Βαγγέλης
Θάνος

Άλλες δύο υποδομές πράσινης ενέργειας εξασφάλισαν βεβαίωση ειδικού έργου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 155,4 MW και ένα φωτοβολταϊκό με ισχύ 150 MW. Τα δύο έργα αποτελούν κομμάτια δύο ξεχωριστών πρότζεκτ που δρομολογούνται από φιλόδοξους παίκτες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα δύο  ευρύτερα έργα, όταν υλοποιηθούν, προβλέπεται να έχουν συνολική ισχύς κοντά στα 800 MW (794,81).

Ο τομέας της ενέργειας βιώνει μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους. Περιβαλλοντικοί, γεωπολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες επιβάλλουν άμεση ενεργειακή στροφή η οποία φαίνεται να στηρίζεται έμπρακτα από τους επενδυτές, καθώς τα σχέδια για νέες “πράσινες” υποδομές δεν παρουσιάζουν καμία κάμψη. Το αντίθετο μάλιστα, κάθε μέρα παρουσιάζονται νέα πρότζεκτ, με τις δραστηριότητες να αφορούν κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά, ωστόσο στο κάδρο μπαίνουν σιγά-σιγά υβριδικά έργα που συνδυάζουν πράσινη ενέργεια και αποθήκευση. Έργα αντλησιοταμίευσης. Ενώ ο δρόμος ανοίγει για να δούμε σε κάποια χρόνια και  πλωτές υποδομές αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Φωτοβολταϊκό πάρκο 150 MW

Το ένα σχέδιο που εξασφάσλισε βεβαίωση από την ΡΑΕ αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 150 MW. Το έργο προωθείται από την ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Πρόκειται για εταιρεία με εμπειρία στο χώρο των ΑΠΕ, καθώς είναι συγγενική, των EDF RENEWABLES HELLAS, Δυτικός Μονοπρόσωπη και ΗΛΙΟΑΙΟΛΙΣ Ε.Ε (Helioaiolis), γεγονός που της πιστώνει επάρκεια ούτως ώστε να φέρει εις πέρας το πρότζεκτ.

Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ, η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από τράπεζες και από ίδια κεφάλαια, της απώτερης μετόχου EDF RENOUVELABLES S.A

Η βεβαίωση της ΡΑΕ αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό , ο οποίος αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ με κοινή αυτοτελή διασύνδεση, συνολικής ισχύος 337,11 MW στην Περιφέρεια Αρκαδίας. Το εν λόγω ενιαίο έργο θα διασυνδεθεί στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης.

Την ευθύνη για την υλοποίηση της διασύνδεσης έχει η εταιρεία που σχεδιάζει το έργο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αρχή, ο φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης, μεριμνά για την αδειοδότηση και κατασκευή των έργων διασύνδεσης. Επίσης, βαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με τις δαπάνες για την κατασκευή πλήρους διασύνδεσης του σταθμού μέχρι τα όρια του Συστήματος, όπως αυτά υφίστανται κατά τη χορήγηση της Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, η υποδομή θα βρίσκεται στις θέσεις, Ντούκα Ράχη, Αλεποχώρι, Μελίσσι, στον Δήμο Τρίπολης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τέλος, η διασύνδεση του συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ θα πραγματοποιηθεί στο ΚΥΤ Διστόμου της Φωκίδας.

Αιολικό πάρκο 155,4 MW

Όσον αφορά το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 155,4 MW, σχεδιάζεται από την VOLTON A.E. Σύμφωνα με τα σχέδια η υποδομή θα “φιλοξενηθεί” στη θέση Γαϊδουροβούνι, των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το πρότζεκτ αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ με κοινή αυτοτελή διασύνδεση, συνολικής ισχύος 457,7 MW στη Περιφέρεια Μεσσηνίας & Λακωνίας. Το εν λόγω ενιαίο έργο θα διασυνδεθεί στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης. Ο κύριος των υποδομών ΑΠΕ, θα επιβαρυνθεί με την ευθύνη και το κόστος υλοποίησης της διασύνδεσης.

Η Volton στοχεύει να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη των ΑΠΕ στη χώρα μας. Σε αυτή τη φάση κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος σχεδόν 25MW. Ωστόσο η εταιρεία έχει σε φάση αδειοδοτικής ωριμανσης διάφορα πρότζεκτ, που εαν υλοποιηθούν θα της δώσουν εγκατεστημένη ισχύς που θα ξεπερνά τα 500 MW.

Η εκκίνηση μεγάλης κλίμακας έργων, σηματοδοτεί μια σειρά από οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η τόνωση της τοπικής μικροοικονομίας και η βελτίωση των υποδομών πρόσβασης (δρόμοι) στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, είναι ορισμένα από τα θετικά που βλέπουν σε πρώτο χρόνο οι κάτοικοι. Σε δεύτερο χρόνο καταγράφονται περιβαλλοντικά οφέλη και μείωση στα τιμολόγια ενέργειας. Προφανώς και ως αντίβαρο υπάρχουν οι παρεμβάσεις στο περιβάλλον, ωστόσο αυτές είναι σαφώς μικρότερες από τους ρύπους των ορυκτών καυσίμων και όταν τα έργα γίνονται με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους τότε το πρόσημο τους μόνο θετικό μπορεί να είναι.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV