fbpx
Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

Αιτωλοακαρνανία: βρέθηκε οριστική λύση στο θέμα της χρηματοδότησης του φράγματος Αχυρών

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Οριστική λύση στην χρηματοδότηση του φράγματος των Αχυρών δίνει ο Θάνος Μωραΐτης, με την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής»

Ένα έργο που καρκινοβατεί εδώ και 15 χρόνια, παίρνει πλέον τον δρόμο της ολοκλήρωσης με εξασφαλισμένους του πόρους του, μετά τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής χθες Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Μακρυπίδη.

Ο κος Θάνος Μωραΐτης ανακοίνωσε την οριστική και καθαρή λύση που δίνεται πλέον για την ολοκλήρωση της πρώτης και πιο κρίσιμης φάσης του έργου, αυτής της αποπεράτωσης του φράγματος.

Είχε προηγηθεί μαραθώνιος επαφών, συσκέψεων, αλλεπάλληλες ανταλλαγές επιστολών μεταξύ του Υφυπουργού , των συναρμόδιων Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Από εμάς σήμερα οι Αιτωλ/νες περιμένουν να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό του προβλήματος», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο Υφυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μακρυπίδη, είπε: «Είστε πολύ κάλος γνώστης της ιστορίας του έργου, μιας και πολλές φορές έχουμε μιλήσει ή έχουμε καταθέσει ερωτήσεις γι?αυτό. Και ειδικά εσείς ? και λόγω καταγωγής αλλά και γιατί πιστεύετε σε αυτό το έργο ? έχετε δώσει αγώνα για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης».

Ο κ. Μωραΐτης, αφού έκανε σύντομη αναφορά στο ιστορικό του έργου, εστίασε στα προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της παραμονής του στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συμπληρώνοντας πως τη τελευταία διετία και ειδικά τους τελευταίους πέντε μήνες, που βρίσκεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αναζητούνταν τρόποι για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης. Όπως ξεκαθάρισε εάν το έργο παρέμενε στο Π.Δ.Ε. κινδύνευε να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Μετά από συσκέψεις και αποτελεσματικό συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών που προηγήθηκαν , τον Οκτώβριο του 2011, ο Υφυπουργός με επιστολή του στον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διβάρη , ζητούσε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου να προβούν στην έκδοση σχετικής Πρόσκλησης προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

«Είμαι στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι βρήκαμε αυτήν την οριστική και ρεαλιστική λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης, κάνοντας γνωστό πως προχωρούν άμεσα οι ενέργειες ένταξης του έργου στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά άμεσα η ένταξη του έργου στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Και αυτό αφορά το σύνολο του έργου, δηλαδή και τα 21.300.000 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της σύμβασης.

Να σημειωθεί πως ήδη καταβλήθηκαν 2,5 εκατομ. ευρώ στον εργολάβο, με υπογραφή του Υφυπουργού κι έτσι η Πολιτεία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί του, ώστε να αποπληρώσει με την σειρά του τις οφειλές του προς εργαζόμενους, προμηθευτές κλπ και να ξεκινήσει πάλι το έργο στις αρχές του 2012.

Χθες Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για υποβολή Τεχνικού Δελτίου, το οποίο θα περιέχει όλα τα οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Μόλις υποβληθεί και εγκριθεί το Τεχνικό Δελτίο αυτό, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, θα υλοποιηθεί η δέσμευση των συγχρηματοδοτούμενων απαιτούμενων πόρων, ώστε να συνεχίσουν οι ανάδοχοι του έργου απρόσκοπτα την υλοποίηση των σχετικών εργασιών. Ο κ. Μωραΐτης διαβεβαίωσε πως όλες οι ενέργειες θα είναι ταχύτατες αφού έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών

Στην δευτερολογία του ο Υφυπουργός, επισήμανε πως θα καταβληθούν ακόμη 5 εκατομ. ευρώ για τις συμπληρωματικές εργασίες που έγιναν και εξέφρασε την αισιοδοξία του, μέχρι τις αρχές του 2013 παράλληλα με το φράγμα, να έχει ολοκληρωθεί και ο αναδασμός ώστε να προχωρήσει η β? βάση του έργου, δηλαδή τα αρδευτικά δίκτυα.

Ο κος Θάνος Μωραΐτης, κλείνοντας την δευτερολογία του είπε πως για τα 15 χρόνια που χάθηκαν για το φράγμα των Αχυρών, ο πολιτικός κόσμος οφείλει μια συγγνώμη στους αγρότες του Ξηρομέρου. Το έργο των Αχυρών, τόνισε, ουσιαστικά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παθογένειας που χαρακτήριζε για δεκαετίες την χώρα:«Για το πώς ανακοινώνονταν με πανηγύρια και χαρές ανά την επικράτεια, έργα τα οποία τα οποία δεν θα γίνονταν ποτέ ή καταντούσαν έργα- φαντάσματα.Γιατί κάποιοι χωρίς καμία αίσθηση καθήκοντος, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, έκαναν απλά το κομμάτι τους για μια χούφτα ψήφους.

Φτιάχνοντας έργα στο πουθενά, κλέβοντας πολύτιμους πόρους από έργα σαν αυτό του φράγματος Αχυρών που είναι έργο επιβίωσης για τους αγρότες της περιοχής.», είπε χαρακτηριστικά, για να κλείσει την δευτερολογία του απευθυνόμενος στο σώμα:

«Να γνωρίζετε ότι αυτό που κάνουμε σήμερα για το Φράγμα Αχυρών το κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες, αλλά και να δούμε τα μεγάλα ώριμα έργα τα οποία καρκινοβατούν και τα οποία πρέπει να προωθούνται με άμεση προτεραιότητα αξιοποιώντας τους Ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να τονωθεί η εθνική οικονομία και ταυτόχρονα να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και η απασχόληση. Αυτή είναι η λογική, αυτή είναι η στρατηγική που χαράξαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.»

 


View Larger Map

image_pdfimage_print

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε δημοπράτηση τα έργα αποχέτευσης 165 εκ. ευρώ σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα και Αρτέμιδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποχετευτικό έργο

Πρόσω ολοταχώς για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος αποχέτευσης και λυμάτων στην Ανατολική Αττική βάζει η ΕΥΔΑΠ καθώς προκηρύχθηκαν δύο μεγάλα έργα αποχέτευσης συνολικού κόστους 165εκατ.ευρώ.

Τα δύο μεγάλα έργα θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπατών-Αρτέμιδας. Οι δύο διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά και να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να συνδεθούν πάνω από 10.000 κτίσματα.

Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή Δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδος προϋπολογισμού δημοπράτησης 79εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίςς ΦΠΑ 63,7εκ. ευρώ). Θα δημοπρατηθεί στις 21 Φεβρουαρίου και στις 27 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές.

Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή Δικτύων Ακαθάρτων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος» προϋπολογισμού δημοπράτησης 86,8εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρις ΦΠΑ 70 εκ. ευρώ). Θα δημοπρατηθεί στις 21 Φεβρουαρίου και στις 27 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές.

Το έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής (Τ.Σ.), στο πλαίσιο του Ε.Π. «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014 – 2020», στον Α.Π.14 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» και από πιστώσεις της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.

Σχολιάζοντας την έναρξη του διαγωνισμού ο κ. Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ σημείωσε πως «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για άμεση εκκίνηση των έργων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, δημοπρατήσαμε δύο μεγάλες εργολαβίες ύψους 134 εκ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και δουλεύουμε συστηματικά και υπεύθυνα, ώστε το συντομότερο δυνατό, να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που καταδικάζει τη χώρα μας σε πρόστιμα ύψους 5 εκ. ευρώ κάθε χρόνο και τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής σε επίπεδο διαβίωσης κατώτερο από αυτό αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόλεων».

ΤΑΥΤOTΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Στην πρώτη εργολαβία (των 79 εκατ.) τα έργα της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνουν τους αγωγούς και τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, για την προσαγωγή των λυμάτων στο Κ.Ε.Λ., τον αγωγό διάθεσης επεξεργασμένων εκροών, τους δευτερεύοντες αγωγούς και τις εξωτερικές διακλαδώσεις, για τη σύνδεση των ακινήτων με αυτούς.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται:

— τα κεντρικά αντλιοστάσια Ραφήνας και Αρτέμιδας, οι κατάντη αυτών αγωγοί, για την προσαγωγή των λυμάτων στο Κ.Ε.Λ. και το χερσαίο τμήμα του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων εκροών από το Κ.Ε.Λ., συμπεριλαμβανομένης σήραγγας για τη διέλευση των αγωγών,

— τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων Ραφήνας, Ν. Βουτζά, Καλλιτεχνούπολης και Νηρέα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων τοπικών ανυψωτικών εγκαταστάσεων και των αγωγών προσαγωγής των λυμάτων προς το κεντρικό αντλιοστάσιο Ραφήνας,

— δευτερεύοντες αγωγοί ακαθάρτων κατά μήκος της οδού Αρίωνος, καθώς και ο αγωγός Α.Γ.Ν. από το ανάντη πέρας του μέχρι την εκβολή του στον αγωγό της οδού Αρίωνος,

— εξωτερικές διακλαδώσεις, για τη σύνδεση των ακινήτων.

Στη δεύτερη εργολαβία (των 86,8εκατ) τα έργα περιλαμβάνουν κατασκευές αγωγών, το συνολικό μήκος των οποίων ανέρχεται σε ~192,50 χλμ. και τα φρεάτια επίσκεψης σε 4.496 τεμάχια. Προβλέπεται η κατασκευή 5 Α/Σ προσαγωγής (4 στην Αρτέμιδα και 1 στα Σπάτα) και 2 Α/Σ ανύψωσης (στην Αρτέμιδα). Τέλος, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων των όμορων ακινήτων, συνολικού αριθμού 10.000 συνδέσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

ΟΑΚ: Στο 86% η πληρότητα των ταμιευτήρων νερού στην Κρήτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φράγμα Αποσελέμη Κρήτη

Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Συγκοινωνιακών  & Υδραυλικών Έργων βάσει των μετρήσεων τα δεδομένα των ταμιευτήρων για τους οποίους ο Οργανισμός έχει την αρμοδιότητα, σήμερα Τετάρτη 8  Ιανουαρίου 2020 παρουσιάζουν  την ακόλουθη εικόνα:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΑΚ Α.Ε. – (08-01-2020)
    ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ                           (%) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ 22.500.000 κ.μ.

κ.μ.

22.500.000 κ.μ. 100% Ολοκλήρωση πλήρωσης από 30-12-2019
ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ 25.270.000 κ.μ. κ.μ. 21.209.912 κ.μ. 84% Παράλληλη λειτουργεί η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη
ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ 5.120.000 κ.μ. κ.μ. 1.470.000 κ.μ. 29% Διακοπή τροφοδοσίας εισροών από 31-1-2019
Λ/Δ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ 2.150.000 κ.μ. κ.μ. 2.150.000 κ.μ. 100% Ολοκλήρωση πλήρωσης από 2-1-2020
ΣΥΝΟΛΟ :    55.040.000 κ.μ. κ.μ. 47.329.912 κ.μ. 86%  

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε δημοπράτηση με 13,6εκατ.ευρώ η αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης στην Καλαμάτα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Έργα Αποχέτευσης και Ύδρευσης

Σε δημοπράτηση είναι το έργο αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού απο τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος, μέχρι την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα εκσυγχρονίσει την προμήθεια νερού για την πόλη της Καλαμάτας. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Το κόστος των έργων έχει εκτιμηθεί σε 13,6εκατ.ευρώ (ποσο με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 11εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου ενώ στις 9 του ίδιου μήνα θα αποσφραγισθούν οι προσφορές.

Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 24 μήνες. Εφόσον τα έργα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, τότε από το 2023 ο νέος αγωγός θα είναι λειτουργικός. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΠΔΕ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο θα εκτελεστεί στον Δήμο Καλαμάτας, τον Δήμο Μεσσήνης και τον Δήμο Δυτικής Μάνης.

Η αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη προβλέπει την κατασκευή:

— νέου αγωγού μεταφοράς (κεντρικός αγωγός) από τη δεξαμενή Πηδήματος έως την Καλαμάτα, διατομής Φ800 και μήκους 15.500μ., προς αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού μεταφοράς Φ600,

— νέου αγωγού τροφοδότησης των δεξαμενών της Μεσσήνης, διατομής Φ400, 12,50atm και μήκους 6.922μ., ο οποίος θα συνδεθεί με τον νέο προτεινόμενο αγωγό Φ800 στον κόμβο του Ασπροχώματος,

— νέου αγωγού σύνδεσης τού κλάδου τροφοδότησης τής ψηλής δεξαμενής στην Άνθεια με τον νέο αγωγό Φ800. Έχει μήκος 126μ. και διατομή Φ110, 10atm το νέο τμήμα, ενώ διατηρούνται 556μ. του αγωγού Φ110,

— νέου αγωγού σύνδεσης τού κλάδου τροφοδότησης των δεξαμενών Θουρίας και Μικρομάνης με τον νέο αγωγό Φ800. Έχει μήκος 441μ. και διατομή Φ160, 10atm και μήκους, ενώ διατηρούνται 78μ. αγωγών Φ110,

— νέου αγωγού τροφοδότησης τής δεξαμενής στη Σπερχογεία, με τον νέο αγωγό Φ800. Έχει συνολικό μήκος 1.074μ. και διατομή Φ200, 12,50atm για μήκος 370μ. και 10atm για μήκος 704μ.,

— νέου αγωγού τροφοδότησης τής δεξαμενής Αντικάλαμου με τον νέο αγωγό Φ800. Έχει συνολικό μήκος 1.045μ. και διατομή Φ125 12,50atm για μήκος 460μ. και 10atm για μήκος 585μ.,

— νέου αγωγού τροφοδότησης τής δεξαμενής στο Καλάμι με τον νέο αγωγό Φ800. Έχει συνολικό μήκος 1.504μ. και διατομή Φ110 12,50atm για μήκος 167μ. και 10atm για μήκος 1337μ.,

— νέου αγωγού τροφοδότησης τού κλάδου τροφοδότησης τής ψηλής δεξαμενής στο Ασπρόχωμα, ο οποίος θα συνδεθεί με τον νέο προτεινόμενο αγωγό Φ800. Έχει μήκος 667μ. και διατομή Φ250, 10atm.,

— νέων αγωγών εσωτερικού δικτύου του Ασπροχώματος, που θα εκκινούν από την ψηλή δεξαμενή προς τους μεγάλους καταναλωτές (ΒΙ.ΠΕ., Αεροδρόμιο κ.λπ.), με συνολικό μήκος 1.913μ. και διατομή Φ250, 10atm.

Οι σωληνώσεις που προβλέπεται να τοποθετηθούν για το νέο προτεινόμενο κεντρικό αγωγό μεταφοράς, είναι από ελατό χυτοσίδηρο (ductile iron), ονομαστικής διατομής DN800, κλάσης C25, κατά το πρότυπο ΕΝ 545.

Οι αγωγοί σύνδεσης θα κατασκευαστούν από σωλήνες πολυαιθυλενίου ΡΕ 100 (με ελάχιστη απαιτούμενη αντοχή MRS10=10Mpa), με συμπαγές τοίχωμα, κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 12201-22011.

Επίσης, προβλέπεται η τοποθέτηση όλων των συνοδών συσκευών, που είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη λειτουργία και τον ασφαλή έλεγχο του δικτύου. Οι συσκευές αυτές είναι δικλείδες ελέγχου, βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής αέρα, διατάξεις εκκένωσης, αντιπλημμυρικές βαλβίδες, όργανα μέτρησης παροχής και πίεσης, καθώς και συστήματος ελέγχου και καταγραφής της λειτουργίας των τροφοδοτικών αγωγών των δεξαμενών. Όλες οι προβλεπόμενες συσκευές θα τοποθετηθούν εντός φρεατίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα