Connect with us

Editorial

Τα έργα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οδικά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μεγάλη ποικιλία σε έργα είναι ορατή

Μπορεί εδώ και χρόνια να λέμε ότι στην Ελλάδα κατασκευάζουμε μόνο δρόμους αλλά αυτό μάλλον είναι πλάνη. Πλέον φαίνεται ξεκάθαρα η μεγαλύτερη ποικιλία σε μεγάλα έργα διαφόρων τύπων, από έργα σταθερής τροχιάς, από φράγματα, αναπλάσεις, κτιριακά και φυσικά οδικά.

Η διαφορά είναι πως τα οδικά έργα τα βλέπουμε, είμαστε παρόντες όταν κατασκευάζονται και συνήθως μας δημιουργούν πρόβλημα μετακίνησης. Ένα φράγμα ποιος θα το δει εκτός από λίγους και τους γνωρίζοντες; Αυτό το μικρό μυστικό κάνει την διαφορά στον μύθο των έργων στην χώρα.

Βλέπουμε επίσης ότι πολλά από τα παγωμένα έργα της προηγούμενης περιόδου έχουν πάρει μπρος και πάνε καλύτερα. Μην περιμένουμε θαύματα καθώς είμαστε πλέον όχι στον κατηφορικό δρόμο αλλά στον ανηφορικό.

Τον δρόμο που είναι δύσκολος, αλλά είναι καλύτερος και οδηγεί με αργά βήματα σε καλύτερα αποτελέσματα τόσο προσωπικά όσο και συνολικά. Το επόμενο διάστημα θα δούμε ακόμα πιο θετικές εξελίξεις στον χώρο των έργων και των υποδομών και δεν θα είναι μόνο οι αυτοκινητόδρομοι.

Αρκετά έργα δημόσια, με παραχώρηση, με ΣΔΙΤ, ιδιωτικά θα έρθουν να ανοίξουν τα φτερά τους και αρκετοί συμπολίτες μας θα βρουν και πάλι απασχόληση. Μία λέξη που έχει γίνει πολύτιμη στις μέρες μας.

Το ενδιαφέρον και σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι έχουμε και πάλι ποικιλία στα έργα που έρχονται. Ευχάριστο είναι το γεγονός πως η τουριστική βιομηχανία της χώρας ανακάμπτει και μαζί της το ενδιαφέρον για νέες τουριστικές μονάδες-γίγαντες που θα δώσουν νέο στίγμα στα κατασκευαστικά δρώμενα.

Μην ξεχνάμε τα πολλά έργα ύδρευσης- αποχέτευσης και εσχάτως περιβαλλοντικά (εργοστάσια απορριμμάτων κλπ) που είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ας μην γελιόμαστε, δεν είμαστε σε μία υγιή χώρα, τα προβλήματα παραμένουν εδώ, όμως τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα.

Αυτό που ακόμα υστερεί (και πάλι λόγω κρίσης) είναι τα έργα σε ανανεώσιμες πηγές. Μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις στην φορολογία στα συγκεκριμένα έργα έχουμε ένα τεράστιο φρένο. Εξίσου πικρές είναι οι εξελίξεις σε έργα ΑΠΕ Δημοσίου καθώς τα μεγαλεπήβολα πλάνα για τεράστια πάρκα σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη έπεσαν στο κενό. Την λύση εκεί θα πρέπει να την αναζητήσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς όμως αγκυλώσεις για να γιγαντώσει ξανά αυτός ο νέος κατασκευαστικός κλάδος.

Για να επανέλθω στην αρχική μου τοποθέτηση, θα ήθελα να ρίξετε μία ματιά στα μεγάλα μας έργα. Είναι εκείνα που αθόρυβα κάποιες φορές, εκνευριστικά καθυστερημένα άλλες μας δίνουν νότες αισιοδοξίας και ελπίδας πως δεν έχουν γκρεμιστεί τα πάντα στην χώρας μας.

Εύχομαι, στον επόμενο κατάλογο τα έργα του καταλόγου να είναι περισσότερα, νεόφερτα και να δούμε πολλά από τα παρόντα έργα να ολοκληρώνονται.

Καλή εβδομάδα σε όλους
4.8.2014

Νίκος Καραγιάννης
n.karagiannis@ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα