Newsroom

Άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ΤΕΡΝΑ. Η συνολικής ισχύς της μονάδας ανέρχεται σε 665 MW και είναι χωροθετημένη στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, ιδιοκτησίας ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Α.Ε.

Η καθαρή ισχύς της μονάδας, η οποία θα διοχετεύεται στο Σύστημα, θα φτάνει τα 660 MW. Η άδεια που εξέδωσε η ΡΑΕ έχει διάρκεια 35 ετών και σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η μονάδα θα πρέπει να εισέλθει σε λειτουργία την 31.06.2023.

Παράλληλα, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στο εξής περιλαμβάνουν την πλήρη αδειοδότηση της μονάδας (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης) εντός 12μήνου, ενώ η ανάπτυξη του έργου, η προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, η κατασκευαστική περίοδος και οι εξωτερικές διασυνδέσεις θα πρέπει να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν την προσεχή τριετία (36 μήνες από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας) με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας να έχει οριστεί σε 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης της μονάδας με το δίκτυο.

Η υλοποίηση της νέας μονάδας από την ΤΕΡΝΑ εφαρμόζει στην πράξη τις βλέψεις της χώρας για απαγκίστρωση από τον λιγνίτη με αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως καυσίμου «γέφυρα», με μία εμβληματική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, δεδομένης και της θέσης της νέας μονάδας, αναδεικνύεται η σημασία των νέων ενεργειακών υποδομών (βλ. TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης) που με τη σειρά τους δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία με θετικό αντίκτυπο στον εγχώριο ενεργειακό χάρτη και την εθνική οικονομία γενικότερα (με την ενίσχυση της ενεργειακής ασφαλείας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.ά.).

Επενδύσεις και σε ΑΠΕ

Όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, οι στόχοι της εταιρείας σε επίπεδο «πράσινης» ενέργειας είναι φιλόδοξοι, με πλώρη προς τα 2.000 MW, στοχοθεσία απολύτως εφικτή δεδομένου ότι η τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αυτή τη στιγμή αγγίζει το 1,5 GW.

Αντίστοιχα, αναφορικά με τις επενδύσεις στην αντλησιοταμίευση, υπό ανάπτυξη βρίσκεται σημαντικό έργο στον Αχελώο ποταμό, ισχύος 680 MW, το οποίο μένει να ωριμάσει αδειοδοτικά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV