Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες ακούστηκαν  κατά τη διάρκεια του πέμπτου συνεδρίου υποδομών και μεταφορών ITC 2022. Στη στρογγυλή τράπεζα των κατασκευών η οποία άνοιξε και την αυλαία  της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου μίλησε ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ.

 Στην αρχική του τοποθέτηση ο κύριος Μιχαηλίδης στάθηκε σε τρία ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Αναλυτικά ανέφερε “Παρά τις αντιξοότητες που οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η σημερινή μας συζήτηση γίνεται με καλύτερους όρους για τον κλάδο μας, από οποιαδήποτε άλλη χρονιά των τελευταίων ετών. Υπάρχει κατασκευαστική προοπτική στη χώρα και παρά τα αυξημένα Κωστή και θα σκυφτά χρονοδιαγράμματα είμαστε σαφώς πιο αισιόδοξοι για την πορεία του κλάδου, Από το 2008 και μετά. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε όμως τις παθογένειες του κλάδου. Πρώτο και σημαντικότερο είναι η έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου . 

Αντιμετωπίζουμε έλλειψη προσωπικού και εμπειρίας μεγάλων έργων 

Η κρίση και η καταρράκωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας είχε δύο πολύ σημαντικές επιπτώσεις. Αφενός ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού έφυγε στο εξωτερικό και αφετέρου οι άνθρωποι που έμειναν εδώ στερήθηκαν εμπειρίας  μεγάλων έργων δηλαδή εκείνες τις ανεκτίμητες γνώσεις που αποκτά κάνεις στο πεδίο. Εκτελώντας απαιτητικά έργα υποδομών. 

Άρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα δύο θέματα. Από τη μία πως θα επιστρέψει το τεχνικό προσωπικό στην Ελλάδα. Και από την άλλη πως θα εκπαιδεύσουμε πρακτικά τους ανθρώπους που έμειναν στη χώρα αλλά στερούνται τεχνογνωσίας λόγω απουσίας μεγάλων έργων. Στα παραπάνω προστίθεται άλλος ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται. Αποτελεί όμως κρίσιμο παράγοντα. Έχει απαξιωθεί ίδια η τεχνική εργασία. Η τεχνική εργασία πλέον δεν αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό από την ελληνική κοινωνία. Και κατ επέκταση όλο και λιγότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτά τα επαγγέλματα.

Η αυτοδημιούργητη γραφειοκρατία είναι  100% πραγματική και ζημιογόνα για τον κλάδο 

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα μετά το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι δυστυχώς η γραφειοκρατία, η οποία πολλές φορές είναι και τεχνητή. Υπάρχει μια ιδιότυπη αυτό δημιουργεί την γραφειοκρατία την οποία γεννάει η ίδια η δημόσια διοίκηση, είτε από ευθυνοφοβία είτε απλά γιατί δεν υπάρχει τυποποίηση των διαδικασιών. Αυτή η αυτοδημιούργητη γραφειοκρατία είναι αόρατη μεν στην πολιτεία. Αφού δεν την ανιχνεύει δεν μπορεί και να την αντιμετωπίσει. Είναι όμως 100% πραγματική και ζημιογόνα για τον κλάδο. Έχουμε στρατό μηχανικών που αντί να είναι στο πεδίο παράγοντας έργο, δημιουργούν απλώς εμπόδια στην εκτέλεση του.Το τρίτο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι αυτό της τεχνολογίας. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις Σε νέες τεχνολογίες, τόσο ως προς τον εξοπλισμό, Όσο και ως προς την κατάρτιση των ανθρώπων και η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός αυτή την προσπάθεια”.

Χρειάζεται να κεφαλαιοποιήσουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει

Ολοκλήρωσε την αρχική του τοποθέτηση λέγοντας, “Το γεγονός ότι στη χώρα υπάρχουν ακόμη ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που υλοποιούν μεγάλα έργα υποδομών, αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας, αλλά και του πείσματος που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του κλάδου, τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους εργαζόμενους. Οι εποχές που κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα σήμαινε απλά αναλαμβάνω και εκτελώ ένα δημόσιο έργο, έχουν – ευτυχώς για τη χώρα – παρέλθει. Χρειάζεται να κεφαλαιοποιήσουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, και αξιοποιώντας επιλογές και δυνατότητες που πλέον διαθέτουμε (συμμετοχή σε ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, πρότυπες προτάσεις) να μελετήσουμε, σχεδιάσουμε, συγχρηματοδοτήσουμε, κατασκευάσουμε και λειτουργήσουμε έργα που αναβαθμίζουν συνολικά την Ελλάδα, συμμετέχοντας και οι ίδιοι ως επενδυτές στην επόμενη ημέρα της χώρας”

 Εάν δεν γίνει η αναθεώρηση των τιμών θα βγει χαμένο πάλι το Δημόσιο

Στη δεύτερη τοποθέτηση του  ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ, σχολίασε την αύξηση των τιμών και τη θέσπιση του παρατηρητηρίου τιμών , καθώς ήταν το θέμα που απασχόλησε το σύνολο των ομιλητών. Συγκεκριμένα ανέφερε “Η αύξηση των τιμών σαφώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό όλους μας. Και τις μεγάλες εταιρίες και τις μικρότερες. Σαφώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η αναθεώρηση τιμών είναι ένα μόνιμο εργαλείο που βρίσκεται στην φαρέτρα του υπουργείου. Από ότι ακούσαμε από τον υπουργό έχει μπει στις ράγες στο παρατηρητήριο τιμών. Όταν είναι θολό το πως το κράτος αντιμετωπίζει τις αυξήσεις των τιμών, αρχίζει και γίνεται ρίσκο το να δώσεις μία προσφορά. Εάν δε γίνει η αναθεώρηση των τιμών θα βγεi χαμένο πάλι το Δημόσιο. Το παρατηρητήριο είναι κάτι που πρέπει να περπατήσει για το καλό του Δημοσίου και όλου του κατασκευαστικού κλάδου”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας