Connect with us

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: με το σταγονόμετρο τα έργα της αναβάθμισης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόνον σε μακέτα θα βλέπουμε, άγνωστο ακόμη πόσο, τον νέο σταθμό του αεροδρομίου Ιωαννίνων, αφού η κατασκευή του δεν ξεκίνησε και τίποτε δεν δείχνει ότι μπορεί να μπουν τα θεμέλια, άμεσα.

Αιτία η χρηματοδότηση που είναι ελάχιστη και δεν επιτρέπει… ανοίγματα από τον ανάδοχο, ο οποίος ασχολείται επί μήνες, κυρίως, με την κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου, ενώ και στις εργασίες εδάφους υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα.

Το βέβαιο είναι ότι η λήξη της νέας παράτασης τον Μάιο του 2012 θα βρει το έργο εκτελεσμένο σε μικρό ποσοστό και θα λείπει ο νέος σταθμός που αποτελεί και το κυρίως τμήμα του.

Καθυστέρησε και έπεσε στην οικονομική κρίση

Ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε με τη μακέτα, που πολλοί …θαύμασαν, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δημοπρατήθηκε από τη Ν.Δ και (αφού έγιναν πολλές διορθώσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες) έφτασε μετά από σχεδόν μια δεκαετία να σέρνεται, αφού η χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους, συνέπεσε με την μεγάλη κρίση που περνά η χώρα και δεν διατίθενται πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Βέβαια επί διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ που υπήρχαν χρήματα, δεν έδωσε ώθηση στο έργο. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ δεν κατέστη δυνατή.

Διακοπή εργασιών και νέο αίτημα διάλυσης στην πορεία, της εργολαβίας, όπως έχει δικαίωμα να πράξει ο ανάδοχος, θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη, δεδομένου ότι υπάρχει απλήρωτος λογαριασμός περίπου 1 εκ. ευρώ και χρήματα δεν θα δοθούν ως το τέλος του έτους.

Η τελευταία πληρωμή λογαριασμών είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, περίπου 3 εκ. ευρώ κι αφού ο ανάδοχος είχε ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης στις αρχές του χρόνου, έχοντας κάνει διακοπή εργασιών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υψώνεται ο πύργος, για σταθμό τίποτα…

Τους τελευταίους έξι μήνες κατασκευάζεται μόνον ο νέος πύργος ελέγχου, ο οποίος μεταφέρεται, εξαιτίας της εγκατάστασης, κάποτε, του Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης, του γνωστού ILS που θα εμποδίζονταν από τον πύργο στη σημερινή του θέση. Μεταφέρεται στην αντίθετη πλευρά, κοντά στο νέο αμαξοστάσιο, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του, όμως το σημαντικότερο κομμάτι του έργου είναι ο νέος σταθμός και τι τελικά θα επιλεγεί.

Ο νέος σταθμός προβλέπονταν αρχικά να ανεγερθεί στη θέση του υπάρχοντος, με κατεδάφιση του και προσωρινή λειτουργία σταθμού στο κτίριο που προορίζεται για αμαξοστάσιο.

Όμως κρίθηκε στη συνέχεια ασύμφορο και πολύπλοκο λειτουργικά να κατεδαφιστεί εξαρχής ο σταθμός. Έτσι επιλέχθηκε να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός δίπλα στην επέκταση του παλιού, στο χώρο που ήταν το πάρκινγκ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί και αν θα κατεδαφιστεί και η επέκταση, όπως είχε διαφανεί ή θα γίνει ο νέος σταθμός χωρίς να επηρεαστεί ο υπάρχων.

Πρόκειται για κτίριο εμβαδού 10.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τελικά θα είναι τόσο μεγάλος ο νέος σταθμός, και για λόγους κόστους κατασκευής και συντήρησης. Στον χώρο ανέγερσης του σταθμού έχουν γίνει κάποιες εργασίες προετοιμασίας και τίποτε άλλο για την ώρα.

Λείπει η σύνδεση νέας πίστας-διαδρόμου

Και σαν να μην έφτανε η καθυστέρηση με τον νέο σταθμό, δεν ολοκληρώνονται οι εργασίες σύνδεσης της νέας πίστας με τον διάδρομο.

Απομένει να ασφαλτοστρωθεί τμήμα του συνδετήριου, κάτι που δεν γίνεται εδώ και καιρό.

Η νέα μεγάλη πίστα συνδέεται με τρεις συνδετήριους με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, αλλά η εκκρεμότητα με τον έναν συνδετήριο, δημιουργεί πρόβλημα λειτουργικότητας και χώρου.

Στο 1/3 της σύμβασης οι πληρωμές

Οι οφειλές προς τον ανάδοχο πλησιάζουν το 1 εκ. ευρώ και δεν θεωρούνται μεγάλες, σε σχέση με τις σωρευμένες στο παρελθόν, αλλά η… στρόφιγγα από το υπουργείο Οικονομικών έχει κλείσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πιστώσεις προς διάθεση, όπως συμβαίνει με όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους.

Η ανάδοχος εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ είχε πληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, περίπου 8,5 εκ. ευρώ με μια σύμβαση που με την έκπτωση φτάνει τα 25 εκ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο αν θα περικοπούν εργασίες και τι θα γίνει ως το τέλος.

Το εκτελεσθέν έργο δεν είναι και τόσο ορατό, αφού αφορούσε το διάδρομο προσγείωσης και συνδετήριους με το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών ( η πίστα πλέον έχει τριπλάσιο εμβαδόν) , περιφράξεις και φωτισμό κλπ, αλλά και το κτίριο του αμαξοστασίου που έχει μείνει στον σκελετό.

Πηγή:neoiagones.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα