Connect with us

Επικαιρότητα

Τα μεγάλα εργοτάξια του 2012

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, το 2011 με ελάχιστες αναθέσεις και πολύ λιγότερες παραδόσεις έργων, η νέα χρονιά (εκτός απροόπτου) δείχνει να είναι καλύτερη. Και αυτό, γιατί πολλές συμβάσεις έργων, οι οποίες παρέμεναν για αρκετά χρόνια στα σχέδια, θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Ως εκ τούτου, χρήματα θα μπουν στα ταμεία των εταιρειών, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά τους αλλά και το ανεκτέλεστό τους, το οποίο έχει μειωθεί πολύ τους τελευταίους μήνες.

Ανοίγει ο δρόμος για το μετρό της Αθήνας
Eντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να έρθει στη Βουλή η πολυαναμενόμενη σύμβαση της Siemens, για τους εφτά ανενεργούς σταθμούς του Μετρό. Η σύμβαση ηλεκτροδότησης με τη Siemens, ύψους 41,4 εκατ., εκκρεμεί εδώ και 3 χρόνια, βάζοντας φρένο στις νέες, αλλά και στις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό. Οι, υπό κατασκευή, επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας προς το Ελληνικό, την Ανθούπολη και το Χαϊδάρι έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95%, όσον αφορά στις εργασίες της βασικής σύμβασης του κάθε έργου. Προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε πλήρη λειτουργία είναι η υλοποίηση του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Η υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα σηματοδότησης με την Siemens δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν και ο διαγωνισμός έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, περιλαμβανομένης της θετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στελέχη του Αττικό Μετρό περιμένουν τις «πολιτικές» κινήσεις του Υπουργείου Υποδομών. Η παραπάνω εκκρεμότητα αποτελεί τον κύριο λόγο παράτασης της ολοκλήρωσης των έργων, για τα οποία θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 8-10 μηνών για εγκατάσταση των συστημάτων ηλεκτροδότησης.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, θα παραδοθούν οι σταθμοί Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό, ¶λιμος, Ανθούπολη, Περιστέρι και Χαϊδάρι. Αυτό θα συντελεστεί σταδιακά, αφού τοποθετηθούν τα συστήματα σηματοδότησης και γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές. Προτεραιότητα φαίνεται ότι θα δοθεί στο Περιστέρι και στην Ανθούπολη, θα ακολουθήσει το Χαϊδάρι και στη συνέχεια η Ηλιούπολη, ο ¶λιμος, η Αργυρούπολη και το Ελληνικό.

Η επέκταση προς Πειραιά
Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η σύμβαση για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2016 και να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2017. Η επέκταση θα έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή της, θα συνδεθεί για πρώτη φορά απευθείας το αεροδρόμιο με το λιμάνι του Πειραιά (σήμερα η σύνδεση αυτή γίνεται με αλλαγή γραμμής στον προαστιακό ή από το μετρό στον ΗΣΑΠ).

Τα 6,5 από τα 7,6 χιλιόμετρα σήραγγας θα ανοιχτούν με τη βοήθεια μετροπόντικα, ενώ το υπόλοιπο με υπόγεια εκσκαφή. Να σημειωθεί ότι η γραμμή θα περιλαμβάνει έξι νέους σταθμούς στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο, ενώ, όταν τεθεί σε λειτουργία, θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση. Ανάδοχος του έργου -μετά από τον σχετικό διαγωνισμόαναδείχτηκε τον περασμένο Νοέμβριο η κοινοπραξία των εταιρειών J & P, ΑΒΑΞ, Ghella Spa, Alstom Transport SA.

Δημοπράτηση για τη γραμμή 4
Στα τέλη του 2012, αναμένεται να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4. Πρόκειται για το τμήμα το οποίο ξεκινάει από το ¶λσος Βεΐκου και καταλήγει στο σταθμό Ευαγγελισμός. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι μελέτες, αν και υπάρχει κίνδυνος η κατασκευή της γραμμής να καθυστερήσει, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει υπόγειο αμαξοστάσιο μετρό στο Γαλάτσι και σύγχρονο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, ανάλογο με αυτό του Συντάγματος για τις γραμμές 2 και 3. Το τμήμα ¶λσος ΒεΐκουΕυαγγελισμός της γραμμής 4 θα καλύπτει απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς (¶λσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).

Θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες. Η γραμμή 4, όποτε ολοκληρωθεί, θα έχει συνολικό μήκος 55 χλμ. και θα εκτείνεται από τον Περισσό και το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Ηλιούπολη, τον Βύρωνα, τη Φιλοθέη, το Μαρούσι και τη Λυκόβρυση. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός θα είναι 3,3 δισ. ευρώ, ενώ καθημερινά θα εξυπηρετούνται περίπου 500.000 επιβάτες.

Ελληνικοί και ξένοι όμιλοι παίρνουν θέσεις για τη μάχη της ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου
Εντός του έτους, αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του φαληρικού μετώπου και την κατασκευή στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου του «Κέντρου ΠολιτισμούΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ. Στη μάχη για την ανάληψη έργων του project ετοιμάζονται να ριχτούν ελληνικοί και ξένοι όμιλοι.

 

Το έργο της ανάπλασης είναι προγραμματισμένο να δημοπρατηθεί τον προσεχή Οκτώβριο, ο ανάδοχος να οριστεί στις αρχές του 2013, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον στην αρχική του φάση, μέσα σε δύο χρόνια, το 2015, ταυτόχρονα με τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπόνηση του masterplan του έργου, καθώς και όλες οι μελέτες χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, μια χορηγία που εξασφαλίζει ένα πολύτιμο χρονικό άλμα στο έργο.

Το masterplan για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου, που επιμελήθηκε ο γνωστός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, αφορά μια έκταση 760 στρεμμάτων και μήκους 2,5 χιλιομέτρων, η οποία θα ενωθεί με την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα καταλαμβάνει το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης, προσφέροντας στους πολίτες της Αθήνας έναν αναγκαίο χώρο πρασίνου, ενώ τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής θα καλύπτουν το 15% της συνολικής έκτασης.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβά νονται παράκτιες πισίνες με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, χώροι για αθλητισμό και αναψυχή, άλση, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, περιοχές με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, προβλήτες και καταδυτικό πάρκο.

Επανέναρξη των 5 οδικών αξόνων
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών το έργο της ολοκλήρωσης της σύμβασης παραχώρησης του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (Ράχες ΦθιώτιδαςΚλειδί Ημαθίας). Πρόκειται για ένα ακόμα θετικό βήμα προς την επανέναρξη των έργων στο τμήμα των 25 χλμ. που αφορά τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα, αλλά και άλλα έργα αναβάθμισης του δρόμου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 231.259.337,09 ευρώ και μπήκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας (οδικές μεταφορέςΔιευρωπαϊκό οδικό δίκτυο). Με αυτόν τον τρόπο, το μέρος της χρηματοδότησης από το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτεται πλήρως και πλέον αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πολυπόθητη επανέναρξη των έργων.

Ποντάρουν οι εταιρείες
Τις ελπίδες τους στην επανέναρξη των πέντε οδικών αξόνων, η κατασκευή των οποίων έχει σταματήσει λόγω άρνησης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τα έργα, έχουν εναποθέσει οι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, μετά και το πράσινο φως που δόθηκε από τις Βρυξέλλες στο Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ ως εγγύηση για τη συνέχισή τους.

Έτσι, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι εταιρείες που συμμετέχουν στα έργα, στελέχη του ΥΠΜΕΔΙ και εκπρόσωποι των τραπεζών, προκειμένου να συζητηθεί αυτή η προοπτική, τουλάχιστον από πλευράς τραπεζών, που αποτελούν και τις κύριες πηγές χρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων, αφού μετέχουν με 3,3 δισ. ευρώ ή 38% στην κατασκευή τους και σ? αυτές εναπόκειται αν θα άρουν ή θα παρατείνουν το σημερινό αδιέξοδο.

Να σημειωθεί ότι η διακοπή της χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχει οδηγήσει από το 2010 σε αδιέξοδο τους οδικούς άξονες. Με εξαίρεση την κοινοπραξία Μορέας, στην οποία μετέχουν οι ¶κτωρ και Intrakat και η οποία κατασκευάζει τον οδικό άξονα ΚόρινθοςΤρίποληΚαλαμάτα και ΛεύκτραΣπάρτη, οι άλλοι οδικοί άξονες δεν χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες εδώ και αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί τα έργα.

Στην Ολυμπία Οδό, όπου μετέχουν η Vinci, η Hochtief, η J&P ¶βαξ και η ΓΕΚ Τέρνα και η οποία κατασκευάζει τη νέα εθνική οδό ΕλευσίναΚόρινθοςΠάτραΠύργοςΤσακώνα, η χρηματοδότηση των τραπεζών έχει σταματήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ από τον Νοέμβριο του 2010 δεν χρηματοδοτείται η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», που κατασκευάζει το τμήμα ΜαλιακόςΚλειδί και στην οποία μετέχουν οι Hochtief, ¶κτωρ, J&P ¶βαξ, Αθηνά, Vinci και ΑΕΓΕΚ.

Μπαίνουν μπρος οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού
«Ξεπαγώνουν » οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσσονται στο τελικό κείμενο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, που αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Οι επεκτάσεις θα έχουν μήκος 25 χλμ. Εκτός της επέκτασης της δυτικής περιφερειακής Υμηττού έως τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, φαίνεται ότι θα ενταχθεί και η σήραγγα της Αργυρούπολης, που θα ενώνει τα νότια προάστια κατευθείαν με τον κεντρικό κορμό της Αττικής Οδού στο ύψος του Κορωπίου και, κατ? επέκταση, με το αεροδρόμιο. Εξετάζεται ακόμη στο πακέτο να ενταχθεί και η επέκταση της λεωφόρου Κύμης έως τον κόμβο του Ολυμπιακού Χωριού στην Κάτω Κηφισιά. Το κόστος των έργων υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Ξεκινούν το πρώτο τρίμηνο τα έργα στα λιμάνια ΘεσσαλονίκηςΠάτρας με χρηματοδότηση από ΕΤΕπ
Το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου (Μοχλός) για το έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη από ίδια κεφάλαια της ΟΛΘ, αλλά και κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εντός του έτους, αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα Γ? φάσης στον λιμένα της Πάτρας, προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την ¶κτωρ. Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση της επιβατικής ζώνης του νέου Λιμένα.

Ειδικότερα, θα κατασκευαστεί η νηοδόχος, δύο τερματικοί σταθμοί και κτίριο υπηρεσιών. Ο ένας από τους τερματικούς σταθμούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των υπηρεσιών του Οργανισμού Λιμένος Πατρών. Η προθεσμία περαίωσης είναι 44 μήνες, μετά την υπογραφή της σύμβασης, η οποία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων από τη νομοθεσία ελέγχων και την έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πηγή:isotimia.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα