Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Τραπεζικός δανεισμός και ΕΣΠΑ «κλειδώνουν» τη χρηματοδότηση της «μεγάλης» διασύνδεσης – Ρεκόρ επενδύσεων 250 εκατ. ευρώ το 2019

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεχνικός του ΑΔΜΗΕ

Απρόσκοπτα εξελίσσονται τα έργα που υλοποιεί ΑΔΜΗΕ σε όλα τα μέτωπα, με το πολύ σημαντικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής να βρίσκεται πλέον προ των υπογραφών, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσής του να τοποθετείται εντός του 2023, χωρίς διολίσθηση από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΑΔΜΗΕ, διευκρινίστηκε επίσης και το χρηματοδοτικό μοντέλο για την υλοποίηση της κρίσιμης ενεργειακής υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που πρόκειται να αποκτήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό, ο ΑΔΜΗΕ, πέραν των 200 εκατ. ευρώ έχει εισφέρει ήδη στην θυγατρική του και φορέα υλοποίησης του έργου Αριάδνη Interconnection, πρόκειται να προχωρήσει στη σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 400-500 εκατ. ευρώ με ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ενώ πρόσθετη χρηματοδότηση  300-400 εκατ. ευρώ αναμένεται και από πόρους του ΕΣΠΑ.

Πάντως, παραμένει στο τραπέζι και η πιθανότητα εισόδου μειοψηφικών επενδυτών στην Αριάδνη, με τον Διαχειριστή να αναζητά τη βέλτιστη μετοχική σύνθεσή της -σε συνεννόηση με τον ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ- με δεδομένο ότι η παρουσία εταίρων στο μετοχικό σχήμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω απομόχλευση του ΑΔΜΗΕ, απελευθερώνοντας σημαντικούς πόρους για την υλοποίηση ή την επιτάχυνση επιπρόσθετων έργων.

Πέραν του έργου της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης, η εικόνα είναι ενθαρρυντική και στα εν εξελίξει έργα, αρχής γενομένης από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται σε πλήρεις ρυθμούς κατασκευής -και πρόκειται να ηλεκτριστεί έως το τέλος του έτους-, τη Β’ και Γ΄Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αλλά και τα έργα του Δυτικού και Ανατολικού Διαδρόμου Πελοποννήσου τα οποία παραμένουν  επίσης “on track” και πρόκειται να αναβαθμίσουν σημαντικά το χερσαίο Σύστημα Μεταφοράς.

Ισχυρά τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2019

Όπως μαρτυρούν και οι δείκτες, με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2019 για τον Όμιλο ΑΔΜΗΕ ο οποίος συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, με αύξηση των συνολικών του εσόδων και σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής και καθαρής  του κερδοφορίας.

Κεντρική στόχευση του Διαχειριστή παραμένει η απαρέγκλιτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας καθώς και η επιτάχυνση των έργων.

Για το 2019, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε 249,3 εκατ. ευρώ, από 178,2 εκατ. ευρώ το 2018, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ από συστάσεως της εταιρείας. Η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών προέρχεται από τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων, κατά 81 εκατ. ευρώ, την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, κατά 62 εκατ. ευρώ, και το έργο του Δυτικού Διαδρόμου Πελοποννήσου, κατά 45 εκατ. ευρώ.

Νέες πηγές εσόδων

Το 2019 είναι το πρώτο έτος, κατά το οποίο οι θυγατρικές εταιρείες του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection και Grid Telecom έγιναν πλήρως λειτουργικές.

Η συμβολή τους αποτυπώνεται στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του Ομίλου για το 2019, ποσού 78,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,7 εκ. σε σχέση με της Εταιρείας.

Κύριοι παράγοντες της αύξησης είναι η αύξηση των Λοιπών Εσόδων λόγω της συμφωνίας εκμίσθωσης οπτικών ινών της Grid Telecom με Πάροχο τηλεπικοινωνιών, καθώς και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έσοδα από την αξιοποίηση των χρηματικών διαθεσίμων της Αριάδνη Interconnection.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης σε Επτάνησα και Καρδίτσα

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΔΗΕ

O ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι η πρόοδος των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις πληγείσες περιοχές από τη κακοκαιρία Ιανός, διαμορφώνεται σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ως εξής:

Στην Κεφαλονιά επανηλεκτροδοτήθηκε το νότιο τμήμα της χερσονήσου Παλλίκης και τμήμα της Ερίσου μέχρι τα Κονιδαράτα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες στην περιοχή για την επανηλεκτροδότηση μέχρι και του οικισμού του Φισκάρδου.

Στη Ζάκυνθο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης μεμονωμένων βλαβών στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό σημείων, διάσπαρτων γεωγραφικά σε όλο το νησί.

Στην Ιθάκη συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα οι εργασίες στο Βόρειο τμήμα του νησιού όπου παρουσιάζονται τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω μεγάλου αριθμού δέντρων που έχει πέσει στο Δίκτυο.

Στην Καρδίτσα,  συνεχίζεται πυρετωδώς το δύσκολο έργο άντλησης των υδάτων και εκκρεμεί η ηλεκτροδότηση 17 υποσταθμών στο κέντρο της πόλης, καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν καταφέρει να ηλεκτροδοτήσουν 97 υποσταθμούς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ευρώπης

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Kέντρο Υψηλής Τάσης

Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται σε μια διαδικασία θεμελιώδους αναδιάρθρωσης, που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα 11 χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του BloombergNEF (BNEF) για το μέλλον του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε μία από τις χώρες που θα ηγηθούν του ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη έως το 2030. Το BNEF εκτιμά ότι η φθηνή ηλιακή και αιολική ενέργεια, οι μπαταρίες και οι αυξανόμενες τιμές του διοξειδίου του άνθρακα μετασχηματίζουν ριζικά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Η εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 55% εντός δεκαετίας

Σύμφωνα με την ανάλυση ελάχιστου κόστους του BNEF, το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάξει με ταχείς ρυθμούς την τρέχουσα δεκαετία, αυξάνοντας το μέγεθός του κατά 55%, από 20GW εγκατεστημένη ισχύ, σε 31GW το 2030. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα θα αποκτήσει 18GW νέας παραγωγικής ισχύος, 67% της οποίας θα είναι αιολική και ηλιακή, στα 7,5GW και 4GW αντίστοιχα.

Ήδη έως το 2025, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με σήμερα, με το μερίδιο των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ανέρχεται σχεδόν στο 50%, καταλαμβάνοντας την
κυρίαρχη θέση στο μείγμα παραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα. Και όλα αυτά χωρίς την προϋπόθεση επιδοτήσεων για ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως η ηλιακή και η αιολική.

Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, βάσει της ανάλυσης του BNEF, έχει ως κινητήριο μοχλό το κόστος. Είναι ήδη πιο οικονομικό στην Ελλάδα να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια από νέους αιολικούς ή φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε σύγκριση με νέα εργοστάσια
φυσικού αερίου ή λιγνίτη, σύμφωνα με τo BNEF. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι ήδη φθηνότερο να κατασκευαστεί ένα νέο αιολικό ή φωτοβολταϊκό έργο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από την λειτουργία των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, η παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας από νέες αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα είναι φθηνότερη και από αυτήν που παράγεται από υφιστάμενα εργοστάσια φυσικού αερίου.

Δηλώσεις CEO της ΔΕΗ

«Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση του BNEF βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τους βασικούς πυλώνες της νέας στρατηγικής μας», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης. «Η συνεχώς αυξανόμενη
ανταγωνιστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιβεβαιώνει και από οικονομικής πλευράς την επιλογή μας για αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου μας και μετάβαση της παραγωγής μας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εστιάζοντας στην καθαρή ενέργεια μπορούμε να επιτύχουμε την αποανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων μας στην παραγωγή ηλεκτρισμού ενώ παράλληλα μειώνουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των καταναλωτών ως βασικών συντελεστών του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος με σημαντικό μερίδιο της νέας ισχύος να εγκαθίσταται στο δίκτυο διανομής μέχρι το 2030.

Αυτό ενισχύει την απόφαση της ΔΕΗ να αναπτύξει μια νέα πελατοκεντρική προσέγγιση και να προσφέρει ένα ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και ψηφιακά συστήματα. Τέλος, αξιοποιώντας τη φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά η ΔΕΗ είναι έτοιμη να οδηγήσει τον εξηλεκτρισμό άλλων τομέων της ενέργειας, ξεκινώντας από την ηλεκτροκίνηση».

Ο ρόλος του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρόλος του φυσικού αερίου θα είναι να παρέχει ευελιξία και όχι να αντικαταστήσει τον λιγνίτη ως φορτίο βάσης. Οι ευέλικτες μηχανές αερίου σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τις νέες μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας που θα προστεθούν στο δίκτυο είναι το κλειδί για την διασφάλιση του συστήματος, που θα βασίζεται στις ΑΠΕ. Αυτός ο συνδυασμός τεχνολογιών θα βοηθήσει την χώρα να φτάσει πολύ κοντά στο μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το
2050.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Ποια έργα εξοικονόμησης ενέργειας έχει βάλει μπρος η MYTILINEOS

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο Μυτιληναίος ΑΕ

Ακόμα περισσότερο διεισδύει η MYTILINEOS στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, και ειδικά σε αυτόν του ηλεκτροφωτισμού, αρχικά στο Βόλο καθώς προχώρησε πρόσφατα στην ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της ΜΕΤΚΑ. Όμως ο Όμιλος δεν περιορίζεται μόνο στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης εντός Ελλάδας, αλλά «ταξιδεύει» και στην Αφρική.

Η αντικατάσταση του φωτισμού στο εργοστάσιο ΜΕΤΚΑ

Πιο συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν τα παλαιά φωτιστικά στο σύνολο των αιθουσών παραγωγής του εργοστασίου με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Μέσω του έργου αυτού θα επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση της ενεργειακής δαπάνης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του εργοστασίου.

Το έργο πραγματοποιήθηκε μέσω ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης) από την «Κοινοπραξία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ – ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ – ENVIROFINA IKE». Η εξοικονόμηση ενέργειας, που επιτυγχάνεται, είναι σημαντική καθώς υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 70% και έρχεται να λειτουργήσει επιπρόσθετα στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα περιοριστεί και η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα κατά 911 τόνους σε ετήσια βάση.

Ο οδοφωτισμός του Δήμου Βόλου

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν πρόκειται για το πρώτο έργο εξοικονόμησης ενέργειας του Ομίλου, το οποίο επικεντρώνει στον ηλεκτροφωτισμό του Βόλου. Το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η ΕΛΕΜΚΑ-Μυτηλιναίος είχε αναλάβει το έργο του οδοφωτισμού του Βόλου.

Οι δύο εταιρίες επιλέχθηκαν μέσω διεθνή ηλεκτρονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Βόλου με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 14,2 εκατ. ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιελάμβανε:

  1. εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με σώματα νέας τεχνολογίας LED για την βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητας Βόλου και Νέας Ιωνίας.
  2. βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησής τους, μέσω της λειτουργίας «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας» (SLMS), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).
  3. χρησιμοποίηση συστημάτων προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).

Από το έργο αυτό υπολογίζεται πως το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας θα ανέλθει στο 54,30% καθώς εκτιμάται πως το 50% της ηλεκτρικής κατανάλωσης ενός Δήμου προέρχεται από το δίκτυο φωτισμού. Επιπλέον εκτός από την προφανή μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί σημαντικά και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, η οποία ανέρχεται στους 8.845,81 τόνους κατ’έτος.

Η MYTILINEOS «εξάγει» ενέργεια και στην Αφρική

Ωστόσο, τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης δεν περιορίζονται μόνο στη χώρα μας αλλά επεκτείνονται και στο εξωτερικό. Προ διετίας η ΜΕΤΚΑ West Africa (Θυγατρική της MYTILINEOS) είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για πρώτο υβριδικό έργο παραγωγής ενέργειας στην Αφρική.

Πιο συγκεκριμένα η θυγατρική της MYTILINEOS είχε υπογράψει συμφωνία με την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας, Έργων και Οικισμού, με στόχο την παροχή ενέργειας σε 4 πανεπιστήμια και σε νοσοκομεία της χώρας. Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ο Οργανισμός Ηλεκτροδότησης Αγροτικών Περιοχών της Νιγηρίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τον οδικό φωτισμό, τα εκπαιδευτικά κέντρα και τις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης. Τα τέσσερα πανεπιστήμια θα τροφοδοτούνται από υβριδικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ με ενσωματωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και εφεδρική λειτουργία παραγωγής με ντίζελ. Συνολικά θα εγκατασταθούν 7,5 MW υβριδικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας εκτός δικτύου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα