Νίκος
Καραγιάννης

Στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εντάσσεται, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του επιστημονικού, πολιτιστικού, περιβαλλλοντικού πάρκου Α.Π.Θ., με συνολικό προϋπολογισμό 767.239,21 ευρώ.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό για την ανάδειξη του επιστημονικού–πολιτιστικού–περιβαλλοντικού πάρκου του Α.Π.Θ. Θα υλοποιηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος με τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, διαμορφώσεων υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων εντός του πάρκου.

Παράλληλα, η πρόταση συνοδεύεται από παρεμβάσεις και στρατηγικές διαχείρισης που αποσκοπούν στο βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για την καθημερινή χρήση της περιοχής μελέτης. Η περιοχή επέμβασης συνολικής έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων χωροθετείται στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, σε επαφή με τις κεντρικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου, όπως το Κτίριο Διοίκησης, την Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Μετεωροσκοπείο, το Αστεροσκοπείο, το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς και με σημαντικό αριθμό των Σχολών του.

Γειτνιάζει με τον χώρο της Δ.Ε.Θ. και το Τελλόγλειο Ίδρυμα, ενώ βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί δηλαδή έναν αξιόλογο ανοικτό πράσινο χώρο έκτασης 50.000 τ.μ. με πολλές δυνατότητες, ο οποίος ωστόσο παραμένει ανενεργός σε μεγάλο τμήμα του κατά τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου. Συνολικά, στο χώρο μελέτης, εντείνεται η έννοια του ελεύθερου ανοικτού χώρου με μη δαπανηρές παρεμβάσεις και με νέες χαμηλές -κατά κύριο λόγο- φυτεύσεις που επιτρέπουν την απρόσκοπτη θέαση και εποπτεία του συνόλου του Πάρκου.

Κύριο εργαλείο για τη λειτουργική χωροταξική οργάνωση της περιοχής είναι η δημιουργία δύο πράσινων διαδρομών πεζών / ποδηλάτων (άξονας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και Λεωφόρος Περίπατου-Promenade) καθώς και μιας εκτενούς διαδρομής «αντοχής» που διασχίζει το Πάρκο και διέρχεται από όλες τις διαφορετικά διαμορφωμένες χρήσεις. Το προτεινόμενο Πάρκο διαρθρώνεται σε τρεις λειτουργικές ενότητες (βλ. Σχέδιο γενικής οργάνωσης-Masterplan), που θα φιλοξενούν πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές/περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Η φύση μετατρέπεται στην ενιαία βάση που διατρέχει το σύνολο και δέχεται τις διαφορετικές λειτουργίες και τις διαφορετικές ιστορίες των ανθρώπων μέσα και έξω από την ακαδημαϊκή κοινότητα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και των εποχών του έτους.

Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα και η δημοπράτησή του. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης της πράξης είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ χρονικός στόχος για την υλοποίησή της ορίστηκε για τις 31/12/2023. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ένταξη της πράξης στο ΕΣΠΑ πατήστε εδώ.

 

Ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV