Connect with us

Επικαιρότητα

Τατόι και κτίρια πρεσβειών στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ προς αποκρατικοποίηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου μπαίνει στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου. Το «πράσινο φως» για την αξιοποίησή του δόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί στο Ταμείο, το ακίνητο, συνολικής έκτασης 42 χιλ. στρεμμάτων –το οποίο σήμερα ρημάζει– θα μπορούσε να αποφέρει μετά την αξιοποίησή του περί τα 150 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Η σχεδιαζόμενη αξιοποίηση του ακινήτου θα γίνει με βάση διεθνή πρότυπα που δεν θα αλλάξουν τον χαρακτήρα του ακινήτου, όπως και την ιστορική του κληρονομιά. Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται, η αξιοποίηση θα μπορούσε να περιλάβει μουσειακούς χώρους, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, χώρους υπαίθριας αναψυχής (π.χ. συναυλιών, παιχνιδιών, εκθέσεων κ.λπ.), χώρους εστίασης, συνεδρίων κ.ά. Ακόμη θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και παραγωγικές δραστηριότητες, όπως περιοχές βιοκαλλιέργειας, ζωικής παραγωγής κ.ο.κ.

«Ενα καλό αντίστοιχο παράδειγμα στην αξιοποίηση του Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι, είναι το Waddesdone Estate της οικογένειας Rothchild στη Βρετανία», αναφέρει στέλεχος του ταμείου. Το Waddesdome Estate αποκτήθηκε το 1874 από τον βαρώνο Φερδινάρδο Ρότσιλντ και από 27 χιλ. στρέμματα αρχικά σήμερα εκτείνεται σε περίπου 70 χιλ. στρέμματα. Κάθε χρόνο δέχεται 300.000 επισκέπτες για λόγους αναψυχής (διαθέτει τεράστιους κήπους, κελάρια κρασιού, χώρους εστίασης, ξενοδοχείο κ.ο.κ.), συνεδριακού τουρισμού (εταιρικές εκδηλώσεις, διαλέξεις κ.λπ.) και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αφού κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δεκάδες εκθέσεις, λογοτεχνικά δρώμενα κ.ά. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν πέντε έως επτά εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους αξιοποιήσεις μεγάλων και ιστορικής σημασίας ακινήτων.

Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 39.000 στρέμματα αφορούν σε δασική έκταση. Τα υπόλοιπα 3.000 στρέμματα είναι εκτάσεις είτε χωρίς βλάστηση είτε αγροτικές είτε βραχώδεις. Επίσης περιλαμβάνονται κτίσματα που καταλαμβάνουν 12,6 στρέμματα, εκ των οποίων τα 3,3 στρέμματα αφορούν στο πρώην βασιλικό θερινό ανάκτορο. Η πρόταση του Ταμείου προβλέπει μια ήπια οικοδόμηση και συγκεκριμένα τον τετραπλασιασμό της δόμησης που θα ανέλθει σε περίπου 60 στρέμματα. Η οικοδόμηση αυτή θα γίνει σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και οι νέες εγκαταστάσεις θα συμπεριλάβουν μουσείο, παραγωγικούς χώρους και εγκαταστάσεις θεματικού πάρκου και αναψυχής. Φυσικά προβλέπεται η αναπαλαίωση των ανακτόρου και η διατήρηση των ιστορικών σημείων του κτήματος (π.χ. τάφοι βασιλέων).

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας άναψε το «πράσινο φως» στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει και στην αξιοποίηση όλων των ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται εκτός χώρας. Πρόκειται κυρίως για κτίρια που στέγαζαν στο παρελθόν προξενικές αρχές και πρεσβείες και σήμερα παραμένουν κενά. Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει κτίρια που βρίσκονται στο Λονδίνο, στο Βελιγράδι, στις Βρυξέλλες, στη Λουμπλιάνα, ενώ ακόμη υπάρχει και μια ανεκμετάλλευτη έκταση γης στην Κύπρο. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, κανένα από τα προαναφερόμενα ακίνητα σήμερα δεν αξιοποιείται για οποιονδήποτε λόγο.

Δέκα ομάδες νησιών στον Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό, τις Κυκλάδες, τον Αργολικό Κόλπο, το Ιόνιο, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για μεγάλους επενδυτές, έχουν καταλήξει οι μελέτες για την αξιοποίηση νησιών του Δημοσίου.

Τα δέκα επικρατέστερα πρότζεκτ, που αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα, αφορούν σε περισσότερα από 30 μικρά νησιά και νησίδες έκτασης από 100 έως 3.100 στρέμματα.

Έρευνα υπήρξε για 585 νησιά και νησίδες, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, διασύνδεσης και εμπορικότητας. Από αυτά επιλέχθηκαν αρχικά 47 και έπειτα από νέο φιλτράρισμα οι ειδικοί κατέληξαν στις εν λόγω δέκα ομάδες.

Το μοντέλο που αναμένεται να κινηθούν οι αρμόδιοι αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση για 40 – 50 χρόνια σε ιδιώτες. Για να γίνει όμως, αυτό χρειάζεται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, καθώς το ισχύον δεν δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των νησιών.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα