Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

Αιτωλοακαρνανία: βρέθηκε οριστική λύση στο θέμα της χρηματοδότησης του φράγματος Αχυρών

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Οριστική λύση στην χρηματοδότηση του φράγματος των Αχυρών δίνει ο Θάνος Μωραΐτης, με την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής»

Ένα έργο που καρκινοβατεί εδώ και 15 χρόνια, παίρνει πλέον τον δρόμο της ολοκλήρωσης με εξασφαλισμένους του πόρους του, μετά τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής χθες Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Μακρυπίδη.

Ο κος Θάνος Μωραΐτης ανακοίνωσε την οριστική και καθαρή λύση που δίνεται πλέον για την ολοκλήρωση της πρώτης και πιο κρίσιμης φάσης του έργου, αυτής της αποπεράτωσης του φράγματος.

Είχε προηγηθεί μαραθώνιος επαφών, συσκέψεων, αλλεπάλληλες ανταλλαγές επιστολών μεταξύ του Υφυπουργού , των συναρμόδιων Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Από εμάς σήμερα οι Αιτωλ/νες περιμένουν να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό του προβλήματος», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο Υφυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μακρυπίδη, είπε: «Είστε πολύ κάλος γνώστης της ιστορίας του έργου, μιας και πολλές φορές έχουμε μιλήσει ή έχουμε καταθέσει ερωτήσεις γι?αυτό. Και ειδικά εσείς ? και λόγω καταγωγής αλλά και γιατί πιστεύετε σε αυτό το έργο ? έχετε δώσει αγώνα για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης».

Ο κ. Μωραΐτης, αφού έκανε σύντομη αναφορά στο ιστορικό του έργου, εστίασε στα προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της παραμονής του στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συμπληρώνοντας πως τη τελευταία διετία και ειδικά τους τελευταίους πέντε μήνες, που βρίσκεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αναζητούνταν τρόποι για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης. Όπως ξεκαθάρισε εάν το έργο παρέμενε στο Π.Δ.Ε. κινδύνευε να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Μετά από συσκέψεις και αποτελεσματικό συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών που προηγήθηκαν , τον Οκτώβριο του 2011, ο Υφυπουργός με επιστολή του στον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διβάρη , ζητούσε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου να προβούν στην έκδοση σχετικής Πρόσκλησης προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

«Είμαι στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι βρήκαμε αυτήν την οριστική και ρεαλιστική λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης, κάνοντας γνωστό πως προχωρούν άμεσα οι ενέργειες ένταξης του έργου στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά άμεσα η ένταξη του έργου στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Και αυτό αφορά το σύνολο του έργου, δηλαδή και τα 21.300.000 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της σύμβασης.

Να σημειωθεί πως ήδη καταβλήθηκαν 2,5 εκατομ. ευρώ στον εργολάβο, με υπογραφή του Υφυπουργού κι έτσι η Πολιτεία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί του, ώστε να αποπληρώσει με την σειρά του τις οφειλές του προς εργαζόμενους, προμηθευτές κλπ και να ξεκινήσει πάλι το έργο στις αρχές του 2012.

Χθες Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για υποβολή Τεχνικού Δελτίου, το οποίο θα περιέχει όλα τα οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Μόλις υποβληθεί και εγκριθεί το Τεχνικό Δελτίο αυτό, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, θα υλοποιηθεί η δέσμευση των συγχρηματοδοτούμενων απαιτούμενων πόρων, ώστε να συνεχίσουν οι ανάδοχοι του έργου απρόσκοπτα την υλοποίηση των σχετικών εργασιών. Ο κ. Μωραΐτης διαβεβαίωσε πως όλες οι ενέργειες θα είναι ταχύτατες αφού έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών

Στην δευτερολογία του ο Υφυπουργός, επισήμανε πως θα καταβληθούν ακόμη 5 εκατομ. ευρώ για τις συμπληρωματικές εργασίες που έγιναν και εξέφρασε την αισιοδοξία του, μέχρι τις αρχές του 2013 παράλληλα με το φράγμα, να έχει ολοκληρωθεί και ο αναδασμός ώστε να προχωρήσει η β? βάση του έργου, δηλαδή τα αρδευτικά δίκτυα.

Ο κος Θάνος Μωραΐτης, κλείνοντας την δευτερολογία του είπε πως για τα 15 χρόνια που χάθηκαν για το φράγμα των Αχυρών, ο πολιτικός κόσμος οφείλει μια συγγνώμη στους αγρότες του Ξηρομέρου. Το έργο των Αχυρών, τόνισε, ουσιαστικά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παθογένειας που χαρακτήριζε για δεκαετίες την χώρα:«Για το πώς ανακοινώνονταν με πανηγύρια και χαρές ανά την επικράτεια, έργα τα οποία τα οποία δεν θα γίνονταν ποτέ ή καταντούσαν έργα- φαντάσματα.Γιατί κάποιοι χωρίς καμία αίσθηση καθήκοντος, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, έκαναν απλά το κομμάτι τους για μια χούφτα ψήφους.

Φτιάχνοντας έργα στο πουθενά, κλέβοντας πολύτιμους πόρους από έργα σαν αυτό του φράγματος Αχυρών που είναι έργο επιβίωσης για τους αγρότες της περιοχής.», είπε χαρακτηριστικά, για να κλείσει την δευτερολογία του απευθυνόμενος στο σώμα:

«Να γνωρίζετε ότι αυτό που κάνουμε σήμερα για το Φράγμα Αχυρών το κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες, αλλά και να δούμε τα μεγάλα ώριμα έργα τα οποία καρκινοβατούν και τα οποία πρέπει να προωθούνται με άμεση προτεραιότητα αξιοποιώντας τους Ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να τονωθεί η εθνική οικονομία και ταυτόχρονα να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και η απασχόληση. Αυτή είναι η λογική, αυτή είναι η στρατηγική που χαράξαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.»

 


View Larger Map

image_pdfimage_print

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε μελέτες για την υλοποίηση έργων ύψους 40 εκατ. ευρώ προχωρά η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Νερό υδρευση

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας προχώρησε στην αποδοχή χρηματοδότησης ύψους 900.000,00€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα κάτωθι:

1. «Μελέτη Αναβάθμισης Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αντλιοστασίων Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συγκροτήματος για την ενεργειακή τους αυτονομία» (250.000,00€)

2. «Μελέτη αντικατάστασης εξωτερικού υδραγωγείου Ηγουμενίτσας και επισκευής υφιστάμενων δεξαμενών ύδρευσης» (350.000,00€)

3. «Μελέτη αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης δημοτικών ενοτήτων Δήμου Ηγουμενίτσας» (300.000,00€).

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήριος Γ. Μήτσης δήλωσε σχετικά:

«Με την αποδοχή χρηματοδότησης των τριών αυτών μελετών, η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας αποδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό της στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής για την διασφάλιση υπηρεσιών ποιότητας προς τους πολίτες. Με τη χρηματοδότηση των 900.000,00€ να αφορά αποκλειστικά και μόνο στις μελέτες και όχι στην υλοποίηση των έργων (των οποίων η συνολική αξία υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη των 40.000.000,00€), η ΔΕΥΑΗ βάζει τα θεμέλια για: α. τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που θα της εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία και θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε μείωση του τιμολογίου της και β. την υλοποίηση ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης πόσιμου ύδατος με έργα αντικατάστασης, επισκευής και ενίσχυσης δικτύων ύδρευσης και εξωτερικού υδραγωγείου σε περιοχές που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα προβλήματα επάρκειας ή διαχείρισης. Επενδύουμε σήμερα σε έργα υποδομών που και στις επόμενες δεκαετίες θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ποιότητα διαβίωσης των πολιτών».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

ΕΥΑΘ: Ηλεκτρονικά από σήμερα οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων υδροληψίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταγόνα νερού

Ηλεκτρονικά μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα οι καταναλωτές τα αιτήματά τους για μεταβίβαση δικαιωμάτων υδροληψίας, συναλλαγή η οποία τον τελευταίο μήνα αποτελεί και τον μεγαλύτερο όγκο υποθέσεων που διεκπεραιώνονται στα γραφεία της ΕΥΑΘ στην Αγγελάκη, μαζί με τους διακανονισμούς οφειλών.

Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων υδροληψίας (οι αλλαγές υπόχρεου λογαριασμού δηλαδή), που αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα λόγω της μετατροπής των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) σε μακροχρόνιες ενοικιάσεις εξαιτίας της πανδημίας, μπορούν πλέον να γίνονται στον ιστότοπο της ΕΥΑΘ, www.eyath.gr (https://www.eyath.gr/aitisi-metavivasis-ydrolipsias/). Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται η αναμονή στα καταστήματα της εταιρείας, η οποία λόγω των υγειονομικών μέτρων είναι μακρά, ενώ ο νέος δικαιούχος θα μπορεί να παραλαμβάνει ηλεκτρονικά και τον λογαριασμό του.

Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της ΕΥΑΘ για: επιστροφή εγγύησης, επαγγελματικό ή βιομηχανικό τιμολόγιο, ειδοποιήσεις λογαριασμών, αντικατάσταση υδρομέτρου και καταχώριση ένδειξης υδρομέτρου. Επίσης, υπάρχουν φόρμες για επικαιροποίηση στοιχείων καρτέλας υδροληψίας και, φυσικά, για γενικότερη επικοινωνία με την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση λογαριασμών της ΕΥΑΘ, που συνιστά επίσης μεγάλο όγκο συναλλαγών στα γραφεία της Αγγελάκη, μπορεί να γίνεται στον ιστότοπο της εταιρείας (χωρίς επιπλέον χρέωση), με e-banking ή πάγια τραπεζική εντολή.

Με φυσικό τρόπο λογαριασμοί εξοφλούνται σε περισσότερα από 500 σημεία σε όλη τη Θεσσαλονίκη και, εκτός των ΑΤΜ τραπεζών:

– Σε όλα τα καταστήματα της «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.» με μετρητά, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση (μέχρι και έναν μήνα μετά τη λήξη).

– Στα καταστήματα και γραφεία των ΕΛΤΑ (μέχρι και έναν μήνα μετά τη λήξη).

– Σε όλα τα καταστήματα ΟΠΑΠ.

Για υποβολή ερωτημάτων ή καταγραφή αιτημάτων οι καταναλωτές μπορούν να καλούν και στο 2310 966600 (το 11124 μόνο για δήλωση βλαβών).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Καραμανλής: Δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση του νερού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταγόνα νερού

Δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση του νερού είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ρ/σ “Παραπολιτικά 90.1” και απαντώντας ουσιαστικά στις καταγγελίες που εκτόξευσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής μίλησε για παραποίηση της πραγματικότητας και υποκρισία και τόνισε ότι δεν σχεδιάζεται καμία ιδιωτικοποίηση, αλλά ανάθεση της συντήρησης των δικτύων υδροδότησης της πρωτεύουσας, ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Χαρίτσης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των βασικών υποδομών της ΕΥΔΑΠ μέσω ΣΔΙΤ “που συμπυκνώνει την ιδεοληπτική και αντικοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας”. Επιπρόσθετα κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα εν λόγω διαγωνισμούς καθώς όπως υποστηρίζει το νερό “είναι και θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό”.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, στην ίδια συνέντευξη υπενθύμισε ότι το 60% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά είναι μία εισηγμένη εταιρεία, καθώς και ότι το ελληνικό κράτος σήμερα πληρώνει στην ΕΥΔΑΠ 26,5 εκ ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση των δικτύων υδροδότησης. Σημείωσε ότι τώρα θα υπάρξει ανταγωνισμός ώστε με τον έλεγχο του Δημοσίου να γίνονται οι εργασίες συντήρησης που είναι αναγκαίες για την ασφάλεια του δικτύου υδροδότησης και την ποιότητα του νερού.

Η κόντρα για την ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε μετά την δημοσιοποίηση έναρξης διαγωνισμών πρόσληψης χρηματο-οικονομικών συμβούλων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που θα διερευνήσουν τη διενέργεια διαγωνισμών-ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος, των ταμιευτήρων δηλαδή που φέρνουν το νερό στη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού και οι οποίοι ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ Παγίων.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπέρ των ΣΔΙΤ γενικότερα και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού στις υπηρεσίες συστήματος με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησης. Τόνισε δε, ότι εάν μειωθεί το κόστος του συστήματος λειτουργίας και συντήρησης, η τιμή του νερού δε θα αυξηθεί, αλλά το αντίθετο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα