Όλο και πιο κοντά στο σημείο κατασκευής οδεύουν άλλα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική ισχύ 206 MW. Τα δύο πάρκα σταδιακά αρχίζουν να παίρνουν “σάρκα και οστά” καθώς έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα 2/3 της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Ο λόγος για τις υποδομές που προωθεί η NORTH SOLAR A.E, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το ένα έργο θα αποδίδει 150 MW και το δεύτερο 56MW.
Τα δύο πρότζεκτ έλαβαν το πράσινο φως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους. Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) συνιστά το πλέον κρίσιμο ορόσημο για την αδειοδότηση ενός έργου ΑΠΕ.
Οι υποδομές δρομολογούνται στην “ευαίσθητη” περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί την καρδιά της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης.
Το πάρκο των 150 MW
Το πρώτο ΟΚ από το ΥΠΕΝ αφορά το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 150 MW.
Η υποδομή θα βρίσκεται στη θέση “Κουφόπετρα-Μανδριά” του Δήμου Βοΐου. Πρόκειται για τη συνένωση τεσσάρων σταθμών (64,26, 27, 32 MW) ο οποίοι έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από τον Αύγουστο του 2021. Πλέον το πάρκο έλαβε και την έγκριση ως ενιαίο πρότζεκτ.
Παράλληλα με την ένωση των πάρκων, προβλέπεται και ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται αντικατάσταση των πάνελ με πιο σύγχρονα σε σχέση με τα αρχικώς αδειοδοτημένα. Το γεγονός συνεπάγεται μικρότερο αριθμό πάνελ και μικρότερη επέμβαση επί των εκτάσεων.
Για τη σύνδεση του σταθμού με το νέο υποσταθμό ανύψωσης προβλέπεται και η κατασκευή 23 υπαίθριων υποσταθμών. Η σύνδεση του έργου με τον υποσταθμό θα υλοποιηθεί μέσω υπόγειας σύνδεσης. Στις προδιαγραφές του έργου προβλέπεται και η διέλευση καλωδίων οπτικών ινών.
Το πάρκο των 56 MW
Η δεύτερη υποδομή αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 56 MW.
Και αυτή η περίπτωση προβλέπει τη συνένωση δύο ήδη αδειοδοτημένων πάρκων (23 και 23 MW). Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη θέση Τσουκάρι, του Δημου Βοΐου.
Όπως και στο προηγούμενο, έτσι και σε αυτό το πάρκο θα υπάρξει εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, με μείωση του αριθμού των πάνελ.
NORTH SOLAR A.E
Τα πρότζεκτ προωθούνται από τη NORTH SOLAR A.E. Η εταιρεία απασχόλησε την επικαιρότητα πριν από μερικούς μήνες, όταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας έκανε μπάσιμο και απέκτησε το 49% της North Solar.
Με τη συγκεκριμένη κίνηση η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιχείρησε ένα πρασίνισμα του χαρτοφυλακίου. Βάσει των παραπάνω εξελίξεων φαίνεται πως αυτό το πρασίνισμα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Επιπλέον, στη μετοχική σύνθεση της North Solar, βρίσκεται και η Kiefer που δραστηριοποιείται σε έργα ΑΠΕ. Ακόμα, μέτοχο της North Solar αποτελεί και ΜES Ενεργειακή, συγγενική της Μεσόγειος Α.Ε., μαζί με άλλα φυσικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της εταιρείας είναι η κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, επένδυση, διαχείριση, αξιοποίηση, λειτουργία και εν γένει εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι αιολικών, υδροηλεκτρικών, φωτοβολταϊκών και πάσης φύσεως ενεργειακών έργων και σταθμών παραγωγής ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και από συμβατικές πηγές ενέργειας καθώς και η κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, επένδυση, διαχείριση και εκμετάλλευση έργων επεξεργασίας ύδατος. Η διάθεση/πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
αλλά και από συμβατικές πηγές σε τρίτους.
Το δύο παραπάνω πρότζεκτ έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα στην αδειοδοτική διαδικασία των έργων. Ήδη μετρούν, τις βεβαιώσεις παραγωγού της ΡΑΕ, και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Η τελευταία εκκρεμότητα στην αδειοδοτική διαδικασία είναι να λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης από τον Διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και έπειτα να “ξεκινήσουν οι μπουλντόζες”.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας