Connect with us

Επικαιρότητα

Τα πολύ μεγάλα έργα που θα διαχειριστούν οι νέοι άρχοντες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλος ο ρόλος για τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες

Μεγάλα έργα θα κριθούν να διαχειριστούν οι νεοεκλεγμένοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η πολιτική η οποία θα ακολουθήσουν θα σημάνει και την νέα πραγματικότητα για τα δημόσια έργα των περιοχών τους.

Στην Αθήνα και την Αττική Καμίνης και Δούρου θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησε το 2010 και να υποστηρίξουν τα μεγάλα έργα που γίνονται στην περιοχή τους. Στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Μπουτάρης και ο Τζιτζικώστας  θα πρέπει να δώσουν μεγάλες μάχες για να αλλάξει τελικά το πρόσωπο της δεύτερης Ελληνικής Μητρόπολης και να δούμε πόσο καλά θα τα καταφέρουν.

ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ
Η Αθήνα αυτή την περίοδο προσπαθεί να αναγεννηθεί από την μεγάλη κρίση της περιόδου που ζούμε. Σε εξέλιξη έχουμε το έργο Μετρό και το έργο Τραμ που επεκτείνονται προς το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

Λίγο πιο πέρα έχουμε την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ (που κατασκευάζεται με ιδιωτικά κονδύλια) ενώ στην Αττική έχουμε τα σιδηροδρομικά έργα σε Θριάσιο και ΠΑΘΕΠ, τον οδικό άξονα Μαρκόπουλο-Ανάβυσσο κ.α

Τα κρίσιμα έργα όμως είναι αυτά που έρχονται: Ναυαρχίδα όλων είναι η αξιοποίηση του Ελληνικού. Ο Περιφερειάρχης εδώ θα πρέπει να συμβάλλει με τις υπηρεσίες του στο μεγάλο project που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγάλα έργα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε τις μεγάλες αναπλάσεις στον Φαληρικό Όρμο και στην Πανεπιστημίου ενώ κρίσιμες θεωρούνται και οι νέες επεκτάσεις Τραμ, Μετρό αλλά και η ολοκλήρωση των έργων στο αστικό τμήμα του Προαστιακού που εδώ και χρόνια παραμένουν ημιτελείς. Σημαντικά είναι και τα έργα αποχέτευσης που γίνονται στα Μεσόγεια ενώ κρίσιμα θεωρούνται και τα έργα για την αναβάθμιση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι αποφάσεις και η δράσεις τους θα καθορίσουν και το μέλλον πολλών ακόμα έργων που θα βοηθήσουν την Αθήνα και την Αττική να ξαναβρεί την «γοητεία» της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εδώ ο κατάλογος είναι μεγαλύτερος. Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία με Μπουτάρη και Τζιτζικώστα θα πρέπει να υποστηρίξουν λίγο περισσότερο αυτή τη φορά τα έργα που πραγματοποιούνται από το Υποδομών και την Αττικό Μετρό  καθώς στην περιοχή εκτελούνται πολλά και πολύ μεγάλα έργα υποδομής.

18 σταθμοί Μετρό και 14,7χλμ υπόγειων γραμμών κατασκευάζονται σήμερα. Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία και Πατρίκιος-Μίκρα. Το κόστος τους ξεπερνά το 1,8 δις ευρώ. Εδώ λόγω πολλών συσσωρευμένων προβλημάτων είναι απαραίτητη η υποβοήθηση τους από τους εκλεγμένους άρχοντες.

Στην Θεσσαλονίκη είναι ακόμα σε εξέλιξη τα έργα μετατροπής σε κλειστό αυτοκινητόδρομο της Δυτικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Στην Περιφέρεια έχουμε εντυπωσιακά μεγάλα έργα. Πρώτο από όλα είναι το βόρειο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου. Το μεγάλο οδικό έργο Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, το έργο Μουδανιά-Ποτίδαια-Κασσανδρεία. Ακολουθούν εξίσου μεγάλα έργα όπως το Πατρίδα-Νάουσα, ο Περιφερειακός Κατερίνης, το Σέρρες-Αμφίπολη κ.α

Μην ξεχνάμε το πολύ μεγάλο αλλά και καθυστερημένο έργο στο Αεροδρόμιο Μακεδονία που ξεπερνά τα 300εκ.ευρώ κόστος.

Στα νέα project που θα πρέπει οι νέοι τοπικοί άρχοντες να «τρέξουν» είναι οι νέες επεκτάσεις του Μετρό σε Ευκαρπία, Εύοσμο και Αεροδρόμιο, η ανάπτυξη Τραμ, η νέα Μαρίνα στο κέντρο της πόλης, οι μεγάλες αναπλάσεις σε κεντρικές πλατείες της περιοχής, η μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο του άξονα Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι κ.α

Τα έργα και οι υποδομές στις δύο μεγάλες περιφέρειες της Ελλάδα όπου ζουν περισσότεροι από το 55% του συνολικού πληθυσμού της χώρας είναι κυρίαρχα στην ατζέντα των πραγματικών κινήσεων αλλά και των εντυπώσεων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα