fbpx
Connect with us

Αεροδρόμια

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: με το σταγονόμετρο τα έργα της αναβάθμισης

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόνον σε μακέτα θα βλέπουμε, άγνωστο ακόμη πόσο, τον νέο σταθμό του αεροδρομίου Ιωαννίνων, αφού η κατασκευή του δεν ξεκίνησε και τίποτε δεν δείχνει ότι μπορεί να μπουν τα θεμέλια, άμεσα.

Αιτία η χρηματοδότηση που είναι ελάχιστη και δεν επιτρέπει… ανοίγματα από τον ανάδοχο, ο οποίος ασχολείται επί μήνες, κυρίως, με την κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου, ενώ και στις εργασίες εδάφους υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα.

Το βέβαιο είναι ότι η λήξη της νέας παράτασης τον Μάιο του 2012 θα βρει το έργο εκτελεσμένο σε μικρό ποσοστό και θα λείπει ο νέος σταθμός που αποτελεί και το κυρίως τμήμα του.

Καθυστέρησε και έπεσε στην οικονομική κρίση

Ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε με τη μακέτα, που πολλοί …θαύμασαν, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δημοπρατήθηκε από τη Ν.Δ και (αφού έγιναν πολλές διορθώσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες) έφτασε μετά από σχεδόν μια δεκαετία να σέρνεται, αφού η χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους, συνέπεσε με την μεγάλη κρίση που περνά η χώρα και δεν διατίθενται πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Βέβαια επί διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ που υπήρχαν χρήματα, δεν έδωσε ώθηση στο έργο. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ δεν κατέστη δυνατή.

Διακοπή εργασιών και νέο αίτημα διάλυσης στην πορεία, της εργολαβίας, όπως έχει δικαίωμα να πράξει ο ανάδοχος, θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη, δεδομένου ότι υπάρχει απλήρωτος λογαριασμός περίπου 1 εκ. ευρώ και χρήματα δεν θα δοθούν ως το τέλος του έτους.

Η τελευταία πληρωμή λογαριασμών είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, περίπου 3 εκ. ευρώ κι αφού ο ανάδοχος είχε ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης στις αρχές του χρόνου, έχοντας κάνει διακοπή εργασιών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υψώνεται ο πύργος, για σταθμό τίποτα…

Τους τελευταίους έξι μήνες κατασκευάζεται μόνον ο νέος πύργος ελέγχου, ο οποίος μεταφέρεται, εξαιτίας της εγκατάστασης, κάποτε, του Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης, του γνωστού ILS που θα εμποδίζονταν από τον πύργο στη σημερινή του θέση. Μεταφέρεται στην αντίθετη πλευρά, κοντά στο νέο αμαξοστάσιο, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του, όμως το σημαντικότερο κομμάτι του έργου είναι ο νέος σταθμός και τι τελικά θα επιλεγεί.

Ο νέος σταθμός προβλέπονταν αρχικά να ανεγερθεί στη θέση του υπάρχοντος, με κατεδάφιση του και προσωρινή λειτουργία σταθμού στο κτίριο που προορίζεται για αμαξοστάσιο.

Όμως κρίθηκε στη συνέχεια ασύμφορο και πολύπλοκο λειτουργικά να κατεδαφιστεί εξαρχής ο σταθμός. Έτσι επιλέχθηκε να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός δίπλα στην επέκταση του παλιού, στο χώρο που ήταν το πάρκινγκ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί και αν θα κατεδαφιστεί και η επέκταση, όπως είχε διαφανεί ή θα γίνει ο νέος σταθμός χωρίς να επηρεαστεί ο υπάρχων.

Πρόκειται για κτίριο εμβαδού 10.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τελικά θα είναι τόσο μεγάλος ο νέος σταθμός, και για λόγους κόστους κατασκευής και συντήρησης. Στον χώρο ανέγερσης του σταθμού έχουν γίνει κάποιες εργασίες προετοιμασίας και τίποτε άλλο για την ώρα.

Λείπει η σύνδεση νέας πίστας-διαδρόμου

Και σαν να μην έφτανε η καθυστέρηση με τον νέο σταθμό, δεν ολοκληρώνονται οι εργασίες σύνδεσης της νέας πίστας με τον διάδρομο.

Απομένει να ασφαλτοστρωθεί τμήμα του συνδετήριου, κάτι που δεν γίνεται εδώ και καιρό.

Η νέα μεγάλη πίστα συνδέεται με τρεις συνδετήριους με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, αλλά η εκκρεμότητα με τον έναν συνδετήριο, δημιουργεί πρόβλημα λειτουργικότητας και χώρου.

Στο 1/3 της σύμβασης οι πληρωμές

Οι οφειλές προς τον ανάδοχο πλησιάζουν το 1 εκ. ευρώ και δεν θεωρούνται μεγάλες, σε σχέση με τις σωρευμένες στο παρελθόν, αλλά η… στρόφιγγα από το υπουργείο Οικονομικών έχει κλείσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πιστώσεις προς διάθεση, όπως συμβαίνει με όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους.

Η ανάδοχος εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ είχε πληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, περίπου 8,5 εκ. ευρώ με μια σύμβαση που με την έκπτωση φτάνει τα 25 εκ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο αν θα περικοπούν εργασίες και τι θα γίνει ως το τέλος.

Το εκτελεσθέν έργο δεν είναι και τόσο ορατό, αφού αφορούσε το διάδρομο προσγείωσης και συνδετήριους με το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών ( η πίστα πλέον έχει τριπλάσιο εμβαδόν) , περιφράξεις και φωτισμό κλπ, αλλά και το κτίριο του αμαξοστασίου που έχει μείνει στον σκελετό.

Πηγή:neoiagones.gr

image_pdfimage_print

Αεροδρόμια

Απόλυτο ρεκόρ για την Aegean στη διακίνηση επιβατών το 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Aegean A320neo

Mε ένα νέο ρεκόρ στην επιβατική κίνηση, αγγίζοντας το όριο των 15 εκατ. επιβατών, ολοκλήρωσε τη χρονιά η AEGEAN καταγράφοντας αύξηση 7% στη συνολική επιβατική κίνηση για το 2019 και επισφράγισε με τη σημαντική αυτή επιτυχία τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία μετέφερε το 2019 14,99 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. περισσοτέρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προσφέροντας 17,85 εκατ. θέσεις συνολικά.

Η αύξηση προήλθε από την αυξημένη επένδυση στο δίκτυο εξωτερικού, που συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό άξονα ανάπτυξης με 8,7 εκατ. επιβάτες και 11% αύξηση. Η αύξηση αυτή συντελέστηκε, τόσο από τη βάση της Αθήνας (+11%), που αποτελεί τον κύριο κόμβο του δικτύου όσο και από τις βάσεις της περιφέρειας Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδος, Καλαμάτα (+8%) όπου σημειώνουν αύξηση, σημαντικά μεγαλύτερη από τη γενική τάση της χώρας, η οποία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Οριακά ανοδική πορεία κατά 3% κατέγραψε και η κίνηση εσωτερικού, παρά την σημαντική επιβάρυνση από τη διατήρηση του ΦΠΑ επιβατικών μεταφορών στο 24% για 4 συνεχή χρόνια (2016-2019).

Συνολικά ο συντελεστής πληρότητας βελτιώθηκε κατά σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα βάσης και από 83,9% το 2018 ανήλθε σε 84,8% το 2019.

κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN ανέφερε σχετικά: «Πετύχαμε 11% ανάπτυξη στην κίνηση εξωτερικού και 7% συνολικά, πετώντας περισσότερο κυρίως στις αρχές και το τέλος της παραδοσιακής τουριστικής περιόδου. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, όσο και στην προσφορά αναβαθμισμένων και ποιοτικών υπηρεσιών, γιατί αυτό είναι το απαραίτητο διπλό στοίχημα για βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό και τη χώρα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Έξι φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας, οι επιβάτες που πέρασαν από τα αεροδρόμια το 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Aegean A320neo

Ένα νέο εντυπωσιακό ρεκόρ κατέγραψαν τα ελληνικά αεροδρόμια το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ με 65,38εκατ.επιβάτες. Αν υπολογίσουμε τον αριθμό των κατοίκων της χώρας, θα διαπιστώσουμε ότι στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων, διακινήθηκαν επιβάτες που αντιστοιχούν 6 φορές τον πληθυσμό μας.

Ηγετικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το αεροδρόμιο της Αθήνας με 25,5εκατ.επιβάτες, δηλαδή περίπου τοο 40% της συνολικής κίνησης. Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2019 πιστοποιείται η συνεχόμενη άνοδος του τουριστικού προϊοντος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2019 έφθασε τα 65.385.004 παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 όπου είχαν διακινηθεί 62.292.191 επιβάτες.

Συγκεκριμένα οι διακινούμενοι επιβάτες είναι το 2019 περισσότεροι κατά 3.092.813. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 538.956 (από τις οποίες 213.098 εσωτερικού και 325.858 εξωτερικού) παρουσιάζοντας άνοδο 3,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 519.548 πτήσεις.

Είχαμε αύξηση 3,9% στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) Δεκεμβρίου 2019- Διακινήθηκαν 2.5 εκατ. επιβάτες. Αύξηση 10,9% σημείωσαν οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού.

Από τα στατιστικά στοιχεία Δεκεμβρίου 2019 προκύπτουν τα εξής: Διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 2.507.671 επιβάτες, η άνοδος έφτασε μεσοσταθμικά το 3,9%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού έφτασαν τις 742.070 παρουσιάζοντας επίσης άνοδο 10,9% σε σχέση με το 2018 που είχαμε 669.307 αφίξεις.

Στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου και Χανίων καταγράφεται η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση Δεκεμβρίου 2019. Ενδεικτικά τα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου και Χανίων σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για το μήνα Δεκέμβριο.

Tα αεροδρόμια Ιωαννίνων, Νάξου και Καλαμάτας κατέγραψαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επιβατών το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2019.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το δωδεκάμηνο (Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου ΄19 ), ο αερολιμένας που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών είναι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων με άνοδο 23%, (διακίνησε 134.011 επιβάτες το δωδεκάμηνο του ΄19 έναντι 108.932 του ΄18).

Το αεροδρόμιο Νάξου κατέγραψε άνοδο επιβατικής κίνησης 21% (διακίνησε 103.463 επιβάτες έναντι 85.503 το περσινό διάστημα).

+20,3% αύξηση επιβατών είχε το αεροδρόμιο Καλαμάτας καθώς διακίνησε 333.455 επιβάτες το δωδεκάμηνο του 2019, έναντι 277.266 επιβατών που είχε διακινήσει το 2018.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Ιστορικό ρεκόρ με 25,5εκατ.επιβάτες το 2019 για το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πύργος ελέγχου Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε και το 2019 η επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία διαχείρισης, συνολικά 25.574.030 επιβάτες χρησιμοποίησης τον αερολιμένα της πρωτεύουσας στο δωδεκάμηνο, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 24 εκατομμυρίων επιβατών και ξεπερνώντας κατά πολύ το αντίστοιχο περυσινό νούμερο που ήταν 24,13εκατομμύρια.

Το εντυπωσιακό αυτό ρεκόρ στατιστικά ήρθε μέσα από μία αύξηση της τάξης του 6% που κατά κύριο λόγο οφείλεται στους επιβάτες εξωτερικού που έφτασαν τους 17.823.030 επιβάτες με αύξηση 8,6% και κατά δεύτερο λόγο στους επιβάτες εσωτερικού που ήταν 7.751.000 αυξημένοι οριακά κατά 0,3%.

ΤΑ ΝΕΑ ΡΕΚΟΡ

Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί μέσα στη διάρκεια του έτους. Στους επιβάτες είχαμε 5 μήνες με κίνηση άνω των 2εκατ.επιβατών και για πρώτη φορά ένα μήνα (τον Αύγουστο) άνω των 3εκατ.επιβατών. Τους άλλους 6 από 1,3 έως 1,9εκατ.επιβάτες. Πολυπληθέστερος μήνας ήταν ο Αύγουστος με 3,03εκατ.επιβάτες (απόλυτο ρεκόρ για ένα μήνα) ενώ ασθενέστερος ήταν ο Φεβρουάριος με 1,32εκατ.επιβάτες. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε τον Φεβρουάριο με 11,3%. Συνολικά 1,5εκατομμύρια παραπάνω επιβάτες εξωτερικού χρησιμοποίησαν το Ελ.Βενιζέλος το 2018.

Οι αυξήσεις στους επιβάτες εξωτερικού κυμάνθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά εκτός από Φεβρουάριο (11,6%), τον Ιούνιο (10,2%) και τον Δεκέμβριο (10,9%). Κορυφαίος μήνας ο Φεβρουάριος. Πολυπληθέστερος μήνας ήταν ο Ιούλιος με 2,06εκατ.επιβάτες (νέο απόλυτο ρεκόρ) και ασθενέστερος ήταν ο Φεβρουάριος με 884χιλιάδες. Μόνο δύο μήνες κινήθηκαν κάτω από 1εκατ.επιβάτες (Ιανουάριος-Φεβρουάριος).

Αντίστοιχα στους επιβάτες εσωτερικού είχαμε διακυμάνσεις. Το πρώτο εξάμηνο κινήθηκε θετικά, το δεύτερο εξάμηνο αρνητικά. Καλύτερος μήνας ο Φεβρουάριος με 10,7% και 443χιλιάδες επιβάτες και χειρότερος ο Δεκέμβριος με -6,7% και 464χιλιάδες επιβάτες. Μόνο δύο μήνες κινήθηκαν πάνω από 900 χιλιάδες επιβάτες (Ιούλιος-Αύγουστος).

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Την ώρα που τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά από το άλλο, αναμένεται για φέτος η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.

Μόλις συμβεί αυτό, το αεροδρόμιο θα είναι πλέον έτοιμο να ανοίξει την πόρτα για τις μεγάλες αναμενόμενες επενδύσεις που έφερε αυτή η τεράστια αύξηση στη κίνηση του αεροδρομίου, που περιλαμβάνουν ένα νέο τέρμιναλ (ή μεγάλη επέκταση του υφιστάμενου) και συνολικές επενδύσεις που φημολογείται ότι ξεπερνούν σε πρώτη φάση τα 300εκατ.ευρώ.

Σε φάση ολοκλήρωσης είναι το έργο της «μικρής επέκτασης» του αεροσταθμού κόστους 25εκατ.ευρώ, με το νέο κτίριο να είναι ήδη εμφανές στους επιβάτες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα