Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Ποντίζεται το καλώδιο που ενώνει Πελοπόννησο και Κρήτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρία πολύ σημαντικά έργα του ΑΔΜΗΕ, αυτό του ποντισμού του καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο, καθώς και ο ηλεκτρισμός της Σύρου και της Νάξου, προχωρούν από τα μέσα του Σεπτέμβρη και τις αρχές του επόμενου σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com. Μάλιστα ο ποντισμός του μικρού καλωδίου που θα συνδέει την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 2 εβδομάδων, ενώ ο ηλεκτρισμός της Σύρου και της Νάξου έχει προγραμματιστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Προχωρά το «μικρό καλώδιο» στην Κρήτη, έως το 2023 η ολοκλήρωση του έργου

Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί ένα από τα πιο μεγαλεπίβολα έργα του ΑΔΜΗΕ. Η μόνη παράμετρος που μπορεί να καθυστερήσει την πόντιση «μικρού καλωδίου» είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν, ωστόσο είμαστε πλέον στην τελική φάση του έργου.

Η διαδικασία της ποντισμού εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός διμήνου, άρα μέχρι το τέλος  Φθινοπώρου και οπωσδήποτε φέτος. Συνολικά το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023 με τη σύνδεση της μεγαλονήσου με την Αττική, έργο το οποίο προσφάτως τέθηκε σε κατασκευή. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου, ξεπερνά τα 1,1 δισ.ευρώ και είναι σήμερα το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας, μετά από την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαϊδα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο με το μήκος του καλωδίου να υπολογίζεται στα 135 χιλιόμετρα ενώ το βάθος της πόντισης ανέρχεται στα 1000 μέτρα με αποτέλεσμα να αποτελεί τη μεγαλύτερη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος σε όλο τον κόσμο.

Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της σύνδεσης Πελοποννήσου και Κρήτης

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ένα πολύ σημαντικό έργο θα έχει συντελεστεί, το οποίο δεν ξεχωρίζει μόνο για την παγκόσμια κλίμακά του, αλλά και το «ξεφούσκωμα» των λογαριασμών κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως όσον αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας και της απεξάρτησης από τις εφεδρικές Μονάδες.

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο θα μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της απεξάρτησης της παραγωγής ενέργειας από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, της μείωσης των αερίων του Θερμοκηπίου και της γενικής πετρελαϊκής εξάρτησης της Ελλάδας. Επίσης, θα αυξηθεί το ποσοστό εκμετάλλευσης του ενεργειακού δυναμικού της Κρήτης, το οποίο θα προέρχεται από αιολικές, ηλιακές και άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Η Σύρος και η Νάξος θα ηλεκτριστούν στις αρχές Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ύστερα από την πόντιση του δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, το οποίο ανέρχεται στα 107 χιλιόμετρα, ξεκινάει η διαδικασία ηλεκτρισμού του νησιού από τις αρχές Οκτωβρίου.

Με τη διασύνδεση αυτή και την -επι του πρακτέου- ολοκλήρωση της τρίτης φάσης τη διασύνδεσης των Κυκλάδων θα υπερδιπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα της Σύρου, ενώ η τροφοδοσία θα «θωρακιστεί» μέσω μίας γραμμής back up που θα λειτουργεί σε ενδεχόμενο βλάβης.

Την ίδια περίοδο (ή και λίγο αργότερα, όπως αναφέρουν οι πηγές) αναμένεται να ηλεκτριστεί και το καλώδιο που συνδέει την Πάρο με τη Νάξο και τη Νάξο με τη Μύκονο, τα οποία είχαν ήδη ηλεκτριστεί προ μηνών. Η διαδικασία ποντισμού των υποβρύχιων καλωδίων που συνέδεαν τα εν λόγω νησιά είχε ολοκληρωθεί πριν 5 μήνες (Απρίλιος 2020) και η μόνη εκκρεμότητα ήταν η ολοκλήρωση της κατασκευής του υποσταθμού στη Νάξου. Πλέον τα πάντα είναι έτοιμα, ώστε το συγκεκριμένο καλώδιο να έχει ηλεκτριστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Τα οικονομικά και οικονομικά οφέλη από την ολοκλήρωση της γ΄ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων

Όσον αφορά την τσέπη των καταναλωτών η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα τους γλιτώσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, τα οποία καλούνταν να πληρώσουν μέσω χρεώσεων ΥΚΩ, ανεξάρτητα από τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από την παύση λειτουργίας των μονάδων πετρελαίου της ΔΕΗ, ενώ θα είναι δυνατή και η αξιοποίηση των αιολικών υποδομών.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα