Connect with us

Έργα πόλης

Aττική: στον αέρα τα 4 νέα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων 365 εκ. ευρώ, νομικά άκυρη η σύμβαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον αέρα τινάζεται ο συνολικός προγραμματισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική!

Τα άσχημα νέα ήρθαν από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ακυρώσει την προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής ωςνομικά πλημμελή“.

Η εν λόγω σύμβαση θα πρέπει να γίνει και πάλι από την αρχή καθώς υπήρχαν αοριστίες και πλημμελείς νομικές διατυπώσεις σε πολλά καίρια θέματα, όπως τους φορείς που θα αναλάμβαναν τα έργα, τη χρηματοδότησή τους αλλά και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Έτσι παγώνει μέχρι νεωτέρας το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό έργο της Αττικής, κόστους 365 εκ. ευρώ (!) το οποίο θα έλυνε επιτέλους το θέμα των σκουπιδιών της μεγαλύτερης σε πληθυσμό περιφέρειας της χώρας και φυσικά θα βοηθούσε στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη σύμβαση ήταν να κατασκευαστούν 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων: 2 στη Φυλή, 1 στο Γραμματικό και 1 στην Κερατέα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο της βιοξήρανσης.

 

Κεντρικό ρόλο στο συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης σκουπιδιών παίζουν οι επιχειρήσεις του Σύνδεσμου Βιομηχανιών Ανακύκλωσης Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) στον οποίο ηγείται ο Αθ. Κατρής, στέλεχος του ομίλου Μπόμπολα (ΗΛΕΚΤΩΡ).

Σε συνέντευξη Τύπου, πριν από λίγους μήνες, ο σύνδεσμος παρότρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει με διαδικασίες κατεπείγουσες τα εργοστάσια στη Φυλή, προτείνοντας την Επιτροπή Δημοσίων Πόρων για την υλοποίηση του έργου, λόγω της αδυναμίας τραπεζικής χρηματοδότησης.

Το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ (την δημοσίευσε η Κ.Ε. στις 31/1/2011) και ανακάλεσε πράξη του Ε’ κλιμακίου ότι δεν «κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης».

Στην προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη σύμβαση άφηνε «κερκόπορτες» για τον τριπλασιασμό του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων που θα κληθεί τελικά να πληρώσει ο πολίτης.

Στην απόφαση του 6ου τμήματος, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δεν προσδιορίζεται επακριβώς πώς κατανέμεται το συνολικό ποσόν του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχει έτσι σαφής και ορισμένη πρόβλεψη για τον τρόπο διασφάλισης και εξοικονόμησης των αναγκαίων πόρων, παρά μόνο μία γενικόλογη διατύπωση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα υποβάλει αιτήσεις στους φορείς χρηματοδότησης, οι οποίοι επίσης δεν προσδιορίζονται, ανάλογα με το χρηματοδοτικό σχήμα που θα επιλεγεί στο μέλλον, ενώ αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει καθοριστεί»!

Σύμφωνα με τους δικαστές, δεν υπάρχει «ούτε καν ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα των δράσεων που αναλαμβάνουν τα συμβαλλόμενα μέρη, υπό την έννοια της σταδιακής υλοποίησης των έργων, έτσι ώστε δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν η προβλεπόμενη διάρκεια της σύμβασης είναι επαρκής για την κατασκευή των έργων αυτών»!

Κρίθηκε ακόμη ότι δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν αναπληρωματικά αντί των τακτικών μελών της, χωρίς να αποδεικνύεται κατά τρόπο αναμφίβολο, ότι τα απόντα τακτικά μέλη κλήθηκαν να παραστούν ή ότι συνέτρεχε κάποιος νόμιμος λόγος που δεν ήταν απαραίτητη η πρόσκλησή τους.

Πηγή: με πληροφορίες από Ελευθεροτυπία

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα