Βαγγέλης
Θάνος

Πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι υποδομές για αποθήκευση ενέργειας. Τρία ακόμα σχέδια  που προβλέπουν σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας ισχύος  250 MW, προχωρούν με σταθερό βηματισμό.

Πιο συγκεκριμένα,  το έργο πραγματοποίησε  αδειοδοτικό “άλμα” καθώς  έλαβε την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση των αρμόδιων φορέων, μεταξύ αυτών και  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κ.α. Το πρότζεκτ προωθείται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην αδειοδοτική ωρίμανση των έργων και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και για τη λειτουργία του συνόλου των έργων.

Οι μονάδες αποθήκευσης συνιστούν ζωτικό συστατικό για την ανάπτυξη και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΤΕΝΕΡΓ η οποία αποτελεί leader των ΑΠΕ, αναπτύσσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων με δυνατότητα αποθήκευσης. Πριν από λίγες ημέρες, προχώρησε στην τροποποίησ των αδειών για τέσσερα φωτοβολταικά,  με στόχο  τα έργα να εντάξουν και διατάξεις αποθήκευσης. Η αποθήκευση ενέργειας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό η υψηλή παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ.

Το έργο

Το πρότζεκτ προβλέπει την κατασκευή τριών αποθηκευτικών σταθμών συσσωρευτών ονομαστικής ισχύος 250 MW, χωρητικότητας 750 MWh &. Επιπροσθέτως το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή Υποσταθμού Μέσης Τάσης-Υπερυψηλής Τάσης 33/400 kV. Οι υποδομές θα αναπτυχθούν στη θέση Αλεπότρυπες του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας’’.
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία τριών σταθμών ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες).

Η διασύνδεσή τους με το δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας 400 kV θα γίνεται μέσω Υποσταθμού Ανύψωσης της Μέσης Τάσης σε Υπερυψηλή Τάση (ή Υ/Σ ΥΥΤ-ΜΤ), το οποίο θα εγκατασταθεί εντός των ορίων του συνολικού πολυγώνου του έργου.

Το σύνολο των σταθμών συσσωρευτών θα εγκατασταθεί εντός των ορίων του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, στη θέση ‘’Αλεπότρυπες’’, σε εσωτερικό γηπέδου έκτασης 62.528,58 τ.μ.

Τέλος,  όπως υπογραμμίζεται στην έγκριση της ΑΕΠΟ, η υποδομή θα συμβάλει στην ελεγχόμενη αποθήκευση και διανομή ενέργειας ενισχύοντας και βελτιώνοντας την διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από Α.Π.Ε. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος

Μονόδρομος η αποθήκευση

Ο ενεργειακό κλάδος αναγνωρίζει καθολικά πως οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας πρέπει να βαδίζουν χέρι-χέρι με τις υποδομές ΑΠΕ. Για αυτό το λόγο τα έργα αποθήκευσης προβλέπεται να ανθίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια .
Μάλιστα το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αναφέρει ότι η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ θα πρέπει να βαδίσει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης ενέργειας.

Για αυτό το λόγο αναμένεται άνθιση των έργων αποθήκευσης ενώ πολλά πρότζεκτ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί αναμένεται να κάνουν μικρή στροφή ούτως ώστε να εισάγων και συσσωρευτές. Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αποθήκευσης μέχρι το 2030 προβλέπεται να φτάνει στα 8,1 GW . Τα 5,6 GW από αυτά θα είναι μπαταρίες και τα 2,5 GW μονάδες αντλησιοταμίευσης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV