Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Αποκλειστικά στο ypodomes.com ο Γιάννης Μπουτάρης μιλά για τις υποδομές της πόλης, τις διεκδικήσεις και τα έργα του Δήμο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για τα σχέδια του Δήμου, και απάντησε για όλα τα “καυτά” θέματα που απασχολούν την πόλη

Μεγάλη, αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο ypodomes.com ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή το αφιέρωμα της ιστοσελίδας στα έργα και τις υποδομές της πόλης. Ο Δήμαρχος μίλησε με ανοιχτά χαρτιά και απαντώντας αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις ενώ έδωσε σημαντικές ειδήσεις.

Μίλησε για διεκδίκηση του Δήμου για 22,3εκ.ευρώ, έδωσε χρονοδιάγραμμα για τη Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία, σημείωσε την επιθυμία του Δήμου για  γραμμή Τραμ στην πόλη, δήλωσε θετικός στην αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής ενώ μίλησε για το Μετρό, την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας και άλλα και τα μεγάλα έργα που προωθεί ο Δήμος.

Παρακάτω σας παραθέτουμε αυτούσια την συνέντευξη του Δημάρχου:

Κύριε Μπουτάρη, έχετε την εικόνα του πιο «ανατρεπτικού» Δημάρχου της χώρας. Τι «ανατρεπτικό» να περιμένουμε στα έργα υποδομών στη Θεσσαλονίκη;

Πρόσφατα παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2013. Το πρώτο «ανατρεπτικό» χαρακτηριστικό του ήταν ότι οι πόροι του ήταν αυξημένοι κατά 45%, σχεδόν διπλάσιοι λοιπόν από την τρέχουσα χρονιά, από 28,3 εκ. Ευρώ στα 41,2 εκ. Ευρώ, χάρη στην αναμενόμενη απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων. Παράλληλα, υπό έγκριση τελούν άλλα 22,3 εκ. Ευρώ, τα οποία εφόσον εισρεύσουν, θα ανεβάσουν τους πόρους του Τεχνικού Προγράμματος του 2013 στα 63,5 εκ. Ευρώ. Και όλα αυτά, ενώ οι ίδιοι πόροι του Τεχνικού Προγράμματος είναι μειωμένοι κατά 26% στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας.

Το δεύτερο «ανατρεπτικό» του Τεχνικού Προγράμματος 2013 είναι ποιοτικής φύσης.
Δίνεται έμφαση σε πολλά μικρά έργα, αυτό που λέμε εμείς βιώσιμα και εφικτά, που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη, τα οποία επέλεξαν οι δημοτικές κοινότητες και οι υπηρεσίες, και τα οποία τελούν στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού. Τέτοια έργα είναι, για παράδειγμα, οι αναπλάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού «Θεσσαλονίκη x4» και του Διαγωνισμού που τρέχει ο Δήμος μαζί με το ΤΕΕ/ΤΚΜ για ακάλυπτους και υποβαθμισμένους χώρους, οι οποίοι αποσκοπούν στην κινητοποίηση του δυναμικού των αρχιτεκτόνων προκειμένου να αναδειχθούν φρέσκιες και καινοτόμες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν ξεχασμένες περιοχές του αστικού ιστού οι οποίες φθίνουν.

Επίσης, δίνεται έμφαση σε έργα Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής (όπως η ανάπλαση της Πλατείας Χρηματιστήριου), Βιώσιμης Κινητικότητας (όπως οι προτάσεις για επέκταση του Δικτύου Ποδηλατοδρόμων που έχουν κολλήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης), Εξοικονόμησης αλλά και Παραγωγής Ενέργειας (όπως τα «Ενεργειακά Σχολεία» και η εγκατάσταση «Φωτοβολταϊκών Συστημάτων» σε 32 από τα 140 Δημοτικά Σχολεία προκειμένου να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα τα ίδια, οι σχολικές αυλές, αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι πέριξ αυτών.


Ένα από τα σημαντικότερα έργα σε όλη την Ελλάδα είναι η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Με δεδομένο ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2017, πώς μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος για να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις;

Ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν είναι στο δικό του χέρι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με προβλήματα χρηματοδότησης ή με προβλήματα σχεδιασμού. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της απαλλοτρίωσης του Παπάφειου Ιδρύματος, όπου υπήρξε στο παρελθόν εμπλοκή, ο Δήμος παρενέβη και λειτούργησε καταλυτικά ώστε να επιλυθεί η διαφορά και να προχωρήσει η απαλλοτρίωση, παρ’ ότι ο ίδιος δεν είχε κάποια άμεση εμπλοκή.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα της έλλειψης ρευστότητας της κατασκευάστριας εταιρείας, η οποία επιμένει πως έχει ξεπεραστεί ο  συμβατικός χρόνος και έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στον αρχικό συνδυασμό που αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος; Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε, και αυτό κάναμε, ήταν να καλέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους σε Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να εκτεθούν όλα τα προβλήματα, οι προτεινόμενες λύσεις και ο όποιες δεσμεύσεις.

Και υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Σιμόπουλου, οι οποίες ευχόμαστε να υλοποιηθούν. Επίσης, φροντίσαμε για την 100% απαλλαγή των «Μετρόπληκτων» από τα δημοτικά τέλη, παρ’ ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις τους.


Σε λίγες μέρες θα επιλεγεί ο ανάδοχος για το έργο επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά. Πόσο σημαντική θεωρείτε την επέκταση αυτή; Επίσης, πόσο σημαντική για την πόλη θεωρείτε ότι είναι η επέκταση προς Ευκαρπία και πώς θα πιέσετε για την γρήγορη προώθηση του έργου;

Προφανώς οι επεκτάσεις του Μετρό είναι σημαντικότατες, διαφορετικά το έργο θα ήταν κουτσουρεμένο. Εμείς από την πλευρά μας, όπως ανέφερα, πιέζουμε προς τους θεσμικά αρμόδιους ώστε να προχωρήσει το έργο γρήγορα και αποτελεσματικά.


Έχετε κάνει μια πρόταση για ανάπτυξη γραμμής Τραμ μέσω της Β. Όλγας. Πόσο σημαντικό θεωρείτε το έργο αυτό για την αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μετακίνησης της πόλης και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να «πιέσετε» για την υλοποίησή του;

Το Τραμ, κατά τη γνώμη μας, ήταν ένα έργο που έπρεπε να έχει προηγηθεί ή έστω να τρέχει παράλληλα με τις εργασίες για το Μετρό. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη που πάσχει από ΜΜΜ, καθότι εξυπηρετείται μόνο από Λεωφορεία, και πόσω μάλλον που το Μετρό είναι ένα δύσκολο και ακριβό έργο, το οποίο έχει υποστεί απανωτές καθυστερήσεις.

Αν λοιπόν είχε προχωρήσει από μιας αρχής, τώρα ήδη η πόλη θα εξυπηρετούνταν με Λεωφορεία και Τραμ, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του Μετρό. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στη φάση που προωθούμε την επικαιροποίηση της μελέτης για γραμμή Τραμ και αναζητούμε και την πηγή χρηματοδότησής του. Αποτελεί, πάντως, προτεραιότητά μας, διότι η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ένα ΜΜΜ ακόμη.


Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στην Ελλάδα είναι αυτό της Νέας Παραλίας. Πότε θα παραδοθεί για χρήση στο κοινό; Παρακαλούμε τα σχόλιά σας για τη σχεδίαση αυτού του μεγάλου έργου για την πόλη

Η ανάπλαση που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι η δεύτερη φάση ενός έργου που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013. Πρόκειται για έργο συνολικού κόστους περίπου 37 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκ. Ευρώ περίπου αφορούν την τρέχουσα δεύτερη φάση της ανάπλασης και τα οποία προέρχονται από συγχρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ολοκλήρωσή του θα σημάνει την δημιουργία ενός ενιαίου θαλάσσιου μετώπου για τη Θεσσαλονίκη και θα αποδοθεί στην πόλη και τους πολίτες ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής που τόσο έχουν ανάγκη.

Ο σχεδιασμός της Νέα Παραλίας έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της πόλης μας, διεθνούς φήμης, των Μπερνάν και Κουόμο, που κέρδισε το πρώτο Αρχιτεκτονικό Βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό. Η αλήθεια είναι πως έτυχε αυστηρής κριτικής από όσους ήταν υπέρ ενός πιο πράσινου τοπίου με λιγότερο τσιμέντο και λιγότερο δομημένο περιβάλλον. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε το έργο, ώστε να μην χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια και να μην μείνει κουτσουρεμένη η παρέμβαση.


Εκτός από το έργο ανάπλασης στη Νέα Παραλία, ποιο άλλο θεωρείτε ότι αποτελεί κορυφαίο έργο για την πόλη;

Το Μετρό, φυσικά, και η ολοκλήρωσή του είναι απολύτως αναγκαία, τόσο για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και την ενεργοποίηση ενός επιπλέον Μέσου Μαζικής Μετακίνησης, όσο και για τον απεγκλωβισμό της πόλης από τα χρονίζοντα εργοτάξια. Εξίσου σημαντικά είναι τα μικρά έργα των αστικών αναπλάσεων που ανέφερα νωρίτερα, όπως οι πεζοδρομήσεις, που με την ολοκλήρωσή τους επιφέρουν αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας.

Αλλά υπάρχουν και άλλα κορυφαία έργα, όπως η αναστήλωση των πρώην Δημοτικών Σφαγείων και η μετατροπή τους σε Κέντρο Πολιτισμού, η κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων και η ανακατασκευή ή αναστήλωση παλαιότερων, αλλά και τα έργα για τη βελτίωση και πιστοποίηση 23 παιδικών χαρών σε όλο τον Δήμο.


Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο σχέδιο για την ανάπτυξη της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας; Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου, όπως επίσης και κάποιο πλάνο για την χρηματοδότησή του;

Η όλη ιστορία της Παράκτιας Αστικής Συγκοινωνίας, όπως προτιμώ να την αποκαλώ, ξεκίνησε όταν πέρυσι τέτοιον καιρό το ΥΠΟΜΕΔΙ παρέδωσε τη μελέτη Επικαιροποίησης και Βιωσιμότητας του έργου η οποία κατέληγε πως πρόκειται για έργο βιώσιμο για τον μελλοντικό ιδιώτη επενδυτή.

Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος Θεσσαλονίκης σπεύσαμε αμέσως να κινήσουμε την κατάσταση, καθώς θεωρούμε πως η Παράκτια Συγκοινωνία θα συνεισφέρει στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού της πόλης αλλά και στην επανασύνδεσή της με το θαλάσσιο στοιχείο. Έτσι, φέραμε στο ίδιο τραπέζι τους πέντε παράκτιους Δήμους (Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη και Δέλτα) και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης επιχειρώντας να ξεπεράσουμε την τρομερή γραφειοκρατία που διέπει όλα τα λιμενικά έργα, εξαιτίας του πλήθους των εμπλεκόμενων, βάζοντας το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα.

Σήμερα έχουμε ξεκινήσει τις απαραίτητες κινήσεις για την παραχώρηση των θέσεων των Στάσεων στους τρεις Δήμους (Θερμαϊκού,, Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης) της βασικής διαδρομής, η οποία προβλέπει τέσσερις στάσεις στους Ν. Επιβάτες, στη Μαρίνα της Καλαμαριάς στην Αρετσού, στο Μέγαρο Μουσικής και στην Πλατεία Ελευθερίας, που θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση. Μελλοντικά προβλέπεται και επέκταση της διαδρομής με στάσεις που θα καθοριστούν από την υλοποίηση του Μετρό και των επεκτάσεών του.

Κατά τα άλλα, υπάρχει ήδη θετική ανταπόκριση στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης της μελέτης και της αδειοδότησης του έργου από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας. Αν αυτό ευοδωθεί, στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014 θα προχωρήσει η ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας και από κει και πέρα η κατασκευή των Στάσεων και η παράδοση σε χρήση του έργου είναι θέμα περίπου ενός έτους.


Ποια έργα να περιμένουμε από τον Δήμο το επόμενο διάστημα; Θα ακολουθήσετε την τάση επικέντρωσης στις αναπλάσεις περιοχών στις μεγάλες συνοικίες;

Ακριβώς αυτό θα κάνουμε τόσο με τα έργα πεζοδρομήσεων ή οδών ήπιας κυκλοφορίας καθώς και με τις πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών, όσο και με την αξιοποίηση των μελετών που προκύπτουν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Θεσσαλονίκη x4» που αφορά την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του «σταυρού» που σχηματίζουν οι δρόμοι μεταξύ τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκτός ιστορικού κέντρου, καθώς και από το διαγωνισμό σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ για την ανάκτηση και ανάπλαση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, μεταξύ των οποίων μη δομημένα και «άχρηστα» οικόπεδα, «υπολείμματα» αστικής γης και ακάλυπτοι χώροι που χαρακτηρίζονται από αμορφία, υποβάθμιση και μη χρηστικότητα, προκειμένου να αποδοθούν για χρήση στους πολίτες.


Πείτε μας τη θέση σας για την περίφημη εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ το 2010 για το σχέδιο «Θεσσαλονίκη 2012» με τα μεγάλα έργα και τις αναπλάσεις περιοχών της πόλης. Υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί ολόκληρο ή μέρος του σχεδίου αυτού;

Το Σχέδιο «Θεσσαλονίκη 2012» του ΥΠΕΚΑ είναι πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, πρώτον επειδή βασίστηκε σε προτάσεις της δημοτικής Αρχής και δεύτερον και κυριότερο επειδή αποτέλεσε παράρτημα του υπό έγκριση Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, δηλαδή δεν πρόκειται για απλές εξαγγελίες, αλλά για ρυθμίσεις.

Μέρος του Σχεδίου αυτού αποτελεί και η πεζοδρόμηση του Άξονα της Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο έως την Παλιά Παραλία, για την οποία έχει ολοκληρωθεί ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και υπάρχει πρόταση, που τώρα επεξεργάζεται ο Δήμος και οι υπηρεσίες του για να φτάσει στο στάδιο της Μελέτης Εφαρμογής. Προσπαθούμε επιπλέον να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του από το Πράσινο Ταμείο και φαίνεται πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Άρα μέρος του σχεδίου αυτού θα υλοποιηθεί, αν και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με απόλυτη σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι.

Στο ίδιο σχέδιο, επίσης περιλαμβάνεται και έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης σε όλο το μήκος του Θερμαϊκού κόλπου.

Στο μεταξύ, προωθούνται οι μελέτες που παρέμεναν σε συρτάρια για την ανάπλαση των Κεραμείων Αλλατίνη, της Ευαγγελίστριας και των Κήπων του Πασά που θα δώσουν ανάσα στις αντίστοιχες περιοχές, αναβαθμίζοντας άρδην τον δημόσιο χώρο και την ποιότητα ζωής, ενώ προχωρούν η ανάδειξη των Τειχών και της Άνω Πόλης, της περιφερειακής τάφρου και των ρεμάτων Δόξης και ΥΦΑΝΕΤ.


Σχετικά με την αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού, πιστεύετε ότι θα συμβάλλει στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της πόλης;

Η αναβάθμιση αυτή ήταν επιβεβλημένη και έχει αργοπορήσει χρόνια τώρα. Προφανώς και θα συμβάλει στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού της πόλης. Όμως επιμένουμε στην άποψή μας πως όσο περισσότερους δρόμους κατασκευάζουμε τόσο ενθαρρύνουμε τη χρήση του ΙΧ το οποίο και συνεχίζει να μας καταδυναστεύει.

Πέρα από την αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής, προκειμένου να ανακουφιστούν οι κυκλοφοριακοί φόρτοι στην πόλη θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές Βιώσιμης Μετακίνησης, δηλαδή να  κατασκευαστούν επιτέλους οι νέοι Λεωφορειόδρομοι, που έχουν κολλήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, και να επεκταθούν σε όλη την πόλη σταδιακά, να προχωρήσει το Τραμ και η Παράκτια Αστική Συγκοινωνία, να προωθηθεί το Ποδήλατο, να πεζοδρομηθούν μεγάλα τμήματα του κέντρου και όχι μόνον του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εμείς από την πλευρά μας συστηματικά προχωρούμε σ’ αυτές τις κινήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η ανακούφιση του προβλήματος της στάθμευσης με την αξιοποίηση δημοτικών οικοπέδων για την κατασκευή υπέργειων μηχανικών σταθμών αυτοκινήτων, για το οποίο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και διερευνάται η χρηματοδότηση. Στις προσπάθειές μας εντάσσεται και η συνεργασία με τους ιδιοκτήτες Πάρκινγκ ώστε να ρίξουν τις τιμές τους και να προσελκύσουν περισσότερους πολίτες,

Φυσικά, έχουμε πλήρες πρόγραμμα πεζοδρομήσεων ή κατασκευής οδών ήπιας κυκλοφορίας, περιορίζοντας έτσι την κίνηση ή την στάθμευση των ΙΧ και δίνοντας χώρο στην κίνηση των πεζών, ενώ προωθούμε συστηματικά τα ΜΜΜ.

Πρέπει και οι υπόλοιπες τοπικές αρχές, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση Κ. Μακεδονίας να κάνουν το χρέος τους και φυσικά και η Κεντρική Διοίκηση να βρει λύσεις για την ολοκλήρωση του Μετρό και για την προώθηση των λοιπών ΜΜΜ στην πόλη.


Σχετικά με τη σύνδεση της πόλης με το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», ποια είναι η θέση σας δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για σύνδεση με το Μετρό ή σιδηρόδρομο; Θεωρείτε ότι η λύση του monorail που έχει προταθεί έχει πιθανότητες να υλοποιηθεί;

Η λύση του monorail είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο, έχω την αίσθηση πως το θέμα της σύνδεσης της πόλης με το αεροδρόμιο και με τα ανατολικά προάστια της πόλης έχει μάλλον πολύ δρόμο μπροστά του… Ας ολοκληρωθεί κατ’ αρχήν η βασική γραμμή του Μετρό, ας προχωρήσουν ομαλά οι πρώτες επεκτάσεις του προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη και μετά βλέπουμε και για την εν λόγω σύνδεση…


Αυτόν τον καιρό προωθείται το έργο κατασκευής Μαρίνας στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ποια επίδραση πιστεύετε ότι θα έχει στην πόλη, τόσο από πλευράς εικόνας όσο και από πλευράς τουρισμού;

Η Μαρίνα σκαφών αναψυχής ήταν επίσης από τα εδώ και καιρό αναμενόμενα και πολυσυζητημένα έργα για τη Θεσσαλονίκη. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος και ο κ. Αγγελούδης κατάφεραν να φέρουν τη μαρίνα του Α΄ Προβλήτα σε τροχιά υλοποίησης, γιατί έτσι πιστεύω πως θα ξαναζωντανέψει ο Θερμαϊκός και θα ανοίξει μια νέα «αγορά» για την πόλη, αυτή των σκαφών αναψυχής.

Εμείς, από την πλευρά μας, δεν έχουμε αφήσει κατά μέρος το σχεδιασμό για τις άλλες τρεις μαρίνες που προβλέπονταν αρχικά, και ο οποίος είχε πέσει στο κενό επειδή η βασική προϋπόθεση, της κατοχής του απαραίτητου χώρου για την ανάπτυξή τους, δεν πληρούνταν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τώρα, όμως, που οι μελέτες είναι έτοιμες προχωράμε στην εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης, και θα προκύψουν άλλες τρεις μαρίνες στο Μέγαρο Μουσικής, στους Κήπους της Παραλίας και στο ύψος του Δημαρχείου.


Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διεκδικήσεις στου Δήμου (ακόμη και σε συνεργασία με άλλους Δήμους της ευρύτερης Θεσσαλονίκης) για έργα την επόμενη πενταετία;

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί 22,3 εκ. Ευρώ, όπως ανέφερα νωρίτερα, από το Πράσινο Ταμείο και το ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ, από το ΚΑΠΕ και από το ΕΣΠΑ 2007-2014. Πρόκειται για έργα που έχουν λάβει κατ’ αρχήν έγκριση. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η Βιοκλιματική Αναβάθμιση της πλατείας Χρηματιστηρίου, προϋπολογισμού 6 εκ. Ευρώ περίπου, τα «ενεργειακά Σχολεία», προϋπολογισμού 9,2 εκ. Ευρώ, τα «Πράσινα Δώματα» σε δημοτικά κτίρια προϋπολογισμού 1,8 εκ. Ευρώ και η κατασκευή του 5ου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 5,1 εκ. Ευρώ.

Διεκδικούμε, επίσης, χρηματοδότηση μεγαλύτερη των 45 εκ. Ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για έργα που μπορούν να  υλοποιηθούν εντός της επόμενης πενταετίας και αφορούν αξιοποίηση και ανάπλαση δημόσιων χώρων, όπως η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, η νέα πλατεία του Δημαρχείου, η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και, γιατί  όχι, η κατασκευή ενός Τελεφερίκ που θα συνδέει τα Μουσεία της πόλης και τη Νέα Παραλία με την Άνω Πόλη.


Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας για το ypodomes.com και ένα μήνυμα στους αναγνώστες του, σε σχέση με έργα και τις υποδομές

Η ιστοσελίδα είναι ιδιαίτερα πληροφοριακή, όχι μόνον για τους επαγγελματίες των υποδομών και του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και για τους πολίτες, αφού τα έργα και οι υποδομές επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας και άρα καλό είναι να ξέρουμε τι αποτελέσματα θα φέρουν σε κάθε περίσταση. Ελπίζω να συνεχίσετε να παρέχετε αυτήν την χρήσιμη πληροφόρηση.

Τα έργα και οι υποδομές, που κάποτε υπήρξαν η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, τώρα περνούν μεγάλη κρίση, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Δεν παύουν ωστόσο να είναι απαραίτητα και να αποτελούν σημαντικό πυλώνα της ανάπτυξης, ειδικά αν πρόκειται για υποδομές που προωθούν την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα