Connect with us

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: με το σταγονόμετρο τα έργα της αναβάθμισης

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόνον σε μακέτα θα βλέπουμε, άγνωστο ακόμη πόσο, τον νέο σταθμό του αεροδρομίου Ιωαννίνων, αφού η κατασκευή του δεν ξεκίνησε και τίποτε δεν δείχνει ότι μπορεί να μπουν τα θεμέλια, άμεσα.

Αιτία η χρηματοδότηση που είναι ελάχιστη και δεν επιτρέπει… ανοίγματα από τον ανάδοχο, ο οποίος ασχολείται επί μήνες, κυρίως, με την κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου, ενώ και στις εργασίες εδάφους υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα.

Το βέβαιο είναι ότι η λήξη της νέας παράτασης τον Μάιο του 2012 θα βρει το έργο εκτελεσμένο σε μικρό ποσοστό και θα λείπει ο νέος σταθμός που αποτελεί και το κυρίως τμήμα του.

Καθυστέρησε και έπεσε στην οικονομική κρίση

Ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε με τη μακέτα, που πολλοί …θαύμασαν, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δημοπρατήθηκε από τη Ν.Δ και (αφού έγιναν πολλές διορθώσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες) έφτασε μετά από σχεδόν μια δεκαετία να σέρνεται, αφού η χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους, συνέπεσε με την μεγάλη κρίση που περνά η χώρα και δεν διατίθενται πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Βέβαια επί διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ που υπήρχαν χρήματα, δεν έδωσε ώθηση στο έργο. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ δεν κατέστη δυνατή.

Διακοπή εργασιών και νέο αίτημα διάλυσης στην πορεία, της εργολαβίας, όπως έχει δικαίωμα να πράξει ο ανάδοχος, θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη, δεδομένου ότι υπάρχει απλήρωτος λογαριασμός περίπου 1 εκ. ευρώ και χρήματα δεν θα δοθούν ως το τέλος του έτους.

Η τελευταία πληρωμή λογαριασμών είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, περίπου 3 εκ. ευρώ κι αφού ο ανάδοχος είχε ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης στις αρχές του χρόνου, έχοντας κάνει διακοπή εργασιών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υψώνεται ο πύργος, για σταθμό τίποτα…

Τους τελευταίους έξι μήνες κατασκευάζεται μόνον ο νέος πύργος ελέγχου, ο οποίος μεταφέρεται, εξαιτίας της εγκατάστασης, κάποτε, του Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης, του γνωστού ILS που θα εμποδίζονταν από τον πύργο στη σημερινή του θέση. Μεταφέρεται στην αντίθετη πλευρά, κοντά στο νέο αμαξοστάσιο, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του, όμως το σημαντικότερο κομμάτι του έργου είναι ο νέος σταθμός και τι τελικά θα επιλεγεί.

Ο νέος σταθμός προβλέπονταν αρχικά να ανεγερθεί στη θέση του υπάρχοντος, με κατεδάφιση του και προσωρινή λειτουργία σταθμού στο κτίριο που προορίζεται για αμαξοστάσιο.

Όμως κρίθηκε στη συνέχεια ασύμφορο και πολύπλοκο λειτουργικά να κατεδαφιστεί εξαρχής ο σταθμός. Έτσι επιλέχθηκε να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός δίπλα στην επέκταση του παλιού, στο χώρο που ήταν το πάρκινγκ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί και αν θα κατεδαφιστεί και η επέκταση, όπως είχε διαφανεί ή θα γίνει ο νέος σταθμός χωρίς να επηρεαστεί ο υπάρχων.

Πρόκειται για κτίριο εμβαδού 10.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τελικά θα είναι τόσο μεγάλος ο νέος σταθμός, και για λόγους κόστους κατασκευής και συντήρησης. Στον χώρο ανέγερσης του σταθμού έχουν γίνει κάποιες εργασίες προετοιμασίας και τίποτε άλλο για την ώρα.

Λείπει η σύνδεση νέας πίστας-διαδρόμου

Και σαν να μην έφτανε η καθυστέρηση με τον νέο σταθμό, δεν ολοκληρώνονται οι εργασίες σύνδεσης της νέας πίστας με τον διάδρομο.

Απομένει να ασφαλτοστρωθεί τμήμα του συνδετήριου, κάτι που δεν γίνεται εδώ και καιρό.

Η νέα μεγάλη πίστα συνδέεται με τρεις συνδετήριους με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, αλλά η εκκρεμότητα με τον έναν συνδετήριο, δημιουργεί πρόβλημα λειτουργικότητας και χώρου.

Στο 1/3 της σύμβασης οι πληρωμές

Οι οφειλές προς τον ανάδοχο πλησιάζουν το 1 εκ. ευρώ και δεν θεωρούνται μεγάλες, σε σχέση με τις σωρευμένες στο παρελθόν, αλλά η… στρόφιγγα από το υπουργείο Οικονομικών έχει κλείσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πιστώσεις προς διάθεση, όπως συμβαίνει με όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους.

Η ανάδοχος εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ είχε πληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, περίπου 8,5 εκ. ευρώ με μια σύμβαση που με την έκπτωση φτάνει τα 25 εκ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο αν θα περικοπούν εργασίες και τι θα γίνει ως το τέλος.

Το εκτελεσθέν έργο δεν είναι και τόσο ορατό, αφού αφορούσε το διάδρομο προσγείωσης και συνδετήριους με το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών ( η πίστα πλέον έχει τριπλάσιο εμβαδόν) , περιφράξεις και φωτισμό κλπ, αλλά και το κτίριο του αμαξοστασίου που έχει μείνει στον σκελετό.

Πηγή:neoiagones.gr

image_pdfimage_print

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Μειωμένη κατά 75% η κίνηση τον Ιούλιο στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

fraport greece

Mειωμένη κατά 75,1% ήταν τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Οι επιβάτες ανήλθαν σε 1,3 εκατ. έναντι 5,3 εκατ. τον Ιούλιο του 2019.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιβατικής κίνησης για το πρώτο 7μηνο της χρονιάς κατά 81%, με το σύνολο των επιβατών να ανέρχεται σε 3 εκατ. έναντι 16,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Όσον αφορά τις εθνικότητες με το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων τον Ιούλιο στα 14 αεροδρόμια, αυτές ήταν η Γερμανία, η Πολωνία, η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Μόνο με αρνητικό τεστ covid-19 όσοι έρχονται από τη Μάλτα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροπλάνο σε αεροδρόμιο

Με ανακοίνωση της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τη νέα αεροπορική οδηγία (notam) που θα ισχύει από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Αυγούστου έως και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Μάλτα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς  τους.  Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Απώλειες σοκ 1,5 δισ.ευρώ το δεύτερο τρίμηνο για τη Lufthansa

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Lufthansa

Συνολικές απώλειες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε ο όμιλος Lufthansa, με την πανδημία να συνεχίζει να «πληγώνει» τον αεροπορικό κολοσσό.

Η κατάρρευση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια λόγω της πανδημίας οδήγησε σε βουτιά των εσόδων κατά 80% για τον όμιλο Lufthansa το δεύτερο τρίμηνο στα 1,9 δισ. ευρώ, από έσοδα 9,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων (1,5 δισ. ευρώ) προήλθε από τη Lufthansa Cargo και τη Lufthansa Technik.

Για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2020, τα έσοδα του Ομίλου Lufthansa μειώθηκαν κατά 52% στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος: 17,4 δισεκατομμύρια ευρώ). Το προσαρμοσμένο EBIT διαμορφώθηκε σε απώλειες 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος: 418 εκατομμύρια ευρώ) και EBIT σε ζημιές 3,5 δισ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 417 εκατομμύρια ευρώ).

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, οι αεροπορικές του Ομίλου Lufthansa μετέφεραν 1,7 εκατομμύρια επιβάτες, 96% λιγότερους από ότι πέρυσι. Η χωρητικότητα μειώθηκε κατά 95%. Η προσφερόμενη μεταφορική ικανότητα μειώθηκε κατά 54% λόγω έλλειψης χωρητικότητας επιβατικών αεροσκαφών.

Ο Κάρστεν Σπορ, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Lufthansa AG, δήλωσε:

«Δεν αναμένουμε ότι η ζήτηση θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης πριν από το 2024. Ειδικά για τις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων δεν θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη.

Καταφέραμε να εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους με αυστηρή διαχείριση κόστους, καθώς και με τα έσοδα από τη Lufthansa Technik και τη Lufthansa Cargo. Και επωφελούμαστε από τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στις τουριστικές διαδρομές, ειδικά με τις ταξιδιωτικές προσφορές αναψυχής των Eurowings και Edelweiss. Ωστόσο, δεν θα αποφύγουμε μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση της επιχείρησής μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ολόκληρη η αεροπορική βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο φυσιολογικό. Η πανδημία προσφέρει στον κλάδο μας μια μοναδική ευκαιρία να αμφισβητήσει το status quo και, αντί να αγωνιστεί για «ανάπτυξη σε οποιαδήποτε τιμή», να δημιουργήσει αξία με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα