Newsroom

Η Accor ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία “Global Tourism Plastics Initiative” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και να αποκλείσει όλα τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης από τα ξενοδοχεία της μέχρι το τέλος του 2022. Η εν λόγω δράση της Accor στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά των ωκεανών και άλλων φυσικών πόρων, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα τόσο για την παγκόσμια βιομηχανία φιλοξενίας όσο και για τον Όμιλο, ο οποίος παραμένει προσηλωμένος στην αειφορία εδώ και πολλά χρόνια.

“Γνωρίζουμε τις σημαντικές επιπτώσεις που έχουμε στον πλανήτη μας, καθώς και την ευθύνη μας να δημιουργήσουμε απτά οφέλη για τους εργαζομένους, τους επισκέπτες, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας, καθώς και τις κοινότητες που μας φιλοξενούν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sébastien Bazin, Πρόεδρος και CEO της Accor.

“Αυτό που μας καθοδηγεί είναι η συνείδηση και η κοινωνική ευαισθητοποίηση που επιδεικνύει κάθε άνθρωπος που προσπαθεί να είναι υπεύθυνος πολίτης. Αφορά sτο να είναι κανείς συνειδητοποιημένος και να παρουσιάζει κοινωνική συνείδηση και συνέπεια”.

Καλωσορίζοντας περισσότερα από 120 εκατομμύρια επισκέπτες και σερβίροντας πάνω από 200 εκατομμύρια γεύματα κάθε χρόνο, η Accor αντιμετωπίζει τον ρόλο της ως υπεύθυνος “εταιρικός πολίτης” πολύ σοβαρά και εργάζεται αδιάκοπα στο πλαίσιο του αειφόρου αναπτυξιακού προγράμματός της εδώ και 25 χρόνια. Επιπροσθέτως της προηγούμενης δέσμευσης του Ομίλου να εξαλείψει τα πλαστικά καλαμάκια, τους αναδευτήρες μίας χρήσης, καθώς και τις μπατονέτες, η νέα δέσμευση του Ομίλου περιλαμβάνει:

Την αφαίρεση των ατομικών πλαστικών προϊόντων περιποίησης καθώς και των φλιτζανιών μέχρι το τέλος του 2020.
Την εξάλειψη όλων των εναπομείναντων πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης από τα δωμάτια, τους συνεδριακούς χώρους, τα εστιατόρια και τους χώρους αναψυχής (spa, γυμναστήρια κ.λπ.) μέχρι το τέλος του 2022.

Ως πλαστικά μίας χρήσης ορίζονται τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά και στη συνέχεια απορρίπτονται. Για παράδειγμα πλαστικά καλαμάκια, μπατονέτες, αναδευτήρες καφέ, πλαστικά φλιτζάνια, πλαστικές σακούλες για άπλυτα ή για τη συσκευασία επιπλέον μαξιλαριών, πλαστικά μπουκάλια νερού, όλες οι πλαστικές συσκευασίες (για φαγητό, προϊόντα καλωσορίσματος κ.λπ.), πλαστικά πιάτα και σερβίτσια, πλαστικά δώρα και προϊόντα καλωσορίσματος στο δωμάτιο (προϊόντα περιποίησης, παντόφλες, μολύβια κ.ά.), πλαστικές κάρτες δωματίου.

Για κάθε πλαστικό αντικείμενο θα προταθούν εναλλακτικες βιώσιμες επιλογές λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο ζωής κάθε προϊόντος προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές περιβαλλοντικές επιδόσεις για κάθε λύση που θα εφαρμοστεί στα ξενοδοχεία του Ομίλου.

Καταναλώνοντας περισσότερα από 200 εκατομμύρια πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης κάθε χρόνο, τα ξενοδοχεία της Accor ήδη μειώνουν σημαντικά τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. Αρκετές μονάδες έχουν αναπτύξει αποτελεσματικές λύσεις επιλέγοντας πιο βιώσιμες εναλλακτικές. Για παράδειγμα:

Το 94% των ξενοδοχείων της Accor έχει εξαλείψει τη χρήση σε καλαμάκια, μπατονέτες και αναδευτήρες. Η δράση για το υπόλοιπο 6% (το οποίο εντοπίζεται κυρίως στην Κίνα) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2020.

Ποσοστό 89% των μονάδων του brand ibis χρησιμοποιεί δοχεία που ξαναγεμίζουν με προϊόντα περιποίησης όπως το σαμπουάν. Αυτό σημαίνει ότι 2.087 ξενοδοχεία της οικογένειας ibis έχουν ήδη σταματήσει τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης σε αυτά τα προϊόντα. Τα ξενοδοχεία ibis στη Λατινική Αμερική θα ακολουθήσουν την ίδια πρωτοβουλία το τρέχον έτος.

Ένα άλλο παράδειγμα των δράσεων των brands της Accor είναι τα νέα πρότυπα κατασκευής και ανακαίνισης που έχει υιοθετήσει η Fairmont. Τα ξενοδοχεία της περιλαμβάνουν ενσωματωμένα φίλτρα νερού στις βρύσες ώστε να εξαλείψουν πλήρως το εμφιαλωμένο νερό.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, το νέο brand της Accor, Greet, δημιουργήθηκε για να απαντήσει στις ανάγκες των επισκεπτών έχοντας στο DNA του μια πλήρως απαλλαγμένη από πλαστικά φιλοσοφία.

Στα δωμάτια και sτους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων καταγράφεται μηδενικό ποσοστό πλαστικών μίας χρήσης όπως επίσης και στα σκεύη που χρησιμοποιούνται στο πρωινό με επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα για το βούτυρο και τις μαρμελάδες. Μέσα στο 2020 η Accor σχεδιάζει να ανοίξει ακόμα 10 Greet ξενοδοχεία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Επιπλέον, πολλά ξενοδοχεία από το portfolio της Accor με ηγετικά brands παγκοσμίως, όπως τo Νovotel Paris les Halles, το Novotel Yangon Max στη Μιανμάρ, το Sofitel Bogota, πολλές μονάδες στο Μπαλί και το Λομπόκ στην Ινδονησία και το Ibis Styles São Paulo Anhem έχουν αναλάβει ήδη ανεξάρτητη δράση οδεύοντας προς μια 100% απαλλαγμένη από πλαστικά μίας χρήσης πραγματικότητα.

Ένας εκ των κυριότερων στόχων της Accor, εκτός από το να βρίσκει εναλλακτικές στο πλαστικό και να μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι να μετατρέψει προς το καλύτερο την κοινή νοοτροπία παγκοσμίως υιοθετώντας τη λογική: μείωση, επανάχρηση και ανακύκλωση. Tα κεντρικά του Ομίλου θα ηγηθούν των καλύτερων πρακτικών και οι ξενοδοχειακές μονάδες θα ενισχύσουν τις τοπικές πρωτοβουλίες τους και τις εναλλακτικές τους για τους επισκέπτες.

Η πρωτοβουλία “Global Tourism Plastics Initiative” του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ellen MacArthur, δείχνει τον δρόμο στη μάχη ενάντια στα πλαστικά απορρίμματα και την ρύπανση.

Κυβερνήσεις αλλά και επιχειρήσεις, όπως η Accor, δεσμεύονται σε μια σειρά φιλόδοξων στόχων. Θα εργαστούμε για να εξαλείψουμε τα πλαστικά αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε, καινοτομούμε έτσι ώστε όλα τα πλαστικά που χρειαζόμαστε να σχεδιάζονται για να μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται με ασφάλεια, να ανακυκλώνονται ή να κομποστοποιούνται και επαναχρησιμοποιούμε όσα χρειαζόμαστε προκειμένου να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Accor Ολλανδίας έκανε ήδη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση υπογράφοντας το ”International Tourism Plastic Pledge” του Συνδέσμου MVO – The Netherlands Oils and Fats Industry στοχεύοντας να γίνει το συντομότερο δυνατό μέρος και της παγκόσμιας πρωτοβουλίας “Global Tourism Plastics Initiative”.

“Η ρύπανση από πλαστικά είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη λύση του προβλήματος”, δήλωσε η Ligia Noronha, Διευθύντρια του Oικονομικού Τμήματος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και πρόσθεσε σχετικά:

“Μέσω της πρωτοβουλίας Global Tourism Plastics Intitiative, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και προορισμοί ενθαρρύνονται ώστε να καινοτομήσουν, να εξαλείψουν τη χρήση πλαστικών ή να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίον τα χρησιμοποιούν ώστε να προάγουν την ανακύκλωση και να μειώσουν παγκοσμίως τη ρύπανση”.

“Οι δράσεις μας δεν σταματούν εδώ. Είμαστε ένας καινοτόμος Όμιλος από τη φύση μας και διαρκώς αναζητούμε περισσότερους τομείς στους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την επίπτωσή μας στο περιβάλλον παγκοσμίως βοηθώντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον” ανέφερε ο Sébastien Bazin. “Καθώς εργαζόμαστε για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας, είμαστε ευγνώμονες στους αφοσιωμένους εργαζομένους μας που μοιράζονται με εμάς την ίδια φιλοσοφία για έναν καλύτερο κόσμο για τους επισκέπτες μας”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV