019) είχε ολοκληρωθεί περισσότερο από το 70% της γραμμής, η οποία θα ανέρχεται στα 100 χιλιόμετρα και θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, τότε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι συγκεκριμένες μοναχές, οι οποίες δημιούργησαν εντάσεις με αποτέλεσμα να διακοπεί η κατασκευή του έργου. Ο κ. Μάργαρης σημείωσε πως είχαν πραγματοποιηθεί συνομιλίες τόσο με την εν λόγω Μονή όσο και με την Μητρόπολη, ενώ προωθούταν και ένα έργο κοινωνικής ευθύνης εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται μία καταληκτική συμφωνία.

Αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν αντίθετη και η Μονή κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα το έργο να έχει παγώσει έως τις 16/12 όπου και θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης. Από τη δική του πλευρά, ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται νομικά για το νέο αυτό αγώνα, και ο κ. Μάργαρης επισημαίνει πως πρόκειται για ένα έργο που «δεν είναι μόνο του ΑΔΜΗΕ, αλλά της Ελλάδας συνολικά» το οποίο έχει λάβει τις απαραίτητες άδεις από το ΥΠΕΝ και τις δασικές αρχές.

Η διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας

Στο μέτωπο της διεθνούς σύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο, και πιο πιθανό κατά τον κύριο Μάργαρη, είναι η δημιουργία μίας δεύτερης γραμμής από 500 έως 1000 MW μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του ιταλικού διαχειριστή (terna) δεδομένου ότι η πρώτη γραμμή έχει «ενηλικιωθεί» καθώς έκλεισε τα 18 χρόνια λειτουργίας.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της ενίσχυσης της ήδη υφιστάμενης γραμμής δεδομένου ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές στο σύστημα μεταφοράς. Ο κ. Μάργαρης δήλωσε πως η Ελλάδα τις απαραίτητες υποδομές όσον αφορά τις εναέριες γραμμές οι οποίες είναι εν λειτουργία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση της υπάρχουσας διασύνδεσης.

Εντός Δεκεμβρίου οι πρώτοι διαγωνισμοί για τη Δ φάση της διασύνδεσης Κυκλάδων

Προχωρώντας σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα διασύνδεσης της χώρας μας, αυτό των Κυκλάδων, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η Β και Γ φάση, ο κ. Μάργαρης στάθηκε στους διαγωνισμούς που θα ανοίξουν τη Δ Φάση.

Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκε πως ο πρώτος διαγωνισμός για τη Δ Φάση, ο οποίος αφορά τη διασύνδεση της Σαντορίνη με τη Νάξο, θα ανακηρυχθεί στα μέσα του τρέχοντος μήνα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους διαγωνισμούς οι οποίοι αφορούν τις διασυνδέσεις Λαύριο-Σέριφος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη και τους αντίστοιχους υποσταθμούς, θα έχουν ανακηρυχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως και το 2021 ανά εξάμηνο.

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Τελευταίο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μάργαρης ήταν αυτό της διασύνδεσης της Κρήτη με την Αττική, γνωστό και ως μεγάλο καλώδιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης στη χώρα μας, το οποίο θα «ξεφουσκώσει» κατά πολύ του λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ, ενώ η μεγαλόνησος θα απεξαρτηθεί από την παραγωγή ενέργειας μέσω πετρελαιοπαραγωγικών σταθμών, ενώ θα προωθηθούν και τα έργα ΑΠΕ.

Στην παρούσα φάση το έργο προχωράει με «φουλ τις μηχανές» καθώς τα απαραίτητα καλώδια έχουν αρχίσει να παράγονται στα εργοστάσια των κατασκευαστών, ενώ ολοκληρώνεται και η αναλυτική μελέτης για το σταθμό παραγωγής, ενώ τα εργοτάξια έχουν επί του πρακτέου ανοίξει και ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται για να μπει στην κύρια φάση της κατασκευής του έργου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας