Connect with us

Αεροδρόμια

Αεροδρόμιο Σητείας: έκπτωση του ανάδοχου για τα έργα αναβάθμισης, έρχεται νέος διαγωνισμός 30εκ ευρώ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην επιβολή της ποινής της έκπτωσης της αναδόχου εταιρείας του έργου «Νέο κτίριο αεροσταθμού και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο Δημοτικό Αερολιμένα Σητείας», προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λόγω προσκόμισης πλαστών εγγυητικών εκ μέρους του αναδόχου. Μετά την εξέλιξη αυτή θα προχωρήσει, μέσα στο 2011, η δημοπράτηση του υπολειπόμενου έργου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα παραπάνω γίνονται γνωστά με έγγραφο του υφυπουργού Υποδομών Ιωάννη Μαγκριώτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται για το ιστορικό της υπόθεσης, το έργο δημοπρατήθηκε στις 20.2.2006 με προϋπολογισμό 28.000.000 ευρώ. Με την υπογραφή της σύμβασης όμως, στις 8.12.2006, άρχισαν οι διεργασίες για αλλαγή των μελετών του έργου μέσα από συσκέψεις της ΥΠΑ (Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας), του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που συμμετείχε στο πρόγραμμα κατασκευής τουριστικού συγκροτήματος στην περιοχή.

Οι εν λόγω μελέτες και νέες εργασίες που εντάχθηκαν στην τρέχουσα εργολαβία κατ΄ απαίτηση της ΥΠΑ, δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικά ανατεθέν έργο ούτε στην αρχική συναφθείσα Σύμβαση, και ως εκ τούτου αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίησή τους ήταν η άμεση ένταξη τους σε συμπληρωματική σύμβαση. Παρήλθαν άπρακτα δύο χρόνια και οι διαδικασίες για την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2009 και ολοκληρώθηκαν στις 5.8.2010.

«Η προσκόμιση πλαστών εγγυητικών εκ μέρους της αναδόχου κατά την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, οδήγησε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, δηλαδή στην επιβολή της ποινής έκπτωσης της αναδόχου, η οποία οριστικοποιήθηκε μετά την εκδίκαση της σχετικής αίτησης θεραπείας στις 11.3.2011», αναφέρει ο κ. Μαγκριώτης και ενημερώνει ότι στη συνέχεια θα προχωρήσουν από την αρμόδια υπηρεσία οι νόμιμες διαδικασίες για τη δημοπράτηση του υπολειπόμενου έργου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, εντός του 2011.

Όσον αφορά την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, διαπίστωσε ότι οι συμβάσεις τους δεν ήταν με την ανάδοχο του έργου αλλά με διαφορετική εταιρεία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην καταβολή τους και πλέον το υπουργείο εξετάζει άλλη νόμιμη διαδικασία για την καταβολή τους.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Πλακιωτάκης, επισήμαινε ότι η ολοκλήρωση των έργων του αεροδρομίου της Σητείας είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Πλακιωτάκης υποστηρίζει πως όταν έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης, το έργο βρισκόταν ένα βήμα πριν την περάτωσή του και πως υπήρξαν συνεχείς και απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Πηγή: anatolh.com


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

image_pdfimage_print

Αεροδρόμια

Ryanair: «Επιστρέφει» η πτήση Αθήνα-Χανιά από τον Μάρτιο 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αεροσκάφος της Ryanair

Εγκαινιάζεται εκ νέου το αεροπορικό δρομολόγιο της Ryanair Αθήνα-Χανιά, με ένα δώρο στην τιμή των εισιτηρίων. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, από τον Μάρτιο του 2020, θα εκτελούνται εκ νέου πτήσεις από και προς τα Χανιά, 5 φορές την εβδομάδα.

Για τους Έλληνες επιβάτες υπάρχουν θέσεις προς πώληση από μόλις 16,99 ευρώ για ταξίδια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020, για τα οποία πρέπει να γίνει κράτηση μέχρι την Κυριακή (10 Νοεμβρίου), μόνο στην ιστοσελίδα της ryanair.com.

Η υπεύθυνη της εταιρείας, Chiara Ravara δήλωσε σχετικά: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξαναρχίσουμε αυτό το δρομολόγιο ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας για την αύξηση της ελληνικής κυκλοφορίας, των θέσεων εργασίας και του εγχώριου τουρισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας, το πτητικό πρόγραμμα για την Ελλάδας το 2020 θα προσφέρει 148 δρομολόγια συνολικά με εκτιμώμενη ετήσια επιβατική κίνηση 6,6 εκατ. πελατών, υποστηρίζοντας 4.950 θέσεις εργασίας σε 13 ελληνικά αεροδρόμια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Νέα μεγάλη επένδυση της DHL στο Αεροδρόμιο Μακεδονία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροδρόμιο Μακεδονία

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου οι DHL Express Ελλάδας και Fraport Greece, όπου υπέγραψαν σύμβαση 10ετούς συνεργασίας για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Εκεί, η DHL Express Ελλάδας θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επένδυσή της στη Βόρεια Ελλάδα, κατασκευάζοντας ένα νέο και υπερσύγχρονο κέντρο διαλογής.

Πρόκειται για μία επένδυση διάρκειας 10 ετών, που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ και έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παρουσίας της DHL Express στη χώρα, τη συνεχή βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τους ανθρώπους της και, βέβαια, τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες. Σημειώνεται, πως η DHL Express Ελλάδας είναι η μόνη εταιρεία Ταχυμεταφορών με απευθείας πτήση σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το διεθνές δίκτυο 220 χωρών, γεγονός που ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις του χώρου λειτουργικών διεργασιών θα περιλαμβάνουν ράμπα φόρτωσης – εκφόρτωσης για 24 αυτοκίνητα και κυλιοδιάδρομους αυτόματης διαλογής για έως και 2.000 αποστολές την ώρα. Επίσης, στις νέες εγκαταστάσεις θα υπάρχει πλέον χώρος εξυπηρέτησης μεγάλων φορτηγών, γεγονός που θα επιτρέψει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης απ’ ευθείας με το ευρωπαϊκό δίκτυο οδικής μεταφοράς της DHL. Στον ίδιο χώρο θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πόλη, ενώ θα υπάρχει και σημείο εξυπηρέτησης του κοινού για παραλαβή και παράδοση δεμάτων. Τα ανωτέρω ενισχύουν από τη μία πλευρά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της DHL Express και από την άλλη πλευρά την εξωστρέφεια του εξαγωγέα, εμπόρου ή μικρομεσαίου επιχειρηματία της Βορείας Ελλάδας με τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη μεταφορών.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

Στη στρατηγική για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων, η Fraport Greece επενδύει 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» συνολικής έκτασης που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ.. Η «νέα εποχή» για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού κατά 24.000 τ.μ. καθώς επίσης την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021. Μετά και την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου, η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αερολιμένα Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά, μετατρέποντας το αεροδρόμιο σε μια σύγχρονη πύλη εισόδου τόσο για την πόλη όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κ. Ελευθέριος Σαμαράς «Οι επενδύσεις και τα έργα που ενισχύουν και εξελίσσουν τις δυνατότητες της DHL Express Ελλάδας, συνεχίζουν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Με συνέπεια αλλά και υπευθυνότητα ολοκληρώσαμε πριν από δυο χρόνια το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας μας, στα 40 χρόνια παρουσίας μας στη χώρα. Αυτή τη φορά, είμαστε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, για την επόμενη μεγάλη μας επένδυση που θα δώσει μία δυνατή πνοή εξωστρέφειας στις ελληνικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο σε περισσότερες από 220 χώρες που δηλώνει παρουσία η εταιρεία μας».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, κ. Alexander Zinell σχολίασε σχετικά «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διαχείριση και τον εκσυγχρονισμό των 14 αεροδρομίων, η αποστολή μας δεν είναι μόνο να βελτιώσουμε τις υποδομές και να αναβαθμίσουμε την ταξιδιωτική εμπειρία αλλά επίσης, να μετατρέψουμε τα αεροδρόμια σε πόλους ανάπτυξης και προόδου για τις περιοχές που υπηρετούν.

Με την εξέλιξη του κατασκευαστικού μας προγράμματος να έχει φτάσει πλέον στο 78% ολοκλήρωσης για τα 14 αεροδρόμια στο σύνολό τους, ήδη γίνεται φανερή η στρατηγική επιλογή πολλών εταιρειών να ενώσουν τις δυνάμεις τους με εμάς και να αποτελέσουν μέρος αυτής της παραγωγικής διαδικασίας. Θα ήθελα να καλωσορίσω τη DHL Express Hellas – το κορυφαίο brand name στις μεταφορές – στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο σημαντικό της έργο».

Το έργο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Προγειώθηκε η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο Ελ.Βενιζέλος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πύργος ελέγχου Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Νέα αύξηση αλλά εμφανώς χαμηλότερη από άλλους μήνες, παρουσίασε η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου της Αθήνας, Ελ.Βενιζέλος τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία διαχείρισης, η αύξηση έφτασε το 4,3% που στατιστικά είναι η μικρότερη για το φετινό έτος. Όλα αυτά στη σκιά της εντυπωσιακής συμμετοχής 10 σχημάτων για την πώληση του 30% των μετοχών του Αεροδρομίου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, κρατάμε το θετικό πρόσημο καθώς το Αεροδρόμιο της Αθήνας έστω και με χαμηλότερες ταχύτητες, συνεχίζει τη θετική πορεία. Συνολικά για τον Οκτώβριο διακινήθηκαν 2,3εκατ.επιβάτες εκ των οποίων 1,63εκατ. ήταν εξωτερικού, με αύξηση 7,2%. Η κίνηση εσωτερικού συνέχισε για 4ο συνεχόμενο μήνα να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή 669 χιλιάδες επιβάτες, λιγότεροι κατά 2,2%.

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε δει το πρώτο δεκάμηνο δείχνει μάλλον απίθανο να σπάσει το ρεκόρ των 26εκατ.επιβατών το 2019. Κατ` εκτίμηση θα είμαστε μεταξύ 25,5-25,7εκατ.επιβάτες που και πάλι θα αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 22,27 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,3%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε άνοδο της τάξης του 1,3% και 8,6% αντίστοιχα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα