Βαγγέλης
Θάνος

Ακόμα δύο μεγάλα πρότζεκτ που αφορούν σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς προχωρούν σταθερά την πορεία της αδειοδότησης. Σχεδόν σε καθημερινή βάση πληθαίνουν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης και σε πολλά έχουν στηθεί εργοτάξια. Μικροί μεγάλοι, γνωστοί και άγνωστοι καταστρώνουν σχέδια για νέα έργα ΑΠΕ.

Τα δύο μεγάλα πρότζεκτ για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έλαβαν το πράσινο “φως” από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Πρόκειται για δύο νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 204 MW. Μετά την έγκριση ΑΕΠΟ από το ΥΠΕΝ, τα πρότζεκτ έκαναν ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην διαδικασία απόκτησης αδειών. Τελευταίο κομμάτι που απομένει είναι οι όροι σύνδεσης που θα λάβουν από τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ενεργειακή Μαγνησίας

Το πρώτο έργο συνολικής ισχύος 110,7 ΜW δρομολογείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Πιο συγκεκριμένα το πρότζεκτ έχει “κυκλώσει” τις θέσεις , «ΚΑΚΚΑΒΟΣ Ι» και «ΚΑΚΚΑΒΟΣ ΙΙ» .

Τα σχέδια για το παραπάνω έργο προβλέπουν και την κατασκευή υποσταθμού ανύψωσης μέσης τάσης. Οι εγκαταστάσεις του έργου θα υλοποιηθούν στη θέση “Ανήλιο” του ίδιου Δήμου.

Το έργο ανήκει στην  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ. Η εταιρεία είναι συγγενική με τις  Ενεργειακή Κασσάνδρας, την Helios 500 και Helios 501, ελληνικών συμφερόντων.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα απλωθεί σε τρία γήπεδα, συνολικής έκτασης 465.042 τ.μ. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις των έργων ΑΠΕ, για την πρόσβαση στις υποδομές θα πραγματοποιηθεί και διάνοιξη νέων δρόμων.

Τα έργα σχεδιάζονται σε απομακρυσμένα σημεία, με δύσκολα πρόσβαση. Για αυτό και η υλοποίηση τους κάθε φορά αποτελεί μία πρόκληση.

Γερμανικά σχέδια

Ο δευτερος σταθμός συνολικής ισχύος 94,8MW θα κατασκευαστεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Διδυμότειχο. Οι θέσεις ανάπτυξης των εγκαταστασεων είναι οι ΛΑΓΟΣ Ι, ΛΑΓΟΣ ΙΙ, ΛΑΓΟΣ ΙΙΙ και ΛΑΓΟΣ IV. Ο σταθμός αποτελείται από τέσσερα μικρότερα τμήματα. Για την ολοκλήρωση του σταθμού θα τοποθετηθούν συνολικά 18.000 φωτοβολταϊκά πάνελ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως πρόκειται να ένα μεγάλο έργο, με την έκταση του να είναι αντίστοιχου μεγέθους.

Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστούν και τέσσερις Υποσταθμοί Μέσης Τάσης που θα εξυπηρετήσουν την λειτουργία του σταθμού.

Η διασύνδεση του έργου με το Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται να γίνει μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσης, στον Υποσταθμό Διανομής στο Νεοχώρι Ορεστιάδας. Η αδειοδότηση της διασύνδεσης δεν εγκρίνεται με την παραπάνω απόφαση του ΥΠΕΝ,γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει ακόμα ένα κομμάτι για να προσθέσει στο παζλ των αδειών.

Το έργο προωθείται από την SUNFIELD SOLAR I.K.E. Η εταιρεία είναι συγγενική της εταιρείας συμβούλων, YLICON TRADING, που δραστηριοποιείται στην Ελλαδα για περισσότερα από 10 χρόνια. Η εταιρεία “μαμά” ειδικεύεται στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και έργων.

Η εταιρεία διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακά, αιολικά και έργα βιοαερίου. Ωστόσο δεν περιορίζεται εκεί καθώς δραστηριοποιείται και στην ανάπτυξη εμπορικών χώρων για ξενοδοχεία και λιανικό εμπόριο.

Το προφίλ των ιδιοκτητών των έργων παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική υλοποίηση του πρότζεκτ ή οχι. Εταιρείες με τεχνογνωσία και εμπειρία στο χώρο των ΑΠΕ, συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο, χωρίς κενά σχέδια για ένα πρότζεκτ, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως τα σχέδια που καταρτίζουν “μικρότεροι” παίκτες δεν συγκεντρώνουν πιθανότητες.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως για να πάρουν σάρκα και οστά τα παραπάνω έργα χρειάζονται κεφάλαια αρκετών εκατομμυρίων. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίνουν προστιθέμενη αξία τόσο στην ενέργεια όσο και στην οικονoμία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός αν τα έργα θα υλοποιηθούν από τις ίδιες τις εταιρείες που τα προωθούν, αν θα αναζητήσουν “συμπαίκτες” ή αν θα παραχωρηθούν εντελώς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV