Connect with us

Αφιερώματα

Τα έργα με σωστή χρηματοδότηση θα οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης τη χώρα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρθρογραφεί ο Γιώργος Στασινός για το ypodomes με θέμα 5 χρόνια κρίση- 5 χρόνια έργα

Η επέτειος των πέντε χρόνων του ypodomes.com είναι καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε όχι μόνο τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στα δημόσια έργα αλλά κυρίως τί θέλουμε και τί μπορούμε να κάνουμε για τον κλάδο και για τη χώρα ώστε τα επόμενα χρόνια και οι επόμενες δεκαετίες να είναι γόνιμες και ουσιαστικές, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος.

Δεν μου αρέσει προσωπικά να μεμψιμοιρώ και να ασχολούμαι με το παρελθόν. Είναι μικρή η αγορά της χώρας και όλοι ξέρουμε τι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι η μελέτη όσων έγιναν είναι ένα εργαλείο. Είναι προτιμότερο όμως, αν θέλουμε να δίνουμε λύσεις και να δημιουργούμε, να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε το αύριο.

Ξέρω ότι μέσα στην κρίση, με την αγωνία της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων για τον κάθε μηχανικό και την κάθε μικρή ή μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία, κάτι τέτοιο φαντάζει πολυτέλεια. Όμως είναι απαραίτητο, αν θέλουμε να προχωρήσει η χώρα συνολικά και ο καθένας μας ατομικά.

Οφείλουμε, να μελετήσουμε, να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα αλλά και ο καθένας μας για την επιχείρησή του ή τον φορέα του, ακόμη και ατομικά. Παράλληλα, σε θεσμικό επίπεδο, ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος επιβάλει να λειτουργήσουμε ως κόμβος προβληματισμού, ανάλυσης, μελέτης, εποπτείας και μεσολάβησης για όλα τα σύνθετα τεχνικά προβλήματα της χώρας.
    
Ζούμε μία μεταβατική περίοδο, όπου το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορεί και πρέπει να αναλάβει το ρόλο που είχε παλιότερα, όταν υπηρέτησε με συνέπεια τη πατρίδα. Ζούμε τη μετάβαση από την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στην επόμενη εποχή, που όλοι επιδιώκουμε να είναι εποχή παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, βασισμένης πάνω σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα φέρει ευημερία στους πολίτες και στη χώρα, μακριά από τις παθογένειες των προηγουμένων δεκαετιών.
    
Αυτό το στόχο για τα επόμενα χρόνια θα υπηρετήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο, με τον επιστημονικό, επαγγελματικό και αναπτυξιακό ρόλο που θα έχει, με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε και τις πρωτοβουλίες που ήδη αναλαμβάνουμε. Και επειδή ζούμε δύσκολες ημέρες, κυρίως η κυβέρνηση που έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, εμείς στο ΤΕΕ τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία στα κυβερνητικά στελέχη την αγωνία της αγοράς, αλλά και τη θέληση του τεχνικού κόσμου να πάμε σε αυτήν την κατεύθυνση.
    
Ας ξεπεράσουμε γρήγορα την αβεβαιότητα, ας καταλήξουμε το συντομότερο στη κατά το δυνατόν πιο συμφέρουσα για τους πολίτες και τη χώρα συμφωνία, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα ρευστότητας, να επανεκκινήσει η οικονομία και να προχωρήσει και πάλι η χρηματοδότηση στα μεγάλα και μικρά έργα σε όλη τη χώρα.
    
Μόλις αυτό συμβεί, είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουμε όλοι στην ανασυγκρότηση γενικότερα της χώρας και στο να τρέξει η οικονομία γρήγορα πολύ μπροστά. Ο τεχνικός κόσμος ξέρει, θέλει και μπορεί, αρκεί να συνεργαστούμε και να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως επιστημονικού και τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, σκοπεύει να υποστηρίξει τις κρατικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση στην υλοποίηση ευρύτατου διαλόγου για κάθε θέμα που αφορά τον τεχνικό κόσμο. Θέλουμε να διευκολύνουμε όλους για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Ο ρόλος του Τεχνικού συμβούλου της πολιτείας αυτό επιτάσσει και δεν θα σταματήσουμε ακόμα και όταν δεν γινόμαστε αρεστοί. Το Τεχνικό Επιμελητήριο προτιμά να είναι χρήσιμο και ουσιαστικό για τη χώρα, για την πολιτεία και τους Μηχανικούς αλλά κυρίως για τους πολίτες.

Και επειδή στη χώρα μας ο πολιτικός διάλογος πολλές φορές εξελίσσεται ως διαδικασία παράλληλων μονολόγων, ειδικά σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, όπως τα μεγάλα έργα και οι αυριανές υποδομές της χώρας, θέλουμε το ΤΕΕ το επόμενο διάστημα να αποδείξει ότι αυτό δεν είναι κανόνας.

Η άποψή μου είναι στην πατρίδα κάποια στιγμή πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να αποφασίσουν ότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και τα έργα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Αν αυτό δεν συμβαίνει τα έργα δεν τελειώνουν. Το κόστος πολλαπλασιάζεται. Και τελικά αυτοί που πληρώνουν είναι οι Έλληνες πολίτες.

Κι αυτό που λέω είναι αυτονόητο σε πολλές χώρες του κόσμου. Ίσως στις περισσότερες της Ευρώπης. Σε εμάς όμως τελικά δεν είναι αυτονόητο. Είναι κατανοητό και λογικό να αλλάζουν οι πολιτικές από τη μία κυβέρνηση στην επόμενη. Μπορεί ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης να είναι πολύ καλύτερος και πιο σύγχρονος.

Αυτό όμως πρέπει να εφαρμόζεται σε νέα έργα. Προφανώς αν οι όροι κάποιων συμβάσεων μπορούν να γίνουν πιο συμφέροντες για τους πολίτες, αλλά χωρίς να διακόπτονται τα έργα, θα πρέπει να γίνονται. Πιστεύω ότι μόλις κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς πρέπει να τρέξουμε για να ξεκινήσουν όλα τα έργα, όχι μόνο τα συγχρηματοδοτούμενα, πάνω σε τρεις βασικούς χρηματοδοτικούς πυλώνες που μπορούν να κινήσουν τον τεχνικό κλάδο.

Πρώτος είναι το ΣΕΣ το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο πρέπει να τρέξει τάχιστα με προσκλήσεις από το Σεπτέμβρη, και εδώ περιλαμβάνονται πολλά έργα υποδομών είτε στα τομεακά είτε στα περιφερειακά προγράμματα. Δεύτερος, ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες οι επενδυτές θα δεσμεύονται για άμεσες επενδύσεις με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον και προφανώς με οικονομικά ανταλλάγματα που θα είναι συμφέροντα για το ελληνικό δημόσιο.

Τρίτος βασικός χρηματοδοτικός πυλώνας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα μέσα στη χρονιά είναι κάποια φορολογικά κίνητρα για την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου.

Αυτοί οι τρεις άξονες, οι τρεις πυλώνες είναι εργαλεία χρηματοδότησης που μπορούν να τρέξουν γρήγορα μέσα στο έτος αν υπάρξει σταθερότητα και θέληση. Θα οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης, θα βελτιώσουν τους δείκτες της οικονομίας, θα βελτιώσουν τα δημόσια έσοδα και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Κυρίως όμως θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τεχνικό κλάδο, που είναι ο πιο δυναμικός και καταρτισμένος αλλά έχει τραυματιστεί βαθιά από την ανεργία.

Στόχος όλων μας είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη χώρα, να προχωρήσει άμεσα η παραγωγική ανασυγκρότηση και η δημιουργία θέσεων εργασίας που θα βασίζονται στη γνώση, στο μεράκι και τις ικανότητες των εργαζομένων και των επιστημόνων.

Γιατί νομίζω ότι πραγματικά όλοι μας θέλουμε τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι καλύτερα από τα πέντε προηγούμενα. Ειλικρινά πιστεύω ότι ως χώρα μπορούμε. Και εύχομαι να διαβάζουμε πολλά καλά νέα τα επόμενα πέντε χρόνια μέσα από το ypodomes.com.

Γιώργος Στασινός (Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος)

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα