Βαγγέλης
Θάνος

Το πιο σημαντικό κομμάτι στην αδειοδοτικη διαδικασία συμπλήρωσε το πρότζεκτ της AKUO ENERGY. Η εταιρεία εξασφάλισε το “ΟΚ” από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους, για το φωτοβολταϊκό πάρκο που προωθεί, με συνολική ισχύς 234,99 MW.

Με απόφαση του που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, το ΥΠΕΝ, αποφάσισε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της «AKUO ENERGY GREECE A.E.». Πρόκειται για ένα mega φωτοβολταϊκό , καθώς η  υποδομή είναι μια από τις μεγαλύτερες που προωθούνται στην ελληνική επικράτεια, από άποψη ισχύος, και είναι είναι αναμενόμενο  πως θα απαιτήσει και μεγάλα κεφάλαια για να υλοποιηθεί.

Η γαλλική εταιρεία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, με υποδομές σε δεκάδες χώρες του πλανήτη. Η AKUO έχει ως επενδυτικό προορισμό και τη χώρας μας, για αυτό έχει ξεκινήσει το σταδιακό  ξεδίπλωμα του σχεδίου της.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στην Ελλάδα, προβλέπει την ανάπτυξη ευρείας γκάμας έργων ΑΠΕ. Αιολικά, φωτοβολταϊκά, μέχρι και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών. Μάλιστα ήδη έχει στο ενεργητικό της άδεια από τη ΡΑΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, ισχύος 279,5 MW, στο Δήμο Φαρσάλων.

Η AKUO βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2018 και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου “πράσινης ενέργειας” που αγγίζει το 1GW. Κομμάτι αυτού το επενδυτικού σχεδίου αποτελεί και το πάρκο που εξασφάλισε την έγκριση του ΥΠΕΝ και προχωρά σταθερά προς τα τελικά στάδια.

Ταυτότητα έργου

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 234,99 MW, πρόκειται να εγκατασταθεί σε γήπεδα συνολικής έκτασης 1.910.190,91 τ.μ., στις θέσεις Πολυζέικα 1 και 2, στους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Βόλου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το πάρκο προβλέπεται να αναπτυχθεί σε 5 επιμέρους τμήματα. Η πρόσβαση στον φ/β σταθμό πραγματοποιείται μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής.

Όλες οι εκσκαπτικές εργασίες (διαμόρφωση επιφάνειας αγροτεμαχίου, πασσαλόμπηξη, έδραση προκατασκευασμένου οικίσκου, οδεύσεις δικτύων, περίφραξη κλπ) συμπεριλαμβανομένων και
των εκσκαπτικών εργασιών που θα πραγματοποιηθούν για τη σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, λόγω του μεγάλου μεγέθους και της έκτασης του έργου, θα γίνουν με δαπάνη της εταιρείας που θα κατασκευάσει τον σταθμό. Όλες οι εργασίες θα γίνονται υπό την επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού (αρχαιολόγους και εργάτες), το οποίο θα υποδείξει και θα εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Ακόμα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ, άδειες για φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 25MW, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Για φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 49.9MW, στον Δήμο Παλαμά, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τέλος όπως ήδη αναφέρθηκε η AKUO επενδύει και σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος ούτως ώστε να στηριχθεί το πράσινο ενεργειακό οικοδόμημα. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως η αποθήκευση ενέργειας πρέπει να βαδίζει χέρι-χέρι με την υποδομές ΑΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η AKUO, κατέχει ακόμα μία άδεια για αποθήκευση ενέργειας μέσω συσσωρευτών, μέγιστης ισχύος 107,25 MW, στη θέση «Αργυρόμυλος», του Δήμου Λαρισαίων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV